Pokud máme domácí vývar, necháme ho prohřát. Pokud ne, vypomůžeme si vývarem z kostky.
Kuskus si dáme do nějaké podlouhlé nádoby (ve vysoké míse se...
více o Kuskus se zeleninou na kari
Na oleji nebo jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme očištěné, pokrájené a krátce spařené (scezené) houby. Pokud...
více o Houbový kuskus - rychle a chutně
Játra důkladně očistíme, odblaníme, pokrájíme na požadovanou velikost. Cibuli osmažíme na oleji nebo jemně pokrájeném špeku dorůžova, pak přidáme...
více o Játrová omáčka - kořeněná a rychlá
Maso nakrájíme na nudličky a cibuli najemno.
Na sádle osmahneme cibuli do hněda, zaprášíme paprikou, přidáme maso, sůl, pepř a feferonky.
Maso necháme...
více o Samuraj
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme skutečným vývarem, rozšleháme a povaříme. Já osobně přidávám i hrst sušených hub (předem namočené)....
více o Koprová omáčka s hříbky
Nejdřív si připravíme špenát. Zmražený ho dáme do hrnce a zalijeme vodou. Prolisujeme 2 stroužky česneku a opepříme. Necháme 5-10 minut dusit.
Mezitím...
více o Špalačinky
Vepřové ocásky nasolíme nejlépe alespoň hodinu před pečením. Dáme je do pekáčku na pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, posypeme dle chuti drceným (ne...
více o Jednoduché pečené vepřové ocásky
Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dosklovata. Přidáme pokrájené žampiony (plátky nebo čtvrtinky) a zprudka smažíme za občasného promíchání do...
více o Jednoduché žampionové kari
Pokrájené cibule osmažíme dorůžova s drobně pokrájeným špekem (nebo na oleji). Maso pokrájené na kostky osolíme a opepříme a přidáme k cibuli se...
více o Hovězí s kapustičkami
Špek pokrájíme na jemno a dáme ho společně s pokrájenou cibulí osmažit dorůžova.
Plátky masa naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení...
více o Tymiánové plátky se žampiony
Pekingské zelí pokrájíme na slabé nudličky a rozdělíme do dvou misek. Olej dobře promícháme společně s vodou, medem, hořčicí, octem a solí a nudličky...
více o Pekingské zelí se zálivkou / salát
Oloupanou řepu jemně nastrouháme a smícháme v misce s jogurtem, zázvorem, česnekem, solí, pepřem a je-li třeba, tak s pár kapkami citronové šťávy. Dip...
více o Dip z červené řepy
Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ostatní suroviny kromě kakaa.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné poloviny zamícháme kakao....
více o Nedělní fofr buchta
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, sýry nastrouháme na hrubém struhadle a salám nakrájíme na kostičky. Kastrol vymažeme máslem a na dno dáme...
více o Moje zapečené brambory
Sýr a salám nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na drobno (já nedávám ale celý), přidám ostatní suroviny. Nechám v lednici odležet....
více o Pomazánka Anička
Těsto:
Do hrnce nalijeme vodu, olej, přidáme sůl a přivedeme k varu. Pak ztlumíme plamen, a za stálého míchání přisypáváme mouku. Mouka se nesrazí,...
více o Větrníky na plech - karamelové řezy
Řepu dáme uvařit do osolené vody s rozmáčknutými stroužky česneku a bylinkami do měkka. Po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které na...
více o Caprese z červené řepy
Řepu uvaříme v osolené vodě do měkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které klademe na talířky, přelijeme (pokapeme) dresinkem...
více o Carpaccio z červené řepy
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a olej a přidáme cibuli a většinu sdrhnutých lístečků tymiánu (necháme...
více o Cibulačka s portským vínem
Do vroucí vody vmícháme překrájené zelí, brambory nakrájené na kostky, kolečka klobásy a feferonku.
Osolíme, přisypeme kmín a vaříme.
Když jsou...
více o Zelňačka III.
Silnější dva plátky masa si opatrně rozklepeme do větších plátů, které osolíme a posypeme paprikou. Na ně si dáme jeden nebo dva plátky uzeniny a do...
více o (nejen) Masové roládky / závitky s vejcem
Do vymazaného pekáče nasypeme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na kostky pokrájenou slaninu, pokrájené, spařené a okapané houby a bylinky dle chuti...
více o Bylinková krkovice na houbách (václavkách)
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné...
více o Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Na rozpáleném tuku si osmažíme cibuli dorůžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova. Poté přidáme nastrouhanou řepu (cca 50...
více o Křenová omáčka s řepou a masem
Do olejem nebo sádlem vymazaného pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule, nasekaný česnek (polovinu) a trošku bylinek. Na ně dáme naklepané plátky nebo...
více o Bylinkové vepřové s bramborem a žampiony
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou šunku (lze použít i slaninu) a nastrouhaný česnek a vše ještě krátce...
více o Špecle s fazolkami
Na trošce oleje či másla necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme krátce osmažit i nastrouhaný (nasekaný) česnek s drobně...
více o Smaženice z václavek (bedel, hlívy)
1) V misce smícháme všechny suché ingredience.
2) V druhé míse smícháme zbylé ingredience.
3) Vše smícháme dohromady, dokud těsto nebude mít hrudky.
4...
více o Skořicové zdravé lívance
Václavky (bedly, hlívu) očistíme, odkrájíme nohy. Vybíráme si nejlépe ploché kloboučky, které se nám budou dobře obalovat a smažit (ostatní se hodí...
více o Smažené obalované václavky (bedly, hlíva)
Smícháme všechny ingredience. Smažíme na pánvičce s nepřilnavým povrchem. Podáváme s čímkoliv (sladkým i slaným). :-)
1 porci počítám zhruba na 2...
více o Zdravé palačinky
Červené papriky si nakrájíme na kolečka.
Do mletého masa přidáme koření na mleté maso, majoránku a sůl. Když máme maso dochucené, vložíme jej do...
více o Plněné papriky trošku jinak
Kuřecí prso nakrájejte na rovnoměrné, ne moc tlusté plátky a lehce osolte. Slaninu nakrájejte na kousky a opečte na pánvi, dejte stranou, ale tuk...
více o Alfredo zapečené gnocchi
Kousky lososa jemně zaprášíme moukou a vložíme na pánev s rozehřátým máslem. Maso posolíme, posypeme kmínem a opékáme z obou stran dozlatova. Když je...
více o Losos s bylinkovou omáčkou
Kotlety naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku z obou stran osmažíme zprudka...
více o Žampionové kotlety na rozmarýnu
Rozpustíme máslo s olejem, pak přisypeme vločky, které necháme zrůžovět. K vločkám přidáme osmažit poté i nastrouhanou mrkev s celerem a česnekem, vše...
více o Jednoduchá vločková polévka s kapustičkami
Do mísy dáme mleté maso, nastrouhanou cuketu, česnek, zázvor, vejce, sojovou omáčku a opepříme. Vše dobře promícháme, pak dle chuti ještě osolíme a...
více o Karbanátky s cuketou
1. Cuketu opláchneme a nakrájíme na tlustší kolečka (cuketa se pak totiž zpeče). Kolečka rozeskládáme na předem připravený plech. Ještě před "zdobením...
více o Cuketová kolečka
- dýni i zeleninu omyjeme, dýni překrojíme napůl, odstraníme semínka, pokud má poškozenou kůru nebo tvrdou, oloupeme, jinak necháme, vše nakrájíme na...
více o Polévka dýňová na česneku s houstičkou
V míse si smíchejte 75 mililitrů mléka a želatinu a nechte stát. Zbytek mléka, čokoládu, cukr a sůl zahřejte na pánvi, pak nechte trochu zchladnout a...
více o Čokoládové žabky
Na pánvi rozehřát máslo (dobrý rostliný olej, jsme-li vegani), nechat zesklovatět cibuli (v zimě obyčejnou, v sezóně čerstvou cibulku), přisypeme...
více o Tofu jako míchaná vajíčka
Těstoviny - uvaříme dle návodu.
Omáčka - V hrnci necháme pomalu rozpustit máslo, poté přidáme hladkou mouku a chvíli mícháme, přilijeme mléko,...
více o Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené
Papriky omyjeme a nakrájíme na proužky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostky nebo čtvrtky, jsou-li malá, koktejlová, která jsou nejvhodnější....
více o Lečo se smetanovou omáčkou
- podélně rozkrojené lilky bez konců nakrojíme šikmými zářezy v dužině a pokapeme olejem, pečeme na 190°C do změknutí (cca 45 minut - záleží na tom,...
více o Melitzanosalata - řecký lilkový předkrm