Syrový květák rozstrouháme na hrubém struhadle.
Bílky ušleháme, přidáme žloutky a 1 lžičku mouky na 1 vejce. Osolíme a smícháme s květákem.
Placičky...
více o Květákové opečenky
Do 0,5 l mléka zavaříme za stálého míchání 2 dl krupice. Vychladlou kaši promícháme máslem, velikosti vlašského ořechu se 4 vejci a takovým množstvím...
více o Knedlíky krupicové
5 dkg másla, 3 žloutky, šp. soli a cukru – dobře utřeme. Potom přidáme prolisovaný tvaroh a 10 dkg krupice. Nakonec zamícháme tuhý sníh ze 3 bílků a...
více o Knedlíky tvarohové
Brambory jemně nastrouháme, slijeme a spojíme s rohlíky na kostičky nakrájenými, 1 vejcem a osolíme.
Vaříme v osolené vodě nepřikryté 10-15 minut....
více o Knedlíky "chlupaté"z rohlíků
2/3 syrových, jemně nastrouhaných a dobře vymačkaných brambor se smíchá s 1/3 ve slupce uvařených,oloupaných a prolisovaných (nebo nastrouhaných)...
více o Knedlíky "chlupaté"
Zelí zalijeme 1 litrem vody a uvaříme do měka. Brambory nakrájíme na kostičky. Maso nebo klobásu pokrájíme a vše vložíme do kastrolu, dolijeme 500ml...
více o Polévka ZELNAČKA ll
Játra (omytá a odblaněná) rozmixujeme.
Přimícháme ostatní ingredience, necháme chvíli odpočinout a lžičkou vkládáme do mírně se vařící polévky....
více o Játrové knedlíčky
Vodu nalijeme do hrnce, přidáme rozdrcený masox a uvedeme do varu. Přidáme okapané a překrájené zelí a uvaříme do poloměkka.
Potom přidáme na kostičky...
více o Polévka ZELNÁ
Brokolici omyjeme a uvaříme v osolené vodě 2min, přidáme muškátový květ a bujon.
Do horké polévky dáme tavený sýr a rozmícháváme.
Přidáme jíšku (osmaž...
více o Polévka brokolicová se sýrem
Do mísy presejeme mouku, do jejího středu uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zalejeme je vlažným mlékem, oslazeným lžící cukru, odspodu zlehka...
více o Mazanec III.
Nastrouhanou a nakrájenou zeleninu smícháme s lučinou a osolíme. na závěr vmícháme pažitku a ušlehanou smetanu na šlehání....
více o Zeleninová pomazánka Lučina
Lučinu ušleháme s máslem a osolíme. Lehce vmícháme nastrouhanou a nakrájenou zeleninu. Podáváme vychlazené s tmavým pečivem....
více o lučinový salát Vitamín
Droždí + cukr + mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na dílky. Každý kousek zakulatíme...
více o Kynuté knedlíky II.
Maso nakrájet na nudličky, smíchat ho se solí a olejem, do misky dát vejce, koření, solamyl, vše rozšlehat a nalát na maso.
Pořádně promíchat a nechat...
více o Pravá čína II.
Z mouky, mléka, žloutku a soli uděláme těsto na noky a necháme odpočinout. Brambory oloupat, nakrájet na menší kostky a uvařit v osolené vodě doměkka....
více o Staročeské přesbidlo
Vepřové řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Uděláme si těstíčko z překrájeného zelí, piva, polohrubé mouky, vajec a soli....
více o Vepřové řízky v zelném těstíčku
Čtvrtky vykostíme a uložíme do pekáče. Z vody, kečupu, sojové omáčky, soli, pepře, kari, nakrájené cibule na kolečka a másla uvaříme lák. Necháme...
více o Kanadské kuře
Brambory jemně nastrouháme, vodu slijeme, přidáme vejce, utřený česnek a mouku, pepř, majoránku a dle chuti osolíme. Rozmícháme a lžící rozetřeme...
více o Zapečený bramborák se zelím
Na velké pánvi osmahneme na jemno nakrájenou cibulku do zlata a přidáme na kousíčky nakrájené rajče.
Maso nakrájíme na kousky a promícháme s hořčicí,...
více o Těstoviny s kuřecím masem
Uděláme kvásek a zaděláme tužší těsto. Děláme bochánky s náplní máku a jablek velikosti menších koblih které upečeme. 3 až 4 den bochánky dáme na...
více o Peciválky III.
Nakrájená, opepřená játra rychle opečeme, vyndáme, na zbylý olej na pánvi dáme plátky česneku a zpěníme (nesmí zhnědnout, zhořkl by). Přidáme...
více o Játra ála Alcron
Rajčata pokrájíme na osminky, přidáme nudličky paprik a cibule, trochu utřeného česneku, sůl pepř petrželku, trošku octa a nakonec olej. V létě je to...
více o Rýžový salát španělský
Do pekáčku dáme plátky filé, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a kari, posypeme plátky česneku, do mezer dáme několik lžic kečupu, posypeme...
více o Filé po cikánsku
Do mletého masa přidáme nastrouhané brambory, 1 vejce a ostatní přísady a necháme nejlépe přes noc odležet, pak tvarujeme podélné placičky, které...
více o Mleté řízky
Krkovici lehce naklepeme, osolíme, opepříme a přidáme koření. Obalíme v rozšlehaném vejci a zprudka opečeme na sádle. Do máslem vymazaného pekáčku...
více o Zapečená krkovička
Filetky osušíme a nakrájíme na větší plátky, vložíme do slabounce vymazané zapékací misy olivovým olejem, osolíme, opepříme. Na jemno nakrájenou...
více o Zapečená treska v sýrové omáčce
Kysané zelí nakrájíme na drobno, přidáme nakrájenou klobásu, bujón, okořeníme a dáme vařit. Až je zelí měkké zalejeme podmáslím, ve kterém máme...
více o Mexická polévka
Salát omyjeme a natrháme na kousky. Do něho přidáme na kousky nakrájená vejce a to celé zalijeme acidofilním mlékem. Osolíme a opepříme. Můžeme...
více o Hlávkový salát s vejci
Na sklovitou cibulku dáme na kolečka nakrájenou, cuketu, česnek a kmín. Asi za minutku přilejeme vodu a víno. Pod pokličkou vaříme do měkka....
více o Cuketová polévka - jednoduchá
Na olivový olej dáme cibulku a česnek, usmažíme do sklovita, přidáme cukety nakrájené na tenká kolečka, kmín a mícháme. Osolíme, opepříme.
Jednoduché,...
více o Cukety na cibulce
Kapra, nejlépe naloženého přes noc ve studeném mléce, osušíme. Připravený alobal rozprostřeme a pokládáme nakrájené podkovy, pokapeme citonem, osolíme...
více o Kapr nakládaný ála Prcek
Květák rozdělíme na kousky a uvaříme v osolené vodě téměř do měkka. Zapékací nádobu hojně vymažeme máslem a posypeme strouhankou. Na strouhanku...
více o Zapečený květák II.
Špalíčky masa opepříme, orestujeme zprudka na oleji, zakápneme worchestrem, přidáme kolečka pórku a nastrouhanou nivu, po jejím rozpuštění ještě...
více o Helča kuře
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku, pokrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak vmícháme fazole, pokrájenou uzeninu a zavaříme...
více o Nouzová polévka
Připravíme si máslovou jíšku, do které přidáme rajský protlak, krátce osmahneme, zředíme vodou a rozšleháme. Pak dáme koření, cukr, bujón, provaříme a...
více o Rajská sváteční polévka
Do hrnce se studenou vodou dáme mleté maso a rozmnělníme ho šťouchadlem na brambory, přidáme pokrájenou cibuli, pepř sůl a tymián. Po chvíli varu...
více o Mletá polévka
Plátky masa na řízky naruby naklepeme, osolíme, lehce potřeme olejem a obalujeme v pořadí - strouhanka, mouka a nakonec vejce a zlehka osmažíme na...
více o Řízky naruby
Do studené vody dáme vařit maso, aby vývar byl silný. Pak maso vyjmeme, do vývaru dáme utřený česnek se solí a koření, přidáme na proužky nakrájenou...
více o Česneková polévka III.
Na oleji zpěníme cibuli a pórek nakrájený na kolečka. Přidáme koření dle chuti a promícháme. Přimícháme kysanou smetanu a prohřejeme. Omáčku smícháme...
více o Špagety s pórkem II.
Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Očištěné a opláchnuté brambory nakrájíme na drobné kostičky, přidáme sůl a kmín a...
více o Zelňačka V.
Oloupanou cibuli nakrájíme na jemná kolečka a zpěníme ji na másle, přidáme mrkev nakrájenou na tenké nudličky nebo hrubě ustrouháme a chvíli dusíme....
více o Půlnoční cibulačka s párky
Nevykostěná kuřecí stehna omyjeme osolíme, potřeme grilovacím kořením. Obalíme v trojobalu. Vložíme do pekáče, aby se nekryly. Podlijeme smetanou....
více o Kuřecí stehna v trojobalu
Brambory oloupeme, nakrájíme na centimetrové plátky, klademe na plech vymazaný olejem. Brambory na povrchu potřeme olejem s utřeným česnekem a na...
více o Česnekové brambory
Tofu se sardinkami (včetně oliv. oleje) vidličkou důkladně rozmačkáme a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Nakonec přidáme sůl, pepř a můžeme...
více o Zdravá tofu pomazánka
Máslo umícháme s moučkovým cukrem a žloutky, přidáme uvařené těstoviny, sůl, vanilkový cukr, tvaroh, rozinky a trochu nastrouhané citronové kůry....
více o Sladký těstovinový nákyp
Prsa naklepeme a nakořeníme. Čtvereček alobalu vytvarujeme do mističky a zalijeme asi 2-3 lžícemi oleje. Poklademe na kolečka pokrájenou cibulí a na...
více o Kuře v alobalu na tymiánu a cibuli