Sýr a kvasnice najemno nastrouháme a spojíme rozšlehanými vejci. Přidáme utřený česnek a podle potřeby zahustíme strouhankou.
Z této směsi vytvarujeme...
více o Karbanátky z nivy II.
Na cibulce osmahneme pokrájené kuřecí řízky a prolisovaný česnek do zlatova, přidáme sůl, pepř a worchestr. Dno zapékací mísy vyložíme pokrájenou...
více o Cuketa vynikající
Růžičky květáku povaříme ve vodě s kostkou bujónu a scedíme. Pekáč vymažeme máslem nebo olejem. Každou růžičku květáku zavineme do plátku anglické...
více o Květáková schovanka
Plátky prsíček naklepeme, osolíme, položíme na něj plátek šunky, špalíček pórku, dovnitř kterého jsme vložili mrkev, a svinieme do závitku. Kukuřici...
více o Kukuřičná kuřecí prsa v zelené omáčce
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme rozmačkaného tuňáka, strouhanku, vejce, majonézu, osolíme, okořeníme, dobře promícháme a tvarujeme karbanátky....
více o Karbanátky z tuňáka
Plátky masa osolíme, opepříme, rychle opečeme z obou stran a potom pomalu dusíme do měkka. Šťávu z kompotu povaříme s trochou cukru a skořice, přidáme...
více o Kuřecí prsa ve višňové omáčce
Všechno zpracujeme klasicky v těsto, lžící si ukrajujeme kousky, v dlani rozpleskáme na placku, vložíme ovoce dle sezóny a uhňácáme do kuličky.
Pokud...
více o Ovocné tvarohové knedlíky pro žrouty
Staré brambory oloupeme, rozkrájíme na kostky, osušíme, osolíme (ale jen trochu) a okmínujeme.
Do papiňáku dáme velkou lžíci másla a brambory....
více o Staré brambory podle Bohdalky
Bůček nakrájíme na nudličky, vložíme do suché rozpálené pánve. Mícháme, až pustí tuk, nebude-li to stačit, přidáme trošku oleje. Když je maso dost...
více o Maso s dvěma odstíny
Lilek nakrájíme na kolečka a necháme posolený vypotit, potom ho opláchneme studenou vodou. Opečeme zprudka na olivovém oleji. Zpěníme cibulku, přidáme...
více o Lilkové těstoviny
Rýži podusíme na trošce tuku se solí a necháme vychladnout.
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran na oleji opražíme. Do vymazaného...
více o Velbloudí hrby
Všechny přísady kromě rajčete a parmezánu důkladně promícháme. Maso vložíme do vymazaného pekáčku, přikryjeme a pečeme v troubě asi 30 min. při 220 °C...
více o Zapečené mleté hovězí maso
Maso nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s majdou vytvořenou z ostatních surovin. Necháme nejméně 2 hod. odležet, lépe aspoň 1 den. Lžící tvoříme...
více o Pikantní medailonky po arabsku
Na olej dáme pomleté maso, 1/2 pokrájeného pórku, žampiony malinko osolíme, popepříme a přidáme čubricu a necháme dusit. Když je potřeba podlijeme...
více o Čína pro babičku
Maso dáme vařit do poloměkka. Vyndáme a nakrájíme na plátky. Do pekáčku dáme pokrájenou cibuli a necháme smažit pěkně dozlatova.
Potom cibuli...
více o Uzené se sosíkem
Do hlubokého litinového nebo nerezového hrnce se silným dnem dáme 300 ml vývaru a víno, přidáme krájenou červenou cibuli, drcený česnek, krájená...
více o Grilovaná polenta
Strouhanku rozmícháme se smetanou. Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloutky. Do vymíchaného krému přidáme strouhanku se smetanou,...
více o Třešňový koláč II.
**Kvásek:** v cca 1/2 dcl vlažného mléka rozmícháme droždí, 1 lžičku krystalového cukru a 1 lžičku mouky. Necháme vykynout. Ze všech surovin...
více o Kynuté rohlíky od Palky
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme z obou stran, posypeme pepřem - nejlépe hrubě mletým a provensálským kořením, potřeme paprikovou pomazánkou....
více o Kuřecí roládky s uzeným lososem
Zeleninu postrouháme, natě nakrájíme. V nádobě rozehřejeme máslo a přidáme všechnu zeleninu a sůl. Dusíme přibližně 20-30 minut. Ještě horké plníme do...
více o Zelenina do polévky
Uzený sýr nejprve obalíme v mouce, poté ve vajíčku a poté ve vločkách. Znovu ve vajíčku a ve vločkách. Dáme péci do trouby na vymazaný a moukou...
více o Uzený sýr ve vločkách
Ramu necháme trochu změknout a umícháme s s česnekem a trochou soli, bylinky nasekáme najemno a přimícháme do másla. Necháme vychladit. Používáme na...
více o Bylinkové máslo
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Osolíme, opepříme, posypeme pálivou paprikou, polejeme sójovou omáčkou a barbeque omáčkou, zalijeme...
více o Pikantní kuřecí špízy
Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzduch 180 °C). Z bílků, soli a 40 g cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky a zbylý cukr ušleháme do pěny, přidáme...
více o Osvěžující citronová roláda
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené maso, kari, česnek a oregáno. Smažíme asi...
více o Kuřecí kousky s hořčicí
Králíka či kuře naporcujeme na menší díly, každý díl osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, tymiánem a přidáme plátky oloupaného česneku (množství...
více o Králík či kuře po provensálsku
Nakrájíme menší hlávku zelí, dáme do pekáče a jemně prosolíme. Na to dáme naporcované, osolené a jemně okmínované kuře (dávám kmín drcený). Poklademe...
více o Kuře „strejdy z Hlinska“
Okurky umyjeme a propícháme vidličkou, naskládáme do 5 litrové sklenice. Nálev svaříme. Okurky zalijeme vařicím nálevem. Zavřeme a necháme stát v...
více o Rychlokvašky podle Monany
Rozmražené krabí tyčinky překrojíme na polovinu a v míse rozmačkáme vidličkou na jednotlivá vlákna (zní to divně, ale dobře vypadá).
Sterilovanou...
více o Lehký salát z krabích tyčinek
Na oleji jemně osmahneme drobně posekaný (ne lisovaný) česnek, přidáme pokrájené brambory a kedlubnu, asi tak 1/2 feferonky nebo špetku pálivé ...
více o Indická polévka
Nové větší brambory důkladně omyjeme, ale neškrábeme je. Pak je uvaříme tak, aby byly měkké, ne však rozvařené. Podélně rozpůlíme a opatrně vydlabeme...
více o Luxusní špenátové brambory z rautu
Máslo, cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru vymícháme na hladký krém. Potom vmícháme vejce, smetanu, posekanou čokoládu, prášek do pečiva...
více o Čokoládové muffinky
Z přísad uděláme těsto, vyválíme ho a vložíme na vymazaný plech. Játra nakrájíme na jemné proužky. Na oleji opražíme na kolečka nakrájený pórek,...
více o Koláč s drůbežími játry
Slaninu nakrájíme na nudličky a opečeme na pánvi. Přidáme na nudličky nakrájenou řepu, osolíme, opepříme, přidáme koriandr a šťávu, zalejeme vínem a...
více o Houbová pánev s řepou
Veku po délce rozkrojíme a střídku vydlabeme. Spodní část naplníme polovinou I. náplně, položíme vejce obalená v salámu a přidáme druhou polovinu...
více o Plněná veka III.
Maso ochutíme zázvorem, majoránkou, přidáme 1 vejce a mouku, osolíme, opepříme. Těsto vyválíme 5 mm silné a rozkrájíme na 4 čtverce. Na každý čtverec...
více o Masové měšce
Mléko společně s máslem dáme vařit, když se mléko vaří, nasypeme hrubou mouku (kamna ihned vypneme), vznikne hustá kaše (je opravdu hodně hustá)....
více o Těsto na ovocné knedlíky
Do pekáče dáme kotlety, mírně osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí a posypeme mletou paprikou. Na každou kotletu dáme kopeček nastrouhaného...
více o Přátelské kotlety
Maso nakrájíme na řízky, osolíme, opepříme, osmažíme na oleji a vyjmeme. Na výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený pórek,...
více o Vepřové řízky na slivovici
Řízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, zaprášíme solamylem a na rozpáleném oleji prudce opečeme z obou stran. Do pekáčku vložíme řízky, posypeme...
více o Kuřecí řízky miš-maš
Do každého plátku uděláme kapsu, kterou osolíme, opepříme a naplníme krabími tyčinkami. Okraje kapsy sklepeme k sobě. Strouhanku smícháme s mletými...
více o Kapsa s krabími tyčinkami
Heru rozpustíme v mléce, nalijeme do domácí pekárny a necháme trochu vychladnout.
Přidáme vejce, mouku smíchanou s droždím, pudink, cukr, vanilkový...
více o Nedělní štola
Neoloupaný lilek nakrájíme příčně na kolečka cca 1 cm silné, osolíme a necháme "vypotit" asi hodinu.
Mezitím si můžeme připravit přeliv - do bílého...
více o Letní lilek
Panenku jemně naklepeme, okořeníme a opečeme na oleji.
Opečenou panenku dáme do zapékací mísy, zasypeme nastrouhaným uzeným sýrem a zalijeme smetanou....
více o Masíčko a lá Vyžlovka
Kosti uvaříme a obereme do mísy, přidáme hrášek, uvařené těstoviny, na slanině osmahlou cibuli a zeleninovou směs. Vše promícháme a dáme do remosky....
více o Uzenofleky
Nejdříve si připravíme brambory: buďto můžeme použít přímo hotové zamražené americké brambory, které usmažíme obvyklým způsobem, anebo si tyto...
více o Pikantule
Cibule nakrájíme na proužky, a dáme spolu s česnekem do silně rozehřátého oleje na 30 vteřin. Pak posypeme hnědým cukrem a hned zamícháme rajčata....
více o Pikantní játra tety Milice
Cuketu nakrájíme na kolečka (4-5 mm) posolíme a necháme v cedníku odkapat alespoň 2 hodinky. Na těsto rozložíme kolečka cuket, posypeme drobnými...
více o Cuketová pizza I.