Rozšleháme vejce, špetku soli, polohrubou mouku a mléko. Asi 10 minut necháme odpočinout. 8-12 formiček vymažeme, naplníme a v troubě při 250 °C...
více o Yorkshirský pudink se žervé
Játra a bůček umlet, přidat koření a vejce, promíchat plnit do skleniček a sterilovat 2 hodiny pro 100 °C. Nejlépe dělat při zabijačce....
více o Paštika
Dáme vařit vodu mírně osolenou s kmínem. Kopřivy vypereme ve studené vodě a nakrájíme. Vhodíme do vařící vody a necháme "překulit", přidáme rozšlehané...
více o Kopřivová polévka
Z rajčat seřízneme vršky, vydlabeme dužinu a zbavíme semínek. Na jemno nakrájené ředkvičky, okurku a nasekanou, vydlabanou dužinu smícháme s tuňákem a...
více o Rajčata s tuňákem - lehká sváča
Krabí tyčinky, papriku, cibuli nakrájime na jemno. Přidáme jogurt a majonézu, osolíme, opepříme. Dáme vychladit na 1 hodinu do ledničky.
Podáváme na...
více o Salát z krabích tyčinek III.
Buřty nařežeme posypeme pepřem a chilli a položíme do hrnce (nějaký větší je ideální).
Nakrájíme na kolečka cibuli, česnek, rajčata a papriku (já...
více o Buřty na pivu se sýrem a zeleninou
Plátky masa naklepeme, nařízneme, posolíme, popeříme a rychle osmahneme na pánvi z obou stran. Maso vyjmeme, do výpeku vložíme česnek nakrájený na...
více o Pikantní vepřové II.
Zeleninu, salám či sýr nakrájíme na menší kousky a všechny přísady smícháme tak, aby vniklo husté lité těsto.
Naběračkou nebo lžící dáváme na...
více o Radyňské placky
Do hrnce nalejeme olivový olej, vložíme najemno nakrájené cibule a česnek, osmažíme jenom krátce do zesklovatění cibule. Přidáme rajčata z plechovky ...
více o Rajská polévka jednoduše, chutně
Zeleninu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostišky, Salám je možno koupit vcelku, ale i krájený a ještě na kostičky ho rozkrájíme. Přidáme majolku a...
více o Rajčatový studený salát
Odvážíme mouku, zaděláme kvásek z mléka, mouky, dvou lžiček cukru a dvou kvasnic. Do zbylé mouky přidáme tři žloutky, špetku soli, muškátový oříšek a...
více o Moravské koláče
Prsíčka nakrájíme na větší kostky, cibulku na drobno, rajče a papriku na kostičky. Prsa osolíme, okořeníme (gyros, oriental, kari, bylinky), osmahneme...
více o Masovo-sýrová omáčka na těstoviny
Kotlety naklepeme, okořeníme, já dávám kari, grilovací koření, orientální koření, gyros, osolím. Zprudka opečeme v pánvi a přidáme nakrájený pórek ...
více o Kotlety na pórku
Dáme vařit vodu - a jednu porci asi 3 dl, do vody přisypeme kmín a chvíli povaříme. Než se nám povaří kmín, tak každému do polévkového talíře...
více o Oukrop
Polevu nasekáme a za stálého míchání rozpustíme v horké vodní lázni. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl ušleháme ručním šlehačem do pěny
Troubu...
více o Čokoládová bábovka se skořicí II.
Halušky vaříme dle návodu na obalu v osolené vodě, porek omyjeme, očistíme, nakrájíme na kolečka, troubu předehřejeme na 200 °C, rajčata omyjeme,...
více o Halušky na plechu
Oškrábané a na čtvrtky nakrájené brambory (nejlépe staré) necháme chvilinku odmočit ve vodě (nejlépe v hrnci s poklicí), pak vodu vylejeme, kápneme...
více o Pečené brambory s bylinkami
Brokolici uvaříme na páře, žampiony omyjeme a na cibulce vydusíme do měkka. Zchladlou brokolici nakrájíme, přidáme podušené žampiony, vejce, sýr,...
více o Zapečená brokolice se žampiony II.
Med rozmícháme s citrónem, česnek utřeme se solí, všechno smícháme dohromady a marinujeme jakýkoliv druh masa - kuřecí, vepřové, žebírka......
více o Medová marináda
Pórek i syrové brambory nakrájíme na kolečka cca 1 cm silná, pórek osmažíme, přidáme brambory, sůl, podlejeme a dusíme doměkka. Dle chuti můžeme...
více o Brambory na pórku (cibuli)
Nejprve uvařte špagety v osolené vodě s kapkou oleje (sůl přidejte, až se voda začne vařit. Špagety poté nebudou nahořklé). Až budou těstoviny "na...
více o Špagety se žampiony
Mrkev oloupeme, uvaříme v osolené vodě a cukrem doměkka, necháme okapat, rozmixujeme, přidáme krupici, mouku, vejce, pepř, vypracujeme těsto, necháme...
více o Kedlubnová polévka s mrkvovými knedlíčky
Hlavu a páteř vyvaříme s kořením v osolené vodě na vývar, řízek a ocasní odřezky vyvaříme stejně, ale zvlášť. Po uvaření maso opatrně obereme a vývary...
více o Rybí polévka od Ladíka
Játra nakrájíme na 0,5-1 cm plátky. Poprášíme paprikou, kořením a sušenou kořenovou zeleninou. Cibulku nakrájíme na kolečka. Jednu část opražíme na...
více o Modranská játra
Nejdříve dáme do hrnce (nejlépe do papiňáku) omyté vepřové nožičky s kořením, cibulí, česnekem, zalijeme vodou osolíme a asi 1 hod. povaříme. Mezitím...
více o Sulc místo geladrinku
Naklepeme plátky, osolíme, opepříme a posypeme zázvorem. Zpěníme cibulku a orestujeme připravené plátky masa po obou stranách. Až maso změní barvu,...
více o Vepřové maso na zázvoru
Na olivovém oleji orestujte opraný a najemno nakrájený póriek s rozdrceným česnekem. Orestovaný pórek nechte vychladnout. Pak do něj přidejte...
více o Sýrový páj s pórkem
Toastový chléb nakrájíme na malé kousky, přelijeme horkým mlékem, třešně omyjeme, předehřejeme troubu, koláčovou formu vymažeme a vysypeme. Z bílků se...
více o Třešňový koláč z toastů
Vejce, mléko, sůl, cukr, cayenský pepř a bazalku smícháme, přidáme máslo. Mouku s práškem do pečiva prosijeme do mísy, vsypeme sýr,p řilijeme...
více o Sýrové muffiny s bazalkou
Cizrnu důkladně rozmačkáme nebo ji umixujeme na hladké pyré, vmícháme česnek a cibuli, zašleháme tvaroh, rozředíme mlékem, podle chuti okořeníme. Před...
více o Lehká pomazánka s cizrnou
Ochucenou vodu solí, pepřem, olejem a kari přivedeme k varu, mezitím nakrájíme mrkev na nudličky dáme do vody, necháme 5 minut vařit, přidáme omytou...
více o Rýžové nudle se zeleninou
Připravíme volské oko, které posypeme solí a sladkou paprikou. Hamburgery nebo housky rozkrojíme, uvnitř potřeme kečupem a horčicí, položíme omytý...
více o Domácí hamburger II.
Z vejce, mouky a strouhanky připravíme těstíčko.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, slabě potřeme hořčicí, položíme na ni plátek sýra, opět slabě...
více o Trojité řízky
Pórek nakrájíme na kolečka a krátce zpěníme na másle, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Do talířů mezitím nastrouháme sýr. Zalijeme horkou polévkou...
více o Pórková polévka - rychlovka
Rajčata s cibulí nakrájíme, přidáme ocet, cukr, sůl, koření a feferony. Vaříme do zhoustnutí (asi 2 hodiny). Potom rozmixujeme, propasírujeme přes...
více o Vaření kečupu
Kopřivy opláchneme, spaříme trochou vody a asi minutu, dvě povaříme. Do mixéru nalejeme smetanu, lžíci mouky, 2 rozmáčkuté česneky, trochu soli a...
více o Špenát z kopřiv
Z panenky uděláme 4 plátky po 150 g, které naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením z obou stran. Na maso dáme plátek šunky, sýra,...
více o Plněná panenka dle Bohuslava Martinů
Maso dáme po kouscích do umytých zavařovacích sklenic. Do každé sklenice dáme malou lžičku soli a 1,5 dcl vody. Pokud máme kousek kůže, dáme na maso....
více o Zavařené maso na dovolenou
V hlubším rendlíku zahřejeme olej, přidáme pórek a smažíme asi 10 minut (jen do změknutí pórku). Ke konci smažení přidáme k pórku najemno nasekaný...
více o Chlazená pórková polévka s avokádem
Kuřecí čtvrtky opláchneme a osušíme. Na oleji zprudka ze všech stran opečeme a přendáme na talířek. Do omastku dáme 1 lžíci másla, cibulku nadrobno...
více o Kuře na kokosu
Na vymazaný pekáč vložíme plátky anglické slaniny. Na ně klademe okořeněná a lehce naklepaná kuřecí prsa, opět pokryjeme slaninou. Necháme zapéci 15...
více o Kuře v temnotách
Naporcované, osolené kuře dáme na dno pekáče, na to rozložíme kyselé zelí (my dáváme 2 sáčky) trochu zředíme kysanou smetanu vodou a vše zalijeme....
více o Kuře na zelí jinak
Nejprve uvaříme zvlášt rýži do poloměkka, poté v troše vody necháme povařit zelí a ochutíme klasicky dle chuti (cukr, sůl). Mleté maso orestujeme...
více o Zapékané zelí
Mouku nasypeme do rozpuštěného sádla s vodou a soli a stále rychle mícháme, až se vytvoří hmota. Odstavíme hrnec a do vlažné hmoty zašleháme postupně...
více o Věnečky
Rohlíky i maso nakrájíme na kostky, petržel nasekáme, přidáme namleté koření, sůl a vejce a zlehka promícháme. Dáme na dno pekáče vymaštěného máslem....
více o Kuře na nádivce
Salát opereme, necháme oakpat a listy roztrháme, papriku a cibuli nakrájíme, mátu nasekáme na drobno, z citronu lžičkou vydlabeme a rozmělníme dužinu....
více o Řecký salát s mátou