N olivovém oleji osmažíme hořčičné semínko - asi tak lžíci a počkáme, než nám začne vyskakovat, přidáme koření, aby se rozvinula vůně.
Vhodíme cizrnu,...
více o Cizrnové kari
Fazolky a brokolici uvaříme v páře (ne doměkka - musí zůstat křupavé), ostatní zleninu nakrájíme, pórek nasekáme na drobné kousky.
Uvařenou i čerstvou...
více o Drsňácká mísa
Paličky stáhneme omyjeme a osolíme, u kosti nařízneme a vytvoříme jakousi kapsu. Naložíme na 2 hodiny do marinády. Strouhaný sýr spojíme s posekanou...
více o Paličky pro hezčí den
Na pánvi rozpálíme olivový olej a dáme mraženou zeleninu. Mezitím v misce zalejeme instantní nudle - trvají asi tři minutky. Když zelenina trochu...
více o Nudle ala co dům dal
Na oleji osmažíme cibulku, zeleninu, zasypeme kořením a zalejeme trochou vody, zasypeme kuskusem, chvilku osmažíme a zalejeme asi dvěma hrnky vody....
více o Kuskus s tofu
Kuskus uvaříme podle návodu (zalijeme horkou vodou a přikryté necháme nabobtnat).
Dáme vařit červnou čočku. Tu vaříme jen krátce (pár minut, měla by...
více o Kuskus se zeleninou a červenou čočkou
Bažanta naporcujeme a nejméně den předem naložíme do marinády a uložíme do chladu.
Poté maso osolíme, mírně opepříme a opečeme na oleji. Přidáme celé...
více o Středomořský bažant
Žampióny nakrájíme na plátky, osmahneme na oleji. Přidáme koření, ještě opatrně opékáme a podlijeme červeným vínem. Přidáme jogurt a smetanu, švestky...
více o Indické žampióny
Necháme vzejít kvásek z droždí, trochy vody a cukru. Prosijeme mouku, přidáme koření sůl, melasu a vzešlý kvásek. Přidáme tolik vody, abychom dostali...
více o Provensálský chléb z ošatky
Ugrilujeme nejlépe na domácím grilu naložené maso nakrájené na malé nudličky (olej, sójovka, grilovací koření, sůl, pepř, solamyl) a necháme...
více o Alfresco salát s těstovinami
Ve vroucí vodě s kapkou oleje uvaříme těstoviny. Po uvaření je scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se těstoviny příliš neslepily. Vrátíme do...
více o Těstovinový hrnec
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka a vše podusíme v pánvi na olivovém oleji. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a...
více o Treska paní Gunilly
Nakrájíme lilek, posolíme, necháme vypotit, osušíme. Mezitím na olivovém oleji opečeme cibulku, pak přidáme česnek a na kostičky nakrátý lilek,...
více o Dušená zelenina s tofu
Vřetena uvaříme dle návodu na sáčku. Stroužky česneku prolisujeme a osmažíme na 2 lžičkách olivového oleje, potom přidáme mraženou brokolici, zalijeme...
více o Vřetena s uzeným šmakounem
Cuketu očistíme (starší cuketu oškrábeme a zbavíme dužiny), nakrájíme na kolečka, rajčata nakrájíme na kolečka, cibuli na půlkolečka, olivy rozkrojíme...
více o Cuketa po řecku
Na oleji dozlatova osmahneme cibulku, na cibulce podusíme na kousíčky nakrájené kuřecí řízky, posolíme a necháme podusit. Nakapeme několik kapek...
více o Kuřecí maso na kari II.
Brokolici naporcujeme na růčičky, uvaříme (krátce v osolené vodě jen do křupava), necháme ji vychladnout, nakrájíme všechny ostatní ingredience,...
více o Brokolicový salát se sýrem a jogurtem
Sójové maso uvaříme dle návodu v masoxu. Pak scedíme a masox necháme na dušení zeleniny. Mezitím nakrájíme cibuli, opečeme na pánvi, pak přisypeme na...
více o Sójové maso v zelenině
Mísu vymažeme utřeným česnekem. Ledový salát, rajčata, vejce, cibule - vše nakrájíme a vložíme do mísy vymazané česnekem. Tuňáka scedíme a přidáme do...
více o Zeleninový salát s tuňákem II.
Do mixéru dáme olej, bazalku, čtvrtinu sýra a umixujeme na hrubší směs. Tuto směs nalijeme na pánev, přidáme uvařené špagety, na poloviny pokrájená...
více o Těstovinky ala "jarní dietka"
Do mísy dáme mouku, olivový olej, sůl, semínka a kvásek, který si uděláme s asi 50 ml teplé vody, droždí a cukru. Nakonec dolejeme teplou vodou a...
více o Ciabatta
Do pekárny dáme vlažnou vodu, olej, ocet, cukr a rozdrobíme kvasnice. Zasypeme moukou, přidáme kaši, koření a nahoru sůl. Zapneme program SPRINT u Eta...
více o Chlebík z pekárny na rychlo
Trochu osmažíme cibuli a česnek na oleji, přidáme dýni a vývar a uvedeme do varu. Přikryjeme a vaříme do změknutí dýně (asi 20 minut).
Dýni rozmačkáme...
více o Dýňová omáčka
Smícháme mouky, sůl, cukr a droždí. Přilijeme olej a postupně přidáváme vodu. Zaděláme vláčné, ale tužší těsto, které dáme do tepla 30 minut kynout ...
více o Pizza pro vegany a nejen pro ně
Rozmixujeme celer, 1 rajče, jogurt, sůl, ocet a olej. Zbylá rajčata nakrájíme na osminky a spolu s koprem opatrně vmícháme do salátu. Nevychlazujeme....
více o Syrový salát rajčato-celerový
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Udržujeme je teplé. Pršut nakrájíme na nudličky a opečeme na 1 lžíci oleje a vyjmeme ho. Do pánve přidáme...
více o Nudle s houbami
Krevety nejdříve uvaříme v osolené vodě v hrnci do měkka, asi kolem 45 minut. Zkoušku provádíme tak, že nám musí jít lehce ulomit hlavička a kreveta...
více o Krevety středozemí
Zeleninu omyjeme, očistíme, brokolici rozebereme na růžičky a zbytek nakrájíme na větší kostičky. Na pařáku ovoníme muškátem, uvaříme do skoro měkka ...
více o Spařovaná zeleninová směs s parmesánem
Placky: smícháme mouky (špaldovou, ječnou, pohankovou, kukuřičnou, amarantovou - nebo co je k dispozici), sůl a koření, vejce, olej, naředíme vodou na...
více o Talíř vidím rudě, stop chuťové nudě :-)
Veku nebo bagetu nakrájíme na plátky, poklademe na plech, hodně posolíme, popepříme, pokropíme olivovým olejem (klidně více než méně) opečeme v troubě...
více o Bruschetta - mňamka
Zelí pokrájím na velmi jemné nudličky a cca 3 minuty blanšíruji. Poté nechám zchladnout, zakápnu olejem, trošku přisolím, přidám jemně pokrájenou...
více o Červená bomba
Čerstvé makrely omýt a prosolit, posypat mletou paprikou a potřít tekutým gyrosem. Na takto připravené makrely poklást na kolečka nakrájenou cibuli a...
více o Papriková makrela
Do širšího kastrolu nalijeme 1 dcl vody, vložíme pařák a přivedeme k varu. Na minutce stopneme 10 minut a postupně vhazujeme očištěný a na kousky...
více o Zimní zeleninový salát s klíčky
Den předem zvlášť namočíme cizrnu i čočku. (Není to nutné, ale urychlí se tak čas vaření luštěnin). Do hrnce dáme 2 kostky zeleninového bujónu, 2...
více o Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Do mixéru postupně všechno přidáváme a rozmixujeme. Všeho podle chuti. Vychází to asi na tři díly oleje, jeden díl octa, lžíci medu, lžíci cukru,...
více o Balsamikový dresink
Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky.
Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety...
více o Sumeček
Na olivovém oleji osmahnout prsa nakrájená na tenké proužky (5 minut), pak přidat na koso nakrájené šalotky i s natí, mrkev na tenké proužky a...
více o Kuřecí mandlová polévka
Do většího hrnce dáme máslo a olivový olej a cukr. Zpěníme cibuli pokrájenou na půlkolečka, poté přidáme hrášek a propláchlou rýži. Zalijeme vývarem a...
více o Risi-Bisi po mém
V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme, až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve...
více o Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Kuřecí maso nakrájené na nudličky naložíme do marinády z olivového oleje, hruškovice, asi půl hrnku ananasového džusu, špetky soli, půl lžíce masaly a...
více o Kuře na karibské omáčce ala Lucinka
Pořádně rozmícháme vodu, cukr, kvasnice a 70 g polohrubé mouky. Nechat vzejít kvásek. Potom přidáme olej a sůl a dobře promícháme. Přidáme 50 g hladké...
více o Pita chléb na gyros
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek.
Přidáme cibuli, bazalku, citronovou kúru a necháme podusit do sklovata.
Rajčata nakrájíme na...
více o Bazalková omáčka na pizzu či těstoviny
Rozmixujeme ingredience na marinádu a naložit do ní maso nakrájené na 2,5 cm plátky a nechat v ledničce přes noc. Vyjmout plátky masa z marinády a...
více o Gyros po řecku s českým masem
Nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené brambory a na čtvrtkolečka nakrájenou cuketu. Okmínujeme, osolíme,...
více o Cuketová kulajda - lehká
Kuřecí prsíčka jemně nasolíme a vložíme na rozehřátý olej, aby se maso zatáhlo a udrželo křehkost. Potom přidáme bylinky a koření a dusíme do...
více o Smetanové kuře
Suroviny na zálivku musí mít pokojovou teplotu. Vložíme je do mixéru a rozmixujeme na takovou konzistenci, která připomíná majonézu.
Bagetu nakrájíme...
více o Salát Caesar
Ryby rozdělíme na půl, kůži ponecháme a vyndáme prostřední kost. Rajčata nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Petržel, česnek, kapary, olej, pepř, sůl a...
více o Ryba na zeleno