Špagety uvařit al dente, odstranit z rajčat slupku a nakrájet je na kousky.
Bazalkové pesto: do mixéru vložit lístky bazalky, rozdrcený česnek, kešu,...
více o Špagety po Sicilsku
Zeleninu, šunku a sýr nákrájíme do mísy, posypeme oregánem, posolíme alpskou bylinkovou solí, pokapeme olivovým olejem a octem balsamico (tím nešetřím...
více o Salát jako hlavní jídlo
Mladé kopřivové listy omyjeme vlažnou vodou, necháme okapat, poté jemně posekáme a dusíme asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Mezitím oloupeme...
více o Kopřivová polévka s jogurtovým kapáním
Do rozehřáté trouby na plech (vysoký stupeň) dáme celé papriky a pečeme, dokud nazačnou černat. Párkrát otočíme. Necháme trochu vychladnout, oddělíme...
více o Červená paprika jako Antipasta
Salát očistíme a natrháme na kousky, papriku a cibuli nakrájíme na plátky a smícháme se salátem. Přidáme olivy, tuňáka, na tvrdo uvařená a na kostičky...
více o Tuňákovo-olivový salát
Na olivovém oleji orestujte opraný a najemno nakrájený póriek s rozdrceným česnekem. Orestovaný pórek nechte vychladnout. Pak do něj přidejte...
více o Sýrový páj s pórkem
Ochucenou vodu solí, pepřem, olejem a kari přivedeme k varu, mezitím nakrájíme mrkev na nudličky dáme do vody, necháme 5 minut vařit, přidáme omytou...
více o Rýžové nudle se zeleninou
Baklažán nakrájíme na kostky, a na oleji opečeme. Mezitím v misce smícháme 1 lžičku francouzské hořčice, 1 lžičku vegety a utřený česnek (tak 3-5...
více o Baklažánová příloha
V hlubším rendlíku zahřejeme olej, přidáme pórek a smažíme asi 10 minut (jen do změknutí pórku). Ke konci smažení přidáme k pórku najemno nasekaný...
více o Chlazená pórková polévka s avokádem
Natrháme lupení, omyjeme a nasekáme na kousky. Dáme na 3-5 minut svařit v troše vody. Mezitím oloupeme česnek a cibuli, nakrájíme na kousky,...
více o Zelená miska aneb Trojí lupení
Bazalkové lístky opláchneme, najemno nasekáme a dáme do hmoždíře. Do hmoždíře přidáme i najemno nasekané kešu oříšky a najemno nastrouhaný eidam....
více o Jesenické pesto
Mrkev očistíme, opereme a nakrájíme na tenké proužky. Do hrnce s vroucí vodou dáme lžičku cukru, půl lžičky soli a vložíme mrkev. Dusíme asi 5 min.,...
více o Mrkvový pikantní salátek
Zelí pokrájíme najemno, plátky žampionů též ještě pokrájíme, nebo můžeme ponechat tak. Slunečnici nasekáme, popř. rozdrtíme nebo opět můžeme ponechat...
více o Zelný salát se semínky
Z konzervy vylejeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem, pokapeme citronem, přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám elektrické...
více o Tuňáková pomazánka IV.
Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, nasekaný česnek. Přidáme mleté maso, sůl, pepř, kari a oregano, můžeme přilít trochu vody a dusíme. Ke konci...
více o Masový koláč s brokolicí
Na pánvi osmahneme cibuli, petržel a česnek v olivovém oleji, až cibule zesklovatí. Přidáme šafrán, na kostičky nakrájené kuřecí prsíčka a pepř,...
více o Ještě jedna paella
Papriku omyjeme a očistíme a krátce opečeme na rozehřátém grilu. Poté ji nakrájíme na drobné kostičky. Olivy vyjmeme ze skleničky a na sítku necháme...
více o Avokádo plněné olivovým salátem
Očištěným žampionům opatrně vykroutíme nožky. Nožky nakrájíme na drobné kostičky a dáme do misky s drobně nakrájenou mozzarellou, tvarohem, tuňákem,...
více o Dietní pečené žampiony cisařovny Sisi
Den předem namočené sójové boby si uvaříme. Také těstoviny dáme vařit do osolené vody s kapkou oleje. Mezitím nakrájíme papriku, cibuli a cuketu na...
více o Těstoviny se sójovými boby
Cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s prolisovaným česnekem ji zpěníme na olivovém oleji. Vmícháme kečup, dobromysl, pepř, sůl a na kolečka nakrájené...
více o Bezmasé tortelini s rajčatovou omáčkou
Špenát omyjeme a natrháme na menší kousky. Smícháme s uvařenou sójou, nakrájenými žampiony, nadrobno nakrájenou červenou řepou a rozmačkaným...
více o Špenátový salát se sójou
Zeleninu očistíme a syrovou (!) ji nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme citronovou šťávu, olivový olej, případně osolíme a opepříme, promícháme a...
více o Salát plný zdraví - celer a červená řepa
Na dno pekáčku nakapeme olivový olej, další patro bude cibule nakrájená na kolečka, další patro zelí (neždímám ho, aby se vytvořila šťávička), další...
více o Zapečené brambory - co dům dal
Vepřové maso nakrájíme na stejné kostky, velké asi jako na guláš. Vezmeme kastrol se silnějším dnem a dáme do něj olivový olej, který lehce rozpálíme...
více o Vepřové kostky v karamelu
Cizrnu den předem namočíme. Vodu slijeme, znovu zalijeme a dáme vařit. Uvaříme do měkka. Vychlazenou cizrnu umeleme na masovém mlýnku, přidáme hořčici...
více o Hummous
Saláty důkladně opereme, osušíme, natrháme a pokapeme 4 lžícemi olivového oleje. Sýr brie nakrájíme na úhledné kostky a obalíme v trojobalu. Osmažíme...
více o Salát se sýrovými nugetami
Maso krátce opláchneme a osušíme utěrkou. Čtyři lžíce oleje rozpálíme na pánvi a řezy po obou stranách osmažíme do hněda a do křupava. Potom je...
více o Řezy z kuřecího masa v šunkovém závitku
Rozdrcenu nebo hrubě namletou pšenici zalejeme vařící vodou a necháme zakrytou, aby voda vsákla a pšenice změkla. Poté přidáme nasekanou petrželovou...
více o Tabouli
Naklíčenou mungo fazoli smícháme s rozmraženou kukuřicí, nadrobno nakrájenou kapií, a na plátky nakrájenou mladou jarní cibulkou. Zalejeme zálivkou,...
více o Naklíčené mungo fazole s kukuřicí II.
Celer očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky nebo jej můžeme nastrouhat. Na nudličky nakrájíme i jablko (nebo nastrouháme na hrubém struhadle)....
více o Celerový salát s jablkem
Meloun dejte na chvíli do mrazničky. Meloun tak získá tužší konzistenci a bude se tak lépe zpracovávat. Opláchněte špenátové listy a sýr Nivu...
více o Meloun se špenátem a Nivou
Nejprve odřízneme stopky artyčoků (asi tak 3 cm od spodní části), okrájíme tuhé vnější listy, dokud se nedostaneme na měkkou dužninu, poté hlavu...
více o Presto italiano
Okurku podélně rozpulte a vydlabejte. Dužinu nakrájejte na plátky silné zhruba 1 cm. Olivy vypeckujte. Červenou cibuli nakrájejte na tenká kolečka...
více o Řecký salát III.
Jogurt naředíme mlékem v poměru cca 1:2, osolíme, opepříme a vmícháme nakrájený kopr (v nouzi poslouží i sušený).
Mísu vytřeme rozdrceným česnekem,...
více o Studená polévka Tarator
V pánvi rozehřejeme olej a na něm osmažíme cibulku, salát, mrkev a rozdrcený česnek. Směs necháme vychladnout a připravíme základ pro vegetariánský...
více o Vegetariánský hamburger
Předem namočený hrách uvaříme. Mezitím nakrájíme na kousky rajče, na plátky jarní cibulku i s natí, oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky. Na pánvi...
více o Veselá hrachová pánev
Vršky rajčat ukrojíme a rajčata dokola nakrojíme, opatrně vydlabeme (používám malou lžíci), vršky a dužinou nasekejte. Vydlabaná rajčata osolte a...
více o Zahradníkova mňamka
V misce smícháme na kostičky nakrájený sýr, na kousky nakrájené olivy, utřený česnek a bylinky. Takto upravenou směs naplníme do sklenice od majloky a...
více o Nakládaný balkánský sýr III.
Prsa lehce naklepeme, osolíme a opepříme (nejlépe čerstvě nadrcený pepř celý). Máslo rozehřejeme, přidáme olej a prsa ve směsi opečeme. Poté je...
více o Ořechová kuřecí prsa s broskvemi
Uvaříme celozrnné těstoviny. Uvaříme namočenou cizrnu. Brokolici rozebranou na růžičky spaříme horkou vodou. Uvařené těstoviny a spařenou brokolici...
více o Celozrnné těstoviny s cizrnou
Kotlety opláchneme, jemně naklepeme a osolíme. Do olejem vymazaného pekáče rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli a žampiony (asi 1/2). Poklademe maso...
více o Kotlety na žampionech s klobáskou
Omytá prsíčka nakrájíme napříč na větší kousky, mírně osolíme (neklepat!). Na hlubší pánvi zahřejeme asi lžíci olivového oleje a na něm maso rychle...
více o Indické Tandoori
Do neosolené studené vody dáme namáčet přebrané fazole a necháme je přikryté máčet na chladném místě přes noc. Druhý den vodu z fazolí slijeme, fazole...
více o Veselé fazole
Nejdříve připravíme naporcované kotlety, které naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se při grilování nezkroutily. Na marinádu v misce smícháme 1...
více o Grilované kotlety s ostrou omáčkou
Namočenou čočku uvaříme ve stejné vodě bez soli. Vodu slijeme a čočku rozmícháme s nadrobno posekanou cibulí, olivovým olejem, hořčicí, prolisovaným...
více o Čočkový salát s citronovou zálivkou
Brokolici rozebereme na růžičky, oloupeme košťál a nakrájíme na hrubší kousky. Vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a necháme krátce povařit ...
více o Brokolice s tvarůžky
Příprava těsta: smícháme mouku, droždí, sůl a vmícháme lehce zahřátou vodu spolu s olivovým olejem. Z těsta uhněteme kouli, přikryjeme a necháme...
více o Bílá pizza s cuketou
Krůtí maso nakrájíme na kostičky, krátce osmahneme na horkém oleji a vyjmeme. Pak na oleji osmahneme do sklovita drobně nakrájenou cibuli, přidáme...
více o Krůtí maso v mrkvi s kukuřicí