Z uvedených surovin vypracujeme těsto, ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si...
více o Výborné koblížky z trouby
Jablka vykrojíme a nakrájíme na osminky. Tvaroh smícháme s vejci, moukou a špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučněném vále z něj...
více o Jablečné tvarohové knedlíky
**Korpus:** Z bílků ušleháme tuhý sníh, pomalu vmícháme cukr, kokos a nakonec mouku. Těsto vylijeme na vymazaný moukou vysypaný hlubší plech a pečeme...
více o Kokosovo-kávový dezert
Vybereme ty nejmenší brambory (nejrychleji se pečou), omyjeme je (neškrábeme) a poklademe je na plech (nejlépe ještě na pečící papír). Na ně dáme sůl,...
více o Myši (šibůrky) neboli pečené brambory
1. Změklé máslo vyšleháme do pěny s cukrem, přidáme čokoládu na vaření , kakao a rum.
2. Směs vychladíme a tvarujeme kuličky, které obalíme kakaem....
více o Truffle
Maso pokrájíme na tenké plátky, lehce osolíme a na půl hodiny vložíme do marinády z oleje a nasekané bazalky. Karotku pokrájíme na krátké špalíčky,...
více o Dušené špízy se zeleninou
Mouku, cukr, sůl, olej smícháme, dle potřeby přilijeme mléko (po lžících) a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho a necháme 30 minut odpočinout....
více o Šlehačkový jablkový závin
Maso nakrájíme na kostky, rozmarýnové jehličky a česnek nakrájíme na jemno. V hrnci rozpustíme kousek másla, přidáme rozmarýn s česnekem, necháme...
více o Hovězí podle Fabrizia
Pórky si nakrájíme na stejně velké špalíky, které dáme do vroucí osolené vody a uvaříme je do poloměkka. Pak slijeme(vývar použijeme), necháme okapat...
více o Gratinované pórky v šunce s bešamelem
Fenykly ořežeme, omyjeme, rozřežeme podélně na osminky a na pár minut vložíme do osolené vařící vody. Slijeme, dáme do pekácku, posypeme parmezanem (3...
více o Zapečený fenykl v bešamelu
Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále na obdélník, který zasypeme žmolenkou, užmoulanou z napsaných ingrediencí. Dlaněmi jí zamačkáme, aby se...
více o "Gata" - listový závin se žmolenkou
Housku nebo toustový chléb rozmixujeme na strouhanku a smícháme s kypřícím práškem. Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme strouhanku se...
více o "Péřová" bublanina
Z mouky, cukrů, másla, vejce, soli a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které dáme na půl hodiny do lednice odpočinout. Koláčovou formu vymažeme...
více o Ovocný koláč s krupicovou náplní
Do každé bagety uděláme shora podélný hluboký zářez,opatrně je rozevřeme a na řezu potřeme slabě máslem. Pak do zářezu vložíme plátky hermelínu a...
více o Zapečené plněné bagety
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlahé máslo a ostatní suroviny. Vše řádně promícháme a nalijeme do kulaté formy (vymazané). Dáme péct cca 20 - 30...
více o Hrnková kávová buchta
Jablka oloupeme, vyřežeme jádřince a nakrájíme na plátky. Umícháme ricottu, med a vejce, nejlépe v robotu,do hladkého krému. Smícháme mouku, škrob,...
více o Bábovka s medem, ricottou a jablky
Na másle orestujeme vločky dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Vložíme pokrájené brambory a růžičky květáku, přidáme kurkumu,...
více o Bramborovo - květáková polévka s kurkumou
Rozpékané brambory jsou nejlepší z nových brambor, ale nutné to není. Brambory neloupeme, jen je dobře omyjeme a podélně nakrojíme (klidně vícekrát) -...
více o Rozpékané bylinkové brambory
Kuře naporcujeme, nasolíme, potřeme olejem a posypeme kari (1 kuře = 1 lžíce kari), dáme do misky a necháme nejlépe přes noc proležet v chladu. Do...
více o Šťavnaté kari kuře
Ze surovin na těsto umícháme hladké těstíčko. Na rozpálené pánvi s olejem upečeme tenké palačinky, které necháme vychladnout.
Cibulky a ředkvičky...
více o Palačinkové rolky (roládky)
**Pistáciové máslo: **
Pistácie lehce opražíme v těžké pánvi. Když vychladnou, rozemeleme je a smícháme je s máslem a sekanou pažitkou. Uschováme na...
více o Gurdakapúra kabáb
Máslo, mouku, žloutky a sůl (dle chuti) smícháme a vypracujeme těsto. V osolené vodě povaříme mrkev, pak přidáme brokolici, tu jen spaříme. Scedíme....
více o Rybí paštika v těstíčku
Do rozpuštěného másla přidáme hořčičné semínko, kmín a smažíme tak dlouho, až hořčice začne praskat. Potom vsypeme předem 1 den namočenou čočku,...
více o Čočka s meruňkami
Těsto uhněteme z uvedených ingrediencí a dáme na půl hodiny do chladna. Pak ho vyválíme a vyložíme s ním dortovou (vymazanou a vysypanou) formu, i...
více o Jablečný tvarohový dort
Zelí necháme okapat (případně i propláchneme) a dáme ho na orestovanou cibuli na oleji. Přidáme 2 lžíce vína, osolíme, opepříme a dle chuti osladíme....
více o Mangové zelí s kotletou
Na másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přisypeme mražené fazolky, bylinky, maso (libovější) pokrájené na malé nudličky (kostičky),...
více o Fazolky s uzeným masem
Máslo utřeme se žloutkem a solí, střídavě pak přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Do těstíčka vmícháme zeleninu a nakonec zlehka i sníh z...
více o Zeleninový svítek
Žloutek utřeme s máslem a střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Do kašičky vmícháme jemně pokrájené uzené maso nebo šunku a nakonec...
více o Svítek s uzeným masem (šunkou)
Máslo a žloutek utřeme, pak střídavě přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Do řidké kašičky přidáme sníh z bílků, který zasypeme zbytkem mouky....
více o Svítek hedvábný
Játra umeleme a po nich ve strojku umeleme i housky navlhčené ve vodě (vymačkané). Přidáme žloutky, vlažné máslo, sůl, pepř, česnek a prášek do pečiva...
více o Svítek játrový
Na másle podusíme drobně pokrájené houby s petrželkou, osolíme, opepříme, přidáme česnek, žloutek, housku, mléko a zamícháme. Nakonec vmícháme zlehka...
více o Svítek houbový
Uvařenou, vymačkanou kapustu pomeleme nebo posekáme a zamícháme se změklým máslem a žloutkem. Pak přidáme nastrouhanou housku a mléko (trošku), sůl,...
více o Kapustový svítek
Hovězí maso smícháme s jemně nasekanou cibulkou, česnekem, solí, pepřem, oregánem, vajíčkem a strouhankou. Maso propracujeme a vytváříme kuličky o...
více o Masové kuličky se sýrovo-smetanovou omáčkou
Očistíme fenykly, nakrájíme na malé kousky. Do hrnce dáme trochu oleje a kousek másla, fenykl jemně orestujeme a přidáme rýži, taktéž orestujeme. Za...
více o Kremové fenyklové rizoto nejen pro děti
Nejdvěčnější jídlo od maminky, když jsem byla malé prtě.
Nejprve oloupeme jablka a nastrouháme na hrubo. Zalijeme je šťávou z 1citrónu a osladíme je...
více o Jablečné knedlíky
Recept je vyzkoušený a oblíbený a vždy mile překvapí strávníky z čeho to vlastně je.
1) Nejprve si připravíme suroviny, vymažeme a vysypeme formu.
2)...
více o Dýňová bábovka
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit s kmínem do osolené vody (cca 1,5 litru) doměkka. Houby pokrájíme a podusíme na másle s petrželkou, pak dáme...
více o Houbová polévka se zakysanou smetanou
Na sádle si uděláme z mouky tmavší jíšku (nespálit!), kterou zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme česnek, majoránku, kmín, dochutíme solí, pepřem,...
více o Česnečka - jíšková
Spařenou,opranou rýži osmažíme na 20 g másla.Na zbytku másla si osmažíme hrubě pokrájenou zeleninu dle vlastního výběru,pak zaprášíme moukou,ještě...
více o Rýžová polévka zapražená-se zeleninou
Z části másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou rozmícháme ve vývaru. Přidáme mozeček osmažený na druhé části másla, povaříme, zjemníme...
více o Mozečková polévka
Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly, vyválíme a každý zvlášť upečeme. Vychladlé slepíme teplým krémem, povrch namažeme pikantní marmeládu a...
více o Vanilkové řezy
Ledové kaštany rozehřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a smícháme je s burisony (cca 2 lžíce si necháme na pocákání dortu). Směs pak nasypeme do...
více o Burisonový dort s tvarohem
Na másle orestujeme drobně pokrájenou šunku (20 dkg), kterou zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou (cca 2,5 dcl) a přivedeme k varu. Ve vývaru...
více o Sýrovo-šunkové těstoviny
Jáhly propereme v horké vodě, dáme vařit do osoleného mléka, až do zhoustnutí (cca 20min) Mezitím si utřeme žloutky s cukrem, sníh s bílků a vše...
více o Jahelníkový nákyp
Necháme si naklíčit neloupaná konopná semínka (doporučuje se tři dny, ale stačí dva). Po naklíčený dohladka rozmixujeme s olejem (můžeme použít i...
více o Sladká pomazánka z konopných klíčků
Smícháme mléko, smetanu, hořčici, víno, sůl a papriku. Sýr nastrouháme, čtvrtinu necháme stranou zatím v lednici a zbytek promícháme se suchými ...
více o Těstoviny se sýrem - na potom :-))
Hrnky(4 čajové)si důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo perníkem.Než je budeme potřebovat,vložíme je do chladna,nejlépe do lednice....
více o Mandlové knedlíky-hrníčkové
Vývar, mléko a smetanu přivedeme k varu. Přidáme nasekaná kaštanová jádra na kousky a vaříme cca 25 minut. Polévku pak rozmixujeme dohladka ponorným...
více o Kaštanová polévka s shii-také