Strouhanku rozmícháme se smetanou. Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloutky. Do vymíchaného krému přidáme strouhanku se smetanou,...
více o Třešňový koláč II.
Zeleninu postrouháme, natě nakrájíme. V nádobě rozehřejeme máslo a přidáme všechnu zeleninu a sůl. Dusíme přibližně 20-30 minut. Ještě horké plníme do...
více o Zelenina do polévky
Nakrájíme menší hlávku zelí, dáme do pekáče a jemně prosolíme. Na to dáme naporcované, osolené a jemně okmínované kuře (dávám kmín drcený). Poklademe...
více o Kuře „strejdy z Hlinska“
Máslo, cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru vymícháme na hladký krém. Potom vmícháme vejce, smetanu, posekanou čokoládu, prášek do pečiva...
více o Čokoládové muffinky
Z přísad uděláme těsto, vyválíme ho a vložíme na vymazaný plech. Játra nakrájíme na jemné proužky. Na oleji opražíme na kolečka nakrájený pórek,...
více o Koláč s drůbežími játry
Veku po délce rozkrojíme a střídku vydlabeme. Spodní část naplníme polovinou I. náplně, položíme vejce obalená v salámu a přidáme druhou polovinu...
více o Plněná veka III.
Mléko společně s máslem dáme vařit, když se mléko vaří, nasypeme hrubou mouku (kamna ihned vypneme), vznikne hustá kaše (je opravdu hodně hustá)....
více o Těsto na ovocné knedlíky
Změklé máslo (ale ne zahřáté, těsto by bylo tuhé), citrónovou kůru a studené mléko vmícháme do mouky, ale nehněteme. Těsto necháme v chladu asi 20...
více o Třešňový koláč
Všechny ingredience dáme do kastrůlku na sporák a za stálého míchání necháme rozpustit. Nesmí se vařit!
Používáme na zdobení dortů atd....
více o Čokoládová poleva na dorty
Vše smícháme, nalejeme do vysypané formy a pečeme 20 min. při 200 °C a pak 35-40 min. při 180 °C. Pro jistotu zkusíme špejlí. Já pro lepší chuť...
více o Bramborová bábovka III.
Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vejce, olej nebo máslo, cukínu a promícháme. Dáme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme ve středně vyhřáté...
více o Jednoduchá buchta z cukíny
Hladkou mouku posejeme na vál.
Za stálého míchání svaříme mléko nebo smetanu s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme sodu ...
více o Medovník IV.
Makarony uvaříme dle návodu na obalu. Slijeme a necháme okapat. Sýr nastrouháme. Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmažíme na másle dozlatova....
více o Makarony po alpském způsobu
Uděláme máslovou jíšku ze 40 g másla a 30 g hladké mouky, kterou zalijeme studeným mlékem a povaříme s 2 lžícemi kopru a solí. Omáčku zjemníme...
více o Koprovka podle Barunky
Kuře potřeme máslem nebo olejem, posolíme, popepříme zevně i uvnitř, dutinu vyplníme neoloupaným česnekem. Zbylý česnek klademe na pekáč, na něj...
více o Kuře pečené se 40 stroužky česneku
Na oleji a kousku másla osmažíme cibulku, přidáme hrášek, smažíme 2 minuty, přilijeme víno, necháme několik minut bublat, přidáme špenát a dusíme...
více o Špenát s hráškem na víně
Do vlažného mléka vhodíme kostku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, sůl, vzešlý kvásek, promícháme, přidáme vejce a...
více o Koláč ze slaných šnečků
Z mouky, droždí, tuku, špetky soli, 200 ml mléka, 2 lžic cukru uděláme klasické kynuté těsto a necháme ho 30 minut kynout. Zbylé mléko přivedeme k...
více o Rýžový koláč
Žloutky, práškový a vanilkový cukr vyšleháme s máslem do pěny, přidáme mouku s práškem a mléko. Těsto vlejeme na plech a upečeme na 90%. Potřeme...
více o Makový koláč se sněhem
Všechny přísady na těsto smícháme na řidší hmotu a polovinu vlejeme na vymazaný plech. Tvaroh vymícháme s cukrem, žloutkem, máslem a maizenou a...
více o Koláč z pochoutkové smetany
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme citronovou štávou a přidáme pokrájené meruňky na kostky, lžíci cukru,...
více o Nadnešená bábovka
Na vál nasypeme trochu mouky a do středu vytlačíme důlek. Přidáme droždí, trochu mléka, cukr a vymícháme lehké těsto. Necháme chvilku vykynout. Poté...
více o Drážďanská vánoční štola
Mouku, vejce, mléko, tuk a trošku soli zamícháme. Vznikne řídké těstíčko, do kterého přidáme na kostičky nakrájená jablka (nestrouháme!). Plech...
více o Kožlanské placky bez cukru
Rozpuštěné máslo přendáme na plech (20 x 30 cm) a pěkně ho rozetřeme. Máslo posypeme cukrem a na cukr dáme rozkrájenou rebarboru. Pocukrujeme a...
více o Obrácené rebarborové řezy II.
Máslo, cukr a 5 žloutků utřeme, přidáme mletý mák, trošku citronové šťávy a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do vymaštěné a struhankou vysypané...
více o Hildin vynikající makovec
Vodu s máslem a solí uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku a za stálého míchání vytvoříme kompaktní odpalované těsto. Po prochladnutí do něj...
více o Švestkový věnec
Do prosáté mouky vlijeme rozšlehané žloutky, přidáme máslo nastrouhané na hrubém struhadle a zpracujeme těsto.
Z těsta utvoříme asi 35 kuliček, dáme...
více o Ořechové trubičky
Z mrkviček odložíme 4 pěkné, malé. Cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Zalijeme vývarem a přidáme mrkvičku, zakryjeme a na středním plameni...
více o Slavnostní mrkvičková polévka s medem
Smícháme ingredience na glazuru, přivedeme do bodu varu a necháme vychladnout. Připravíme si těsto - vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce,...
více o Kokosové řezy z Kapského města
Kvásek: smícháme teplejší mléko, kvasnice, špetku cukru a necháme kvasit (asi 15 min.).
Těsto: mouku, máslo, sůl a kvásek vymícháme v tužší těsto (tak...
více o Rohlíčky banketky
Listové těsto rozdělíme na 2 díly, rozválíme a potřeme kečupem dle libosti, potřenou část proložíme uzeninou (šunkový) a posypeme nivou nebo eidamem....
více o Šnek
Na dno nádoby v troubě nasypu vločky, zaleji vařící vodou a nechám trochu vychladnout.
Přidám máslo, med, melasu a vejce pak mouku a suché ingredience...
více o Babiččin perník pro domácí pekárnu
Králíka naporcujeme, osolíme, dáme do pekáče. Cibuli nasekáme nahrubo a posypeme králíka, přidáme lžíci másla. Podlejeme vodou a pečeme přikryté za...
více o Králík na másle a cibuli
Rajčata spaříme a oloupeme. Rozškvaříme kostičky slaniny (nebo jiného tuku), opražíme kolečka papriky, přidáme kousky rajčat, osolíme a lehce podusíme...
více o Rybí filé Budapešť
Mouku prosijeme a promícháme se všemi ostatními přísadami. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple kynout cca 30 minut. Poté těsto vyválíme na...
více o Tvarohový skvrnitý koláč
Pořádně uhněteme těsto a necháme v lednici 30 minut. Rozválíme do formy (24-26 cm). Rozšleháme vejce s cukrem a přidáme další ingredience na náplň ...
více o Moučník "Aladin"
Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky (kromě rajčat), vložíme do vařícího vývaru a vaříme do změknutí zeleniny. Přidáme světlou jíšku (z másla a...
více o Boršč se sýrem
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a nákrájené houby, na kostky nakrájený brambor a na kousky nakrájenou papriku. Osolíme, opepříme...
více o Houbový guláš na smetaně
Brambory uvaříme ve slupce, po uvaření oloupáme a necháme vychladnout. Kuřecí prsní řízky nakrájíme na proužky, jemně poprášíme grilovacím kořením....
více o Tajné brambory s kuřetem, žampiony a koprem
Přísady na těsto vymícháme a těsto necháme 30 min. odpočívat v chladničce. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na tenoučké plátky....
více o Bramborový dort III.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Žloutek vyšleháme s koňakem. Kolečka jablek obalujeme v pudinkovém prášku,...
více o Jablka v červeném županu
Tvarůžky do pomázánky nakrájíme na menší kostečky, česnek rozmačkáme nebo nakrájíme na malé plátky. Do mixéru dáme nakrájené tvarůžky, nasekaný nebo...
více o Tvarůžková pomazánka pikant
Telecí jazyk uvaříme do měkka. Předvařené dršťky povaříme 15-20 min. v papiňáku a necháme odkapat. Na másle zasmažíme žampiony, přidáme dršťky,...
více o Zlaté dršťky
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme ostatní suroviny a nakonec vmícháme sníh z bílků. Na vymazaném a vysypaném plechu upečeme. Na studený moučník...
více o Kakaové řezy s tvarohovou náplní
Rozporcované kuře opečeme na 1/2 másla do zlatova a osolíme a opepříme. Dáme do trouby a za pozvolného přilévání bílého vína dusíme asi 1,5 hodiny....
více o Kuře s plesnivou omáčkou
Těsto zpracujeme jako každé jiné kynuté těsto - vzejít kvásek, nechat alespoň 1/2 hodiny těsto nakynout a pak z něho tvoříme buď malé buchtičky -...
více o Slané buchtičky, krucánky, grahamky
Z bílků ušleháme sníh. Pět čtvrtlitrových hrnečků pečlivě vymažeme máslem. Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Osolíme rohlíky, přidáme...
více o Mikrovlnkové knedlíky
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme máslo a necháme na mírné teplotě rozpustit, během rozpouštění trochu promícháme. Dáme...
více o Čokoládový dort II.
Vývar dáme do hrnce a za mírné teploty udržujeme mírně teplý. Mezitím si rozehřejeme olivový olej a polovinu másla a přidáme nasekanou cibuli s...
více o Chřestové rizoto