Mléko ve vysokém hrnci osolte, přiveďte k varu a rozpusťte v něm máslo. Vsypte mouku a intenzivně míchejte. Jakmile se těsto nebude držet stěn,...
více o Meruňkové knedlíky
Oloupanou okurku rozmixujte dohladka. Smíchejte s nastrouhanou limetkovou kůrou (trochu odložte) a 1 lžící šťávy. Troubu zahřejte na 180 °C, vymažte a...
více o Limetkový dort s okurkou
Mouku smíchejte s tymiánem, česnekem, paprikou, solí a pepřem, přidejte pivo a důkladně promíchejte.
Cibule nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka a...
více o Cibulové kroužky
Z hladké mouky a másla připravte drobenku. Vmíchejte do ní ocet, žloutek a smetanu. Zpracujte v těsto a nechte ho 1 hodinu odležet. Poté vyválejte...
více o Kremrolky s krémem z bílé čokolády
Brambory oloupejte a v cedníku propláchněte studenou vodou. Osušte je a nakrájejte na silnější hranolky. Smažte je postupně ve vysoké vrstvě pořádně...
více o Fish and chips
Kedlubny oloupejte, nakrájejte na kostičky. Na másle zpěňte šalotku a kedlubnu, 2 minuty restujte. Přilijte vývar a při nižší teplotě poduste do...
více o Pizza s kedlubnou a chřestem
Jáhly uvařte podle návodu na obalu. Z kedluben odkrojte vršek s lístky, zbytek oloupejte a 15 minut je povařte v osolené vodě.
Vyjměte a vnitřek...
více o Plněné kedlubny s cibulovou omáčkou
Nadrobno nakrájenou sušenou šunku orestujte na olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek a zaprašte moukou.
Orestujte a zalijte vývarem. Přidejte na...
více o Tudelská zeleninová polévka
Chřest oloupejte a 4 minuty vařte v osolené vodě. Sceďte, osušte a obalte v mouce, vejcích se smetanou a strouhance.
Rozehřejte máslo s olejem a...
více o Smažený bílý chřest
Na kousku rozpuštěného másla si osmažíme mrkev a pokrájenou uzeninu dorůžova, kterou po osmažení zaprášíme moukou, promícháme a ještě krátce zasmažíme...
více o Chalupářská hrstková polévka
Oloupané, předem uvařené (nebo zbylé od oběda) brambory dáme do mísy a nastrouháme na hrubo nebo rozšťoucháme. Přidáme hrubě nastrouhaný sýr dle...
více o Bramborové placky se sýrem po našem
Troubu předehřejte na 200 °C, plech tence vymažte tukem.
Ve velkém kastrolu přiveďte k varu 125 ml vody se solí a máslem. Najednou vsypte prosátou...
více o Větrníčky se šlehačkou a jahodami
Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte a vysypte.
Prosejte mouku. Bílky vyšlehejte se solí do řidší pěny, přisypte cukr a ušlehejte do pevného...
více o Piškotový koláč s jahodami
Na oleji či másle si osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli. K té přidáme osmažit na hrubo nastrouhanou mrkev. Osmaženou mrkev zaprášíme kari...
více o Mrkvová polévka s řapíkatým celerem
Hovězí maso (může být zadní i přední) osolíme a na rozpuštěném másle s olejem ho ze všech stran zprudka osmažíme. Poté podlijeme vodou, oslíme a...
více o Třešňová omáčka
Smíchejte vejce, cukr a sádlo. Přidejte jedlou sodu a kůru z citronu. Postupně přisypávejte hladkou mouku a rukama vytvořte lepivé těsto. Do těsta...
více o Koláč Schiacciunta
Na sádle osmahni cibulku dosklovita. Přidej mletou papriku a tlačenku nakrájenou na kostičky.
Zhruba 5 minut nechej dusit. Přilij vodu a lžíci mouky...
více o Guláš z tlačenky podle Ládi Hrušky
V robotu zpracujte mouku, cukr, sůl a máslo na hrubou drobenku. Smetanu trochu ohřejte, rozdrobte do ní droždí a rozmíchejte. Přidejte žloutek a...
více o Máslové loupáčky
Ze zmrzliny vytvarujte čtyři kuličky. Vložte do mrazáku, až budou hodně zmrzlé.
Z mouky, piva, žloutků, poloviny množství cukru, skořice a citronové...
více o Ořechová zmrzlina v pivním těstíčku
Maso osolte, opepřete a zprudka orestujte na másle. Pak ho vložte do vakuových sáčků, každou porci zvlášť.
Do každého sáčku dejte část výpeku...
více o Krůtí prsa s karotkou a fazolkami
V 250 ml teplé vody za stálého míchání rozpusťte máslo a přidejte špetku soli. Pak přisypte mouku a míchejte 4 až 5 minut tak, že se těsto lehce...
více o Kuličky s jahodovou omáčkou
Mouku smícháme s kypřicím práškem, cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vejce a vypracujeme těsto. Vysokou dortovou formu vymažeme...
více o Sernik neboli tvarohový dort od Jirky Babici
Maso ze všech stran osolíme a okmínujeme, vložíme ho do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 90 minut...
více o Vepřová pečeně s houskovými knedlíky a zelím
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, až změkne, přidáme 2 lžíce hladké mouky a zalijeme vodou, vsypeme fazole a necháme vařit. Po 30 minutách...
více o Fazolová polévka s domácími flíčky
Do silnějších plátků libovější krkovičky si opatrně prokrojíme hlubší kapsy a opatrně přes fólii mírně naklepeme. Krkovičku osolíme, opepříme,...
více o Plněná krkovička
Máslo s olejem rozpustíme v nepřilnavém hrnci, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání jí osmažíme na světlou jíšku.
K té pak přilijeme smetanu...
více o Bešamelová omáčka s česnekovými výhonky
Rukolu v cedníku spařte vroucí vodou, nechte prochladnout, vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny a rozmixujte dohladka (tyčovým mixérem nebo sekáčkem)....
více o Nadýchané domácí noky s rajčatovou omáčkou
Fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den vodu slijeme a vyměníme za vývar. Fazole uvaříme do měkka.
Na oleji zpěníme cibuli s česnekem....
více o Trenčanské párky s fazolí
Chřest můžeme použít zelený i bílý, ale bílý nejdřív oloupeme a až pak předvaříme v osolené vodě cca 5-6 minut. Scedíme a necháme oschnout a...
více o Chřest v tempuře smažený
Chřest můžeme použít jak zelený, tak i bílý, ten ale musíme nejprve oloupat. Chřest dáme na cca 5 minut povařit do osolené vody, poté slijeme a...
více o Chřest smažený v trojobalu
600 g mouky smícháme s celým balíčkem prášku do pečiva a lžičkou soli. V druhé misce smícháme olej se zakysanou smetanou. Ve třetí misce ohřejeme 200...
více o Domácí (plněné) rohlíky
Nejprve si zaděláme na kvásek z hrnečku vlažné vody, cukru a kostky droždí.Než nám kvásek vykyne, tak si mezí tím smícháme mouku sůl a kmín promícháme...
více o Těsto na domácí chleba
250 ml mléka ohřejeme, přidáme lžičku cukru, mouky a čerstvé droždí. Necháme vzejít kvásek.V druhé misce prosejeme mouku, přidáme olej, zbylé teplé...
více o Těsto na francouzské bagety
Přidáme jogurt a mouku dále 1/2 lžičky jedlé sody a důkladně promícháme a přidáme špetku soli. Zpracujeme těsto, které rozválíme na pomočené pracovní...
více o Jednohubky z langošů
Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí...
více o Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle, okurku, kapii a šunku nakrájíme na malé kousky. Vajíčka vyšleháme vidličkou, osolíme a opepříme podle chuti,...
více o Slaný zákusek se šunkou a sýrem
Sůl, cukr a kypřící prášek spolu pořádně promícháme. Přidáme jogurt, jeden hrnek strouhaného sýra a mouku, které postupně zamícháme. Vypracujeme...
více o Rychlé langoše plněné sýrem
Na palačinky smícháme mléko, vajíčka, sůl a mouku a na malém množství oleje smažíme palačinky.
Na masovou směs rozehřejeme na pánvi olej, přidáme na...
více o Zapečené palačinky s kuřecím masem a sýrem
Mandle rozmixujeme na jemný prášek. Studené máslo nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prosátou mouku a vše promícháme. Do hmoty přidáme mleté...
více o Banánový dort s čokoládovou pěnou
Nad párou pozvolna rozpustíme med, cukr, máslo, přidáme vejce, jedlou sodu – zlehka rozpouštíme, aby se vejce nesrazila, naposled přidáme mouku....
více o Medovníkové kuličky
Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 8 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit...
více o Chřest s bešamelovou omáčkou
1.Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a formu na muffiny si lehce vymažeme máslem.
2.Mouku s práškem do pečiva prosejeme přes sítko, přidáme mléko,...
více o Čokoládovo-oříškové muffiny
1.Do robotové mísy si dáme všechny suroviny kromě mandlí a 1 vajíčka. Hákem necháme vymíchat těsto, aby bylo hladké a nelepivé.
2.Těsto vyklopíme na...
více o Sladké "Mandlovky"
V ohřátém mléce rozpusťte máslo. Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte ho vanilkovým cukrem, zalijte...
více o Kynutý beránek