Kroupy namočíme alespoň na dvě hodiny do studené vody, pak osolíme a uvaříme doměkka, scedíme, necháme okapat. Pokud chceme, můžeme kroupy...
více o Kroupový oběd (večeře)
Okapané zelí promícháme s cukrem, česnekem, bramborem, pokrájenou cibulí a paprikou. Vše dáme do pekáčku.
Kuře naporcujeme, osolíme a dáme na zelí, na...
více o Kuře (králík) na cibulovém zelí
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, zasypeme kari kořením a odstavíme.
Vychladlou rýži smícháme s kari cibulí, strouhaným...
více o Kari placičky se sýrem a rýží
Na plátku másla osmažíme cibuli, přidáme drobně pokrájené houby a podusíme za občasného promíchání. Až se nám voda odpaří, houby odstavíme a necháme...
více o Houbové placičky s rýží
Na oleji osmažíme cibuli dozlatova. Pokud chceme, můžeme místo oleje použít cca 60 gramů jemně pokrájeného uzeného špeku, který osmažíme společně s...
více o Houbové rizito (rýže) po našem
Cibuli nakrájíme najemno, na oleji necháme změknout, přidáme zelí, vodu, sůl.
Necháme podusit doměkka, přidáme cukr a asi 5 minut necháme podusit....
více o Vařené zelí
Cibulku nakrájejte opravdu najemno nebo nastrouhejte. Přidejte tvaroh, sůl a mletou papriku a promíchejte. Pokud chcete pikantnější, můžete přidat i...
více o Pomazánka z mleté papriky
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli také oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a utřeme nožem.
Rozpálíme olej na...
více o Španělská bramborová omeleta
Rýži uvaříme dle návodu. Na pánvi si na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek, orestujeme...
více o Salát s broskví a krabími tyčinkami
1. Olej rozpálíme ve Woku, přidáme vajíčka a krouživým pohybem je rozlijeme po woku, smažíme asi 1 minutu. Následně omelety přednáme z Woku na...
více o Čínská smažená rýže
1) Přivedeme vodu k varu, vložíme celou cibuli, bobkový list a zvěřinu. Vaříme do změknutí.
2) Na pánvi osmahneme nakrájený špek, přidáme nastrouhanou...
více o Zvěřinová svíčková bez pečení
Na plátku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na nudličky pokrájenou hlívu a za občasného promíchání podusíme pod poklicí. Až se nám...
více o Sýrová polévka s hlívou
Celer a mrkev uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou doměkka. Nejlépe na skus. Poté scedíme, necháme vychladnout a pokrájíme na kostičky (hranolky...
více o Celerový salát - zdravě a chutně
Uvaříme špagety (nebo jiné těstoviny) dle návodu.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, kari a uvařené těstoviny. Přidáme tavený sýr, který...
více o Špagety na kari s vejcem
Na trošce oleje necháme osmažit pokrájenou cibuli a špek. Pak přidáme na kostky pokrájené (nebo plátky), osolené, opepřené a moukou zaprášené maso,...
více o Hovězí na mrkvi s rozmarýnem
Z hlaviček žampionů vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, během smažení...
více o Plněné smažené žampiony
Nejprve začneme s barevnými fazolemi. Buď si fazole namočíme 1 den dopředu nebo musíme vařit v tlakovém hrnci cca 2 hodiny, aby fazole změkly. Pokud...
více o Fazolovo-rajčatová polévka
Mrkev i cibuli oloupejte. Mrkev najemno nastrouhejte. Cibuli najemno nakrájejte. Oboje dejte do salátové mísy.
Do menší misky nalijte olej. Všechno...
více o Marocký mrkvový salát
Do papiňáku nalijeme olej a osmažíme nadrobno cibulku. Potom přidáme cukr a necháme trochu zkamarelizovat. Poté přidáme nakrájenou kýtu na kostičky ...
více o Křenová omáčka II.
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše...
více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
Maso nakrájíme na plátky (naklepeme) nebo kostky, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a dáme osmažit dozlatova na dosklovata osmaženou cibuli na oleji...
více o Celerové hovězí s tymiánem
Kuřecí maso okořeníme, pokud máme koření bez soli, tak i osolíme a dáme do pekáčku s máslem, pokrájenou cibulí a paprikou. Pečeme za občasného podlití...
více o Kuře se sýrovou zeleninou
Rýži uvařte podle návodu na obalu.
Mezitím orestujte cibulku na oleji a přidejte na plátky nakrájenou slaninu. Vmíchejte mrkev nakrájenou na kolečka a...
více o Rýže se zeleninou a slaninou
Drobně pokrájenou cibulku smícháme s okapaným tuňákem, lučinou, hořčicí, cottage, solí a pepřem. Pomazánku necháme hodinku proležet. Namažeme na...
více o Cottage pomazánka s tuňákem
Výroba masových koulí:
1) Strouhanku (příp. nalámaný toastový chléb/veku) zalijeme mlékem; necháme mléko vsáknout a rozmixujeme na jemno.
2) Přidáme...
více o Vydatná rajská polévka s masovými kuličkami
Zelí pokrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme pokrájené vepřové i uzené maso, cibuli, koření, sojovou omáčku, protlak a hořčici. Vše v míse smícháme a...
více o Hlávkové zelí na pivu
Cibuli pokrájíme na drobno a dáme do misky, přidáme rozmačkaného tuňáka i se šťávou, cottage, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti. Vše...
více o Tuňákový salát s cottage sýrem
Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a...
více o Jednoduchá rajská omáčka
* cibuli a pórek nakrájíme najemno a dáme dusit na pánev
* maso nakrájíme na kostičky a okořeníme
* následně orestujeme na pánvi s cibulí a pórkem
*...
více o Jednoduchá nivová omáčka s kuřecím
Těstoviny si uvaříme na skus. Potom si na větší nebo hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm osmahneme cibulku. Když je cibulka sklovitá, tak...
více o Těstoviny se špenátem a tuňákem
Chili con carne (správně by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním...
více o Chili (chilli) con carne
Vychladlé uvařené těstoviny dáme do mísy, přidáme pokrájenou řepu, kuřecí maso, cibuli, okurky, majolku (zakysanku), hořčici, sůl, pepř a vše dobře...
více o Těstovinový salát s červenou řepou
Na másle a oleji osmažíme cibuli dosklovata. Pak přidáme pokrájenou hlívu, osolíme a pod poklicí dusíme zvolna doměkka. Podlévat není nutné, hlíva...
více o Hlíva s hořčicí
Na trošce oleje nebo nasucho osmažíme dozlatova na kolečka pokrájenou uzeninu. Uzeninu nejlépe ve střívku, které nemusíme loupat. Osmaženou uzeninu...
více o Uzeninové mističky s cibulkou
Cibulku osmahneme na oleji (já ji smažím na tuku sebraným z kozervy lančmítu).
Přidáme prolisovaný česnek a na kostky nakrájený lančmít, vše osmahneme...
více o Špagety s omáčkou z lanšmítu
Do hrnce dáme vařit nakrájenou cibuli, mraženou kukuřici, mrkev a příp. brambory (na zahuštění) a přidáme vývar, příp. masox. Mrkev a část kukuřice...
více o Kukuřičná polévka s mrkví
Všechnu zeleninu nakrájejte najemno a restujte ji na másle asi 10 minut. Přisypte oloupané a na větší kusy nakrájené brambory, zalijte vývarem, osolte...
více o Bramborový krém s chorizem
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do misky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením, celé zalijeme olejem a promícháme. Necháme odpočívat....
více o Hrubasova vepřová rychlovka
Pastel de choclo je národní pokrm v Chile a v překladu znamená kukuřičný dort.
Než dáme všechny ingredience do zapékací mísy, je potřeba připravit...
více o Pastel de choclo - kukuřičný nákyp s masem
Tento pokrm španělského původu se může servírovat teplý či studený, jako hlavní jídlo či příloha. Může být použita zelenina, kterou máte zrovna doma....
více o Pisto manchego
Žampiony očistíme, vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na trošce oleje zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme orestovat...
více o Žampiony se slaninou - smažené
Mleté maso smícháme s protlakem, cibulí, solí, pepřem, kari, vejcem. Ze směsi vytvoříme mokrou rukou šištičky, které zabalíme do plátků šunky. Ty pak...
více o Šunkové roládky s mletým masem - zapečené
Slaninu zprudka opečeme na olivovém oleji, odstavíme a necháme v pánvi. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme v hrnci, poté přidáme čerstvý nebo lehce...
více o Noky se špenátem
Nejprve dle návodu uvaříme pohanku lámanku - propláchnutou ji uvaříme ve vodě, dokud ji do sebe nevsákne a nezměkne. Poté necháme vychladnout - bude z...
více o Pohankové zeleninové placky
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme sterilované zelí i s nálevem (kdo chce, může pokrájet, ale myslím, že není třeba) a promícháme se zakysanou...
více o Salát z červeného zelí IV.
* cibuli nakrájíme najemno a dáme smažit na pánev
* kuřecí maso nařežeme na plátky a z obou stran posypeme solí, pepřem a grilovacím kořením
*...
více o Pečené brambory s kuřecím plátkem
Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí...
více o Čalamáda na špagety
Maso naklepeme, osolíme z obou stran, z jedné strany opepříme, z druhé potřeme hořčicí a posypeme nakrájenou cibulí.
Smažíme z nepotřené strany ve...
více o Vepřový biftek s hořčicí
Fazole namočíme na noc do vody, druhý den uvaříme doměkka.
Cibuli zpěníme na oleji, zaprášíme moukou. Zalijeme vývarem z fazolí, přidáme kečup a...
více o Fazole v rajské omáčce
Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme a spolu s cibulí orestujeme na olivovém oleji ve větším hrnci.
Rajčata spaříme horkou vodou,...
více o Rajská polévka se špeclemi