Olej rozpalte v pánvi a pak na něm do změknutí opékejte šalotky a česnek (8 minut). Přidejte kuřecí maso a opečte dozlatova, osolte, opepřete....
více o Těstoviny zapečené s mozzarellou
Maso dáme do mísy, přidáme nadrobno pokrájené okurky a žampiony, nastrouhaný česnek, vejce, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a částí drobně pokrájené...
více o Adamovy kuličky (sekaná)
Slaninu pokrájíme na malé kostičky, dáme vyškvařit, pak na ni přidáme plátky žampionů, které na ní orestujeme.
Maso dáme do mísy, přidáme vejce, hrubě...
více o Karbanátky nebo sekaná s okurkou a žampiony
Kapří filet (nebo filety z tresky...) očistíme, rozdělíme na 4 díly, do každého dílu prořízneme opatrně nožem kapsu, maso osolíme (můžeme i opepřit) a...
více o (nejen) Kapří řízky se zeleninou
Maso pokrájíme na kostky, cibuli a česnek nesekáme nahrubo, dáme do mísy, přidáme bobkové listy, nové koření, osolíme, zakapeme polovinou koňaku a...
více o Srnčí paštika s pistáciemi
Rohlíky pokrájíme, zalijeme vínem a poté vymačkáme.
Zaječí srdce a předek uvaříme v osolené vodě doměkka (vývar si ponecháme). Pak maso obereme a...
více o Zaječí sekaná pečeně
Ze surovin připravíme marinádu a kýtu do ní na 3-4 dny vložíme, necháme marinovat v chladu a temnu.
Maso vyjmeme z marinády osušíme, převážeme pevně...
více o Kančí kýta na víně s tymiánem
Zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky silné podle tuhosti zeleniny, například kedlubnu budeme krájet na slabší kolečka než cuketu nebo lilek,...
více o Grilovaná nebo pečená špeková zelenina
Dýni oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme 20 minut stát.
Cibuli osmahneme, přidáme kopr, česnek a dýni. Trošku podlijeme a...
více o Dýně s koprem a kysanou smetanou
Papriky očistíme, zbavíme semínek a stopek, pokrájíme na nudličky.
Rajčata spaříme a oloupeme, buď je pokrájíme nebo je necháme celá.
Papriky s...
více o Papriky s rajčaty - sterilované
Na rozpuštěném másle necháme zpěnit mouku, za stálého míchání přilijeme mléko, vývar a rozmražený špenát, přivedeme k varu. Přidáme muškátový květ,...
více o Jednoduchá špenátovo-nivová polévka
Množství dle chuti a potřeby
Lučinu nebo tvaroh (můžeme společně namíchat) dáme do misky, přidáme nastrouhanou Nivu, mleté nebo nasekané ořechy,...
více o Nivovo-ořechové kuličky
Sójové maso vložíme do cca 500 ml vroucí osolené vody, přidáme trochu soli se sníženým obsahem sodíku, 1/2 kostky bujónu a vaříme 15-20 minut v...
více o Ostřejší kuskus
Tvrdý sýr nastrouháme najemno. Všechny stroužky česneku oloupeme a prolisujeme.
Majonézu rozmícháme s bílým jogurtem, česnekem, brusinkovým kompotem a...
více o Pomazánka s česnekem a tymiánem
Na pánvi dohněda orestujeme cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, chvilku porestujeme a poté přidáme na kostičky nakrájené hovězí...
více o Hovězí znojemská omáčka
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za...
více o Podzimní polévka s houbami
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude...
více o Bramboráky z chleba
Maso pokrájíme na kostičky (nudličky), dáme do mísy, osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, sojovou omáčku, olej a solamyl. Vše...
více o Vepřové na zázvoru s hruškou - minutka
Okurku oloupeme, nahrubo nastrouháme, přidáme rozetřený nebo nastrouhaný česnek, osolíme a opepříme a vmícháme nastrouhanou okurku. Dáme vychladit a...
více o Salát z bylinkového tvarohu
Brambory s houbovou směsí můžeme zapékat v alobalu, pečícím papíru nebo vymazané zapékací míse. Na dno dáme vařené brambory, všechny ostatní...
více o Brambory s houbovou směsí - zapečené
Papriky podélně rozpůlíme, očistíme od semínek a naplníme nádivkou z rohlíků.
Nádivka: rohlíky pokrájíme na malé kostičky, zvlhčíme mlékem a...
více o Paprikové lodičky s nádivkou
Vařenou a oloupanou červenou řepu nastrouháme, přidáme nastrouhaný česnek, vmícháme nasekané ořechy, zakysanou smetanu a majolku, dochutíme solí a...
více o Pomazánka z červené řepy s ořechy
Papriky pokrájíme na vyšší kroužky (odstraníme semínka) tak, aby se nám do každého jednoho kroužku vešla jak šunka, tak i rozklepnuté vajíčko....
více o Hemenex v paprice
Z mletého masa, strouhanky, vejce, cibule... a koření si řádně promícháme směs, ze které vytvoříme šišku, kterou dáme předpéct do vymazaného pekáčku...
více o Pečená sekaná v zelenině
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme dohněda. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, zlehka orestujeme.
Přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso,...
více o Hovězí maso na houbách
Červenou řepu uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, sůl a pepř a...
více o Dipy ke grilovanému masu - z červené řepy
Vařené brambory hrubě nasekáme nebo rozšťoucháme, dáme do mísy, prosypeme solamylem a dobře promícháme. Přidáme vejce, smetanu, sůl, pepř. Dle vlastní...
více o Bramborové hrudky - smažené
Očištěnou mrkev a brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka. Do hrnce můžeme přidat i oloupaný česnek, kdo ho nemá rád, nemusí. Po...
více o Bramborovo-mrkvová kaše
Na oleji zlehka orestujeme na kolečka nebo nudličky pokrájenou mrkev, ke konci přidáme orestovat i nasekaný česnek, pak podlijeme pár lžícemi vývaru...
více o Dušená mrkev na česneku
Množství dle počtu strávníků:
Filety z ryb dle vlastního výběru očistíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem se solí. Necháme alespoň půl hodiny...
více o Česnekové filety v těstíčku
Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, droždí, cukr, promícháme a postupně doléváme vodu do těsta.
Necháme kynout asi 30 minut.
V jiné misce nastrouháme...
více o Plněný chleba
V osoleném půllitru vody uvaříme polentu (krupici) na opravdu hustou kaši, dáme na vodou vylitý (vymazaný) plech (používám formu na koláč) a necháme...
více o Pizza z polenty - zdravě
Čočku dáme do osolené vody a vaříme doměkka (pro pikantnější chuť můžeme přidat cibuli, bobkový list a tři kuličky nového koření). Metličkou...
více o Čočkový salát s jemnou zálivkou
Mleté maso osolíme, ochutíme cibulí, česnekem, pepřem a kari, promícháme. Přidáme mléko (vodu), strouhanou dýni, vejce a čerstvou strouhanku, vše...
více o Dýňovo-masové kari karbanátky
Omyté a oloupané brambory nakrájené na kostky vložíme do hrnce a zalijeme asi 2 l studené vody, kterou osolíme, přidáme špetku podravky a zeleninový...
více o Lehká jarní česnečka
Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do kastrolu a zalijeme 500 ml vodou. Přidáme bujón a zvolna povaříme, dokud se voda neodpaří. Potom přidáme vejce,...
více o Jáhlové placky
Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme orestovat pokrájenou slaninu, pak i česnek a vše dle chuti opeříme. Přidáme pokrájená loupaná...
více o Česnekovo-rajské fazolky se slaninou
V osolené vodě krátce povaříme fazolky, pak scedíme a necháme okapat.
Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat...
více o Fazolky s Nivou
Na másle podusíme doměkka nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme prolisovaný česnek, špenátový protlak a zalijeme 1,7 l horké vody. Povaříme asi 10...
více o Špenátová polévka s krutony
Na tuku osmažíme cibuli a kolečka párků, pak přidáme orestovat pokrájené houby, přidáme nastrouhaný česnek, zaprášíme paprikou, krátce zarestujeme,...
více o Frankfurtská polévka s houbami
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme osmažit pokrájenou slaninu a nakonec i nastrouhený česnek. Uvařené těstoviny scedíme a dáme do...
více o Tomatové těstoviny s fazolkami
Plátky masa ze stran nakrojíme, jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, ochutíme kořením a vložíme do pečícího sáčku na...
více o Pivní krkovička z pečícího sáčku
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po...
více o Čočková polévka s klobásou
Uvařenou kapustu pokrájíme na nudličky, vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k rozšťouchaným bramborám. Přidáme nastrouhaný česnek, drobně...
více o Bramborovo-kapustové placičky