Řepu uvaříme na skus, pak necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Nivu nastrouháme, přidáme k řepě, dle chuti (pozor, niva je...
více o Česneková pomazánka z červené řepy a nivy
Tip na rychlou, jednoduchou véču.
Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme. Vše dáme na rozpálenou pánev.
Podáváme s toustíkem. Koření dáme...
více o Pikantní špenátové rolky
Do vymazaného pekáčku dáme na větší kusy pokrájená rajčata, cukety, papriky, cibuli. Na kolečka pokrájené špekáčky (můžeme oloupat) a pak dále dle...
více o Jednoduché lečo z trouby
Pánev zakápneme olivovým olejem, orestujeme si nakrájený česnek, brokolici a chřest.
Trochu osolíme. Přidáme pancettu a chvíli restujeme.
Mezitím si...
více o Čerstvé těstoviny s chřestem
Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky...
více o Dršťková polévka podle mojí babičky
Brokolici a cuketu si pokrájíme na menší kousky. Všechny ingredience smícháme. Poté tvoříme placičky a pokládáme je na rozpálenou pánev zakapanou...
více o Placičky z brokolice a cukety
Dno pekáčku pokapeme olejem a nasypeme do něj v nízké vrstvě směs pokrájené zeleniny, uzeniny a bylinek. Místo bylinek můžeme použít Adžika koření...
více o Barevný (nejen) zeleninový pekáček
Maso: nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji z obou stran. Šťávu z masa zahustíme.
Bramborové placky: můžeme uvařit a...
více o Kotleta s bramborovými plackami a špenátem
Mléko, vejce, mouku a kypřidlo dobře promícháme na hladkou kašičku. Přidáme jemně nastrouhanou řepu, nastrouhanou nebo rozdrobenou Nivu a ochutíme buď...
více o Placičky (nejen) z řepy
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhané nebo rozmixované rohlíky, které zalijeme mlékem. Přidáme vejce, pepř, sůl, česnek, tymián, rozmarýn a...
více o Bylinkové šištičky (karbanátky)
Nivu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pomazánkové máslo, majolku a opepříme dle chuti. Vše dobře promícháme a necháme v chladu proležet,...
více o Jednoduchá pomazánka z Nivy
Základní verze: zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme pokrájené tvarůžky (syrečky), promícháme, nandáme do sklenice a necháme v chladnu alespoň dva...
více o Smetanové tvarůžky (syrečky)
Kuře zbavené vnitřností omyjte a potřete olivovým olejem - budete potřebovat asi polovinu uvedeného množství.
Všechno koření rozmělněte v hmoždíři ...
více o Kořeněné pečené kuře s pečenými bramborami
Sýr nastrouháme najemno, salám nahrubo, starší rohlíky rozmixujeme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše v míse promícháme, přidáme mléko s vejci,...
více o Smažák bez prskání - sýrové placičky
Na sádle nebo oleji necháme společně s pokrájenými párky zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a ještě krátce smažíme. Přidáme osmažit na...
více o Frankfurtská polévka s hlívou
Hrášek krátce povařte v zeleninovém vývaru. Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem,...
více o Hrášková polévka - jednoduchá
Na oleji zpěníme cibuli a přidáme na kostičky nakrájený Gothajský salám (můžete nahradit buřtem, párkem, klobáskou...). Dále přidáme masox, červenou...
více o Buřtguláš trochu jinak
Zeleninu nakrájíme na kostky, přidáme česnek, jogurty, bryndzu, jalapeňos, poté dochutíme a konzumujeme s pečivem. :o)...
více o Slovensko-mexický salát
Chorizo (nebo paprikovou klobásku) nakrájejte na kolečka (asi 0,5 cm). Ciabattu nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm a česnek na plátky. Na pánvi...
více o Chorizo jednohubky - tapas
Vepřové maso a slaninu nakrájejte na kostky. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a slaninu. Přidejte maso, osolte, opepřete a...
více o Vepřový kotlík s fazolemi
Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme a necháme stranou, až se vysráží přebytečná voda. Následně je otřeme papírovým ubrouskem od vody. Poté...
více o Těstoviny Alla norma
Dáme si vařit rýži. Filé nakrájíme na kostky, hodíme do misky, kde promícháme s kořením na ryby. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme filé, orestujeme....
více o Rýže se špenátem a rybou
V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném...
více o Pappa al pomodoro (rajčatová polévka)
Větší brambory omyjeme ve slupce, vysušíme a rovnoměrně po celé bramboře uděláme dírky vidličkou. Poté brambory potřeme ze všech stran olejem (kůrka...
více o "Anglické" brambory se sýrovou omáčkou
Cuketu najemno nastrouháme, vodu nevymačkáváme. Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji. Poté přidáme cuketu, kterou poté osolíme, opepříme, případně...
více o Pikantní cuketové lasagne
Kroupy dáme do mísy, přidáme pokrájené brambory, cibuli, plátky klobásy, česnek, lečo (asi 3/4 litru), smetanu, osolíme a opepříme. Vše dobře...
více o "Krupník" - kroupy s klobásou a lečem
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje, pak scedíme a smícháme s houbovou směsí.
Mezitím si připravíme houbovou směs: plátky...
více o Houbařské těstoviny II.
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, nejprve...
více o Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Cuketu nastrouháme do mísy, smícháme s nastrouhaným česnekem, majoránkou, drobně pokrájenou uzeninou, opepříme, osolíme a promícháme. Necháme odležet...
více o Cuketové placičky (nejen) s vločkami
Předvařený květák (brokolici) necháme okapat a vychladnout. Pa ho rozmačkáme šťouchadlem nebo vidličkou.
Mléko s moukou, kypřidlem a žloutky...
více o Brokolicové nebo květákové lívance
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a restujeme do vypaření tekutiny. Pak přidáme protlak, který s masem ještě krátce...
více o Boloňské tousty
Tvarůžky nastrouháme, smícháme s pokrájenou bílou částí cibulek, kečupem, tatarkou, kmínem a pepřem.
Množství je orientační, záleží na chuti tvarůžků,...
více o Olomoucký "tatarák" - pomazánka
Plátky staršího chleba přepůlíme a osmažíme dozlatova v rozpáleném oleji, pak odložíme na ubrousek odsát přebytečný tuk. Nebo chléb opečeme v...
více o Nedělní topinky (tousty)
Cottage smícháme s mletou paprikou, nastrouhaným česnekem, solí a pepřem. Přidáme nadrobno pokrájenou, očištěnou, čerstvou, masitou papriku a cibuli....
více o Pikantní cottage salát
Cottage smícháme se solí, pepřem a paprikou, přidáme očištěnou na kousky pokrájenou papriku, okurku, rajčata, drobně pokrájenou cibuli a nastrouhaný...
více o Zeleninový salát s cottage sýrem
Oloupeme si cuketu a brambory, nakrájíme na tenší kolečka. Do misky si dáme olej, česnek a koření dle chuti a v této směsi cuketu naložíme. Brambory...
více o Cuketa pod peřinou
Cuketu pokrájíme na plátky nebo nudličky, které na oleji zprudka osmažíme za občasného promíchání. Ke konci smažení, kdy dostává cuketa nazlátlou...
více o Cuketa se šunkou
Zeleninu pokrájíme na kostičky/proužky a zalijeme pár lžičkami obou olejů (dle chuti) a vymačkáme česnek + osolíme a opepříme, také dle chuti. Necháme...
více o Zeleninový salát s konopným olejem
Na pánvi s troškou oleje necháme zesklovatět pokrájenou bílou část cibulek s pokrájenou slaninou a nasekaným česnekem. Směs pak necháme vychladnout ,...
více o Cuketa z trouby
Očištěné batáty nastrouháme, lze strouhat najemno i nahrubo. Brambory vzhledem k nasládlé chuti kořeníme více než klasické brambory na bramboráky, ale...
více o Batátové bramboráky
Do vymazaného pekáčku naskládáme naklepané osolené a opepřené řízky, které posypeme pokrájenou česnekovou slaninou a plátky česneku. Vše zasypeme...
více o Česnekové řízky na smetaně