Rozehřejte ve velkém hrnci olej a osmažte na něm chilli papričky. Vyjměte je a v oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a petržel. Přidejte... více o Severoafrická cizrnová polévka
V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm papriku, cibuli, česnek a mrkev. Vlijte víno, nechte asi pět minut odvařit, pak vlijte vývar.... více o Ostrá papriková krémová polévka
Špenát nadrobno nakrájejte (zmražený nechte napřed povolit). Fenykl rozkrojte na čtvrtiny, seřízněte košťál a nakrájejte na proužky. V hrnci... více o Perský špenátový krém
Bazalku opláchněte, otrhejte lístky, promíchejte je se 40 ml oleje a špetkou soli, dejte do mrazáku zchladit a pak rozmixujte na ochucený olej (směs v... více o Polévka s kapustou, celerem a fenyklem
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto, rozválené na obdélník, položte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a pečte je 20 minut, až hezky... více o Quiche s pečeným pórkem a sýrem
Těsto rozválejte na placku o průměru 26 cm na lehce moukou poprášené pracovní ploše nebo na válu. Troubu předehřejte na 200 °C. Dno formy vyložte... více o Obrácený fíkový koláč
Troubu předehřejte na 200 °C. Olej rozehřejte ve velké pánvi a osmažte na něm na slabé plátky nakrájenou cuketu, cibulku a na kostičky nakrájený lilek... více o Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem
Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací formu vymažte máslem. Plátky dýně povařte s trochou vody doměkka. V pánvi rozehřejte polovinu másla a osmažte... více o Dýňovo-špenátové lasagne
Troubu předehřejte na 200 °C. Maso opláchněte a osušte. Z jedné strany trochu uvolněte kůži a vsuňte pod ni část nasekaných lístků tymiánu. Maso... více o Husí prsa na calvadosu
Na těsto smíchejte mouku, cukr a na kostky nakrájené máslo. Přidejte žloutky, citronovou kůru a šťávu. Vypracujte těsto a uložené v mikrotenovém sáčku... více o Pekanový koláč
V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a... více o Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem
Šafrán namočte do 100 ml horkého vývaru. V hrnci rozpusťte polovinu másla a osmažte na něm šalotku, až zesklovatí. Vsypte rýži, promíchejte, aby se... více o Šafránové rizoto z rýže Carnaroli se salámem
Propláchnutou rýži vložte se svitkem skořice do hrnce, zalijte vodou a běžným způsobem povařte doměkka, asi 10 minut, až se voda vsákne. Vyjměte... více o Kokosová rýže se skořicí
Uveďte do varu 1,5 l vody, osolte ji, vsypte rýži a povařte 15 až 20 minut, až bude měkká, ale ještě pevná na skus. Vsypte do síta a nechte okapat ... více o Rýže natural pečená v pánvi s rajčaty
Čokoládu nasekejte na větší kousky, sušenky rozdrobte také na kousky. Máslo nakrájejte na kostičky. Chlebíčkovou formu vyložte alobalem. V kastrolu... více o Čokoládový chlebíček se sušenkami
Ryby důkladně osolte a opepřete a lehce je protáhněte v mouce. Polovinu másla s olejem rozehřejte ve velké pánvi a na středním plameni smažte pstruhy... více o Pstruh na oříškách
Jednu hrušku rozpulte, polovinu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (zbylé hrušky použijete na ozdobu), cibulku nakrájejte na plátky. Několik... více o Tvarohová pomazánka Obazda s hruškami
Mléko ohřejte asi na 30 °C a rozdrobte do něj droždí. V míse zpracujte s moukou, cukrem, žloutky, likérem, rumem, solí, vanilkou a citrusovou kůrou do... více o Dukátové buchtičky Alfonse Schuhbecka
Kousky kedluben povařte na mírném plameni ve vývaru, asi 20 minut. Vývar slijte a většinu rozmixujte s asi pětinou kedlubnových kousků, smetanou,... více o Křupavá ryba s kedlubnou a petrželkovým pyré
I když jeho příprava není zrovna z rodu těch „hotovo za 15 minut“, přesto se čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto... více o Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na klínky. V míse promíchejte s chilli papričkou, sezamem, medem, hořčicí, vínem... více o Pečené batáty
Rýži zalijte studenou vodou a nechte 12 hodin bobtnat. Vsypte do cedníku a propláchněte studenou vodou. Rýži dejte vařit asi na 45 minut do 400 ml... více o Citronový koláč z mléčné rýže
V širší pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte 10 g másla a osmažte na něm slaninu a česnek dozlatova. Vyjměte a na ubrousku nechte odsát tuk. Do... více o Dýně z pánve
Ořechy umelte najemno a v míse zpracujte s moukou, práškem, sirupem, solí, vejcem a máslem, nejlépe elektrickým hnětačem, na hutné, hladké těsto.... více o Ořechové lístky
Troubu předehřejte na 140 °C. Ořechy umelte a bílky vyšlehejte, nejlépe elektrickými metlami, hodně dotuha. Cukr promíchejte se skořicí a pomerančovou... více o Ořechové půlměsíce
Dejte do velkého hrnce vařit vodu a trochu ji osolte. Kaštany vsypte do hrnce a vařte asi 20 minut. Pak stáhněte hrnec z ohně a kaštany v něm ještě 5... více o Kandované kaštany
Troubu předehřejte na 200 °C. Celer a šalotky oloupejte, celer nakrájejte na kostičky a cibulky rozpulte. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na malé... více o Plněná perlička na kaštanech
Troubu předehřejte na 140 °C. Oříšky najemno umelte. V míse ušlehejte bílky, nejlépe elektrickými metlami, hodně dotuha. Postupně k nim zašlehejte... více o Arašídové houstičky
Všechny oříšky nasekejte. Dvě třetiny rozehřátého másla promíchejte s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejte na 150 °C, těsto... více o Baklava s ořechy
Osolené porce kapra pokapejte citronovou šťávou a nechte půl hodiny odležet v chladu. Pak obalte v mouce a poté ve vejcích rozšlehaných s povidly a... více o Kapr na povidlech a mandlích s teplým bramborovým salátem
Drobný citrus se silným charakterem. Kumquat má nahořklou dužninu a sladkou kůru. Skvěle… Celý článek
Drobný citrus se silným charakterem. Kumquat má… Celý článek
24. 2. 2023 0:00
Strakaté prase vyšlechtili naši předkové a málem nepřežilo levnou konkurenci z velkochovů.… Celý článek
Strakaté prase vyšlechtili naši předkové a málem… Celý článek
19. 2. 2023 0:00
Období první republiky máme spojené s elegancí a noblesou. Jako by plynule navazovalo na… Celý článek
Období první republiky máme spojené s elegancí a… Celý článek
7. 12. 2022 0:00
Šťavnatá svatomartinská husa s křupavou kůrkou, to je požitek sám o sobě. Takže když si k ní… Celý článek
Šťavnatá svatomartinská husa s křupavou kůrkou, to je… Celý článek
12. 11. 2022 0:00
Kdo říká, že dobře uvařit zvěřinu je těžké? Šéfkuchaři Jaroslav a Pavel Sapíkovi vám dokážou,… Celý článek
Kdo říká, že dobře uvařit zvěřinu je těžké? Šéfkuchaři… Celý článek
29. 10. 2022 0:00
Patříte mezi ty, kteří na tvarůžky nedají dopustit, nebo je nemůžete ani „cítit“? Ve srovnání… Celý článek
Patříte mezi ty, kteří na tvarůžky nedají dopustit,… Celý článek
1. 3. 2022 0:00