Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Na vál prosijeme mouku, přidáme strouhané ořechy, cukr, koření, rozemneme tuk a pomocí medu zpracujeme těsto. Necháme v chladu odpočinout, vyválíme... více o Medové ořechové dortíčky
Zpracujeme na vále v těsto. Z nástavce na masovém strojku vytlačujeme ploché pásky asi v délce 5 cm, dáváme na plech vyložený pečícím papírem a... více o Medové kokosové pásky
Na karton si nakreslíme tvar kulichu a vystřihneme jej. Poslouží nám jako šablona. Do prosáté mouky s cukrem přidáme změklé máslo, žloutek, nožem vše... více o Máslové kulichy
Cukr svaříme s vodou na niť, vmícháme umleté mandle a vanilkový cukr. Masu poté vlijeme na plech a uložíme na chladné místo. Další den ji rozmačkáme a... více o Marcipánová hmota
Mouku promícháme s cukrem a mandlemi. Přidáme žloutek a změklé pokrájené máslo. Vypracujeme těsto, vyválíme je v plát silný asi 5 mm. Rádýlkem jej... více o Mandlové sirky
Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30... více o Linecké těsto pro začátečníky
Z tuku, mouky, cukru, prášku a vejce zpracujeme těsto. Necháme asi 30 minut odpočinout. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme, namačkáme na... více o Londýnské vánoční řezy
Pro přípravu těsta na Linecké cukroví prosijeme na válu mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout... více o Linecké cukroví krok za krokem
Na vodní lázni rozpustíme tuk a do rozpuštěného postupně všleháme ostatní ingredience. Necháme v chladničce ztuhnout, poté děláme kuličky, které... více o Ledové koule
Všechny přísady zpracujeme, vznikne lepkavá hmota, ze které tvoříme válečky. Válečky obalujeme v kakau a necháme usušit.... více o Lanýžky
Salko si uvaříme v plechovce 2 hodiny, aby zkaramelizovalo. Poté přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě... více o Koule ze Salka
Těsto zpracujeme na vále, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom těsto rozválíme, vykrájíme kytičky. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na... více o Kytičky s vrchem
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a žloutky zaděláme těsto. Necháme chvilku odpočinout a potom odkrajujeme stejnoměrné kousky, které... více o Košíčky plněné pudinkovým krémem
Piškoty nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Přidáme ostatní přísady a zaděláme úplně rozpuštěným tukem. Vše smícháme v míse v těsto. Potom uděláme... více o Kokosový salám
Zpracujeme na vále v těsto. Z odpočinutého těsta vyválíme plát, vykrajujeme kolečka třech nebo čtyřech velikostí a upečeme dorůžova. Vychladlé spojíme... více o Komínky
Ze surovin zmáčkneme těsto, které dáme alespoň na hodinu do chladu (nejlépe udělat den předem). Na masovém strojku s vloženým páskem s tvořítky... více o Kokosové strojkové
Nadrobno usekáme oranžát. Z bílků ušleháme tuhý sníh z bílků, do kterého přisypáváme moučkový a vanilkový cukr. Vmícháme také mandlovou příchuť,... více o Kokosové makronky
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout a po odpočinutí na pomoučeném vále... více o Kokosové domino
Instantní kaši smícháme s cukrem a s trochou vody vypracujeme hustou hmotu, do které přidáme kokosovou strouhanku. Tvoříme kuličky nebo špičky.... více o Kokosové kuličky bez lepku
Bílky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do pevného sněhu a lehce vmícháme kokos smíchaný se strouhankou. Necháme zchladnout a lžičkou děláme malé... více o Kokosky se strouhankou
Mouku smícháme s cukrem a kokosem. Přidáme pokrájené máslo a zpracujeme těsto, které necháme hodinu v chladničce odpočinout. Potom malé kousky těsta v... více o Kokosové cukroví
Vypracujeme těsto, tvoříme kuličky, polijeme polevou a do polevy vmáčkneme jádro ořechu. Necháme zaschnout a ukládáme. Podáváme ve směsi vánočního... více o Kávové ořechy
Přísady zpracujeme na vále v těsto, necháme odležet a pak vtlačujeme ve slabé vrstvě do malých košíčkových formiček, které jsme vymazali 100% tukem.... více o Kávové košíčky
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka spojíme krémem, polijeme kávovou... více o Kávěnky
Z mouky, másla, mandlí, cukru a kakaa vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme tenké válečky z kterých formujeme malé rohlíčky. Pečeme v mírné předem... více o Kakaové rohlíčky
Zpracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kytičky a upečeme v troubě asi při 200 °C. Necháme vychladit, slepujeme náplní. Potom celé kytičky... více o Kakaové kytičky
Pomleté mandle a dětské piškoty, prosátý cukr s kakaem a nakrájené změklé máslo spolu smícháme a vypracujeme hmotu, kterou dáme přibližně na 40 minut... více o Ježci z nepečeného těsta
Rozinky namočíme na 20 minut do whisky, a necháme odležet. Máslo, cukr a vejce ušleháme do pěny, potom přidáme mouku a koření a hněteme, nakonec... více o Irské rozinkové keksy
Nadrobno usekáme citronát, ušleháme do pěny vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přimícháme mouku s práškem do pečiva, mleté mandle, koření a citronát a... více o Jemné perníčky
Piškoty rozdrtíme, ovoce pomeleme na strojku, ze všeho vypracujeme těsto. Z něj tvoříme tyčinky, které necháme uschnout. Konce můžeme namočit do... více o Doutníky
Utřeme cukr s tukem, přidáme mouku s jedlou sodou, ořechy. Těsto plníme do formiček (nevymazaných) a pečeme v mírné troubě při teplotě 150-170 °C. Po... více o Duté rohlíčky od Hanky
Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru,... více o Domácí vánočka
80 g mouky, 1/16 mléka, lžičku cukru a kvasnice rozmícháme na kvásek a necháme vykynout. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr, kůru, do... více o Domácí vánočka od Landriel
Na papír přesijeme moučkový cukr, sušené mléko, vanilkový cukr a kakao. Necháme rozpustit tuk a odstavíme z plotny, aby se nám čokoláda nepřipálila.... více o Domácí čokoláda II.
Necháme rozpustit tuk a odstavíme z plotny, aby se nám čokoláda nepřipálila. Sypké ingredience rozmícháme v rozpuštěném tuku. Nalijeme do formiček... více o Domácí čokoláda III.
Tuk rozpustíme ve vodní lázni a po lžících přidáváme smíchané přísady. Mícháme dokud se cukr dobře nerozpustí a hmota není hladká. Nevaříme! Hotové... více o Domácí čokoláda I.
Čokoládu necháme na horké plotně změknout, přidáme cukr, mandle a vejce. Těsto zpracujeme do formy salámu, necháme ztuhout a obalujeme v moučkovém... více o Čokoládový salám
Piškoty rozdrtíme, nejlépe válečkem. Z piškotů, cukru, 100% tuku, vejce, kakaa a ořišků vypracujeme za pomocí rumu těsto, ze kterého tvarujeme kuličky... více o Čokoládové kuličky obalované v kokosu
Polevy rozpustíme každou zvlášť ve vodní lázni. Omyjeme hroznové víno, rozstříháme je na menší porce a necháme okapat. Kiwi oloupeme, rozčtvrtíme a... více o Čokoládové ovoce
Sušenky válečkem rozdrtíme. Čokoládu nakrájíme na hrubé kostky a rozpustíme ve vodní lázni. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme rozpuštěnou... více o Čokoládové dukáty
Máslo dobře utřeme a postupně do něj zašleháme cukr, vejce, med, mandle a kakao. Okořeníme (dost výrazně!), zahustíme moukou a necháme odpočinout v... více o Čínské čtverečky
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme kolečka nebo oválky, upečeme v mírné troubě. Hotové slepíme džemem, polijeme... více o Cukrovinky s kandovaným ovocem
Zpracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme kolečka nebo oválky, upečeme při 220 °C. Cukroví se při pečení nafoukne. Upečené obalíme ihned v cukru.... více o Bubliny
Spojíme v těsto, vyválíme plát asi 5 mm silný a vykrajujeme malá kolečka. Po upečení slepujeme Nugetou (Nutelou), potřeme čokoládovou polevou a... více o Brabantské dortíčky
Mouku promícháme s práškem do pečiva, prosejeme na vál a uděláme důlek. Přidáme smetanu, rum, žloutky, sůl a vše promícháme. Vypracováváme těto, až se... více o Boží milosti II.
Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak... více o Banánky I
2 dcl vody svaříme s dětskou krupičkou na hustou kaši, necháme vychladnout, pak vmícháme máslo, cukr, kokos, rum (tresť). Tvoříme kuličky které... více o Bílé nepečené kuličky
Nejprve si odvážíme suroviny - měly by mít pokojovou teplotu. Připravíme si kvásek - do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru, lžíci... více o Babiččiny vánoční rohlíčky
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Nakonec přidáme žloutky a na vločky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na... více o Andělská očka
Kvasnice dáme do dvou lžic mléka se špetkou cukru a zadělámena kvásek. Mleté ořechy, anýz, citron zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a nakonec máslo a... více o Aninky