042/979/10minut_b.jpg

Za 10 minut na stole

01.02.2010 | Redakce | Vizitka

Dnes už v žádné kuchyni, dokonce ani v té, kde se u stolu schází početná a dobrému jídlu holdující rodina, nemusí kuchař či kuchařka trávit dlouhé hodiny - stačí přiměřeně minut a může se servírovat. Na světě je nová generace receptů, které vycházejí z nejnovějších trendů, jsou cenově dostupné a využívají nejmodernější kuchyňské spotřebiče...

Pro přípravu těchto pokrmů můžeme vyzkoušet i novinky, jako jsou například instantní těstoviny nebo krabí tyčinky, nevyžadující žádnou tepelnou úpravu, a tudíž ideální pro pomazánky a saláty. Potravin pro jednoduchou přípravu je v nabídce tolik, že si vybere i ten nejnáročnější zákazník.

Díky mikrovlnným troubám stačí pár minut k ohřátí mražených potravin či k zapečení sendvičů, baget, chlebových svačinek a lehkého občerstvení. Další možnosti přineslo také vybavení domácností přístroji, se kterými si hravě poradí kdokoliv bez ohledu na kuchařské či technické schopnosti. Bez nepříjemného zápachu a připálenin usmažíme cokoliv ve fritéze nebo pánvích s teflonovým povrchem.

Až 50 % méně času než při klasickém vaření spotřebujeme při využití tlakového hrnce, který si dnes po určité odmlce znovu získává příznivce. Není divu, protože šetří nejenom čas, ale i energii, a především hodnotu důležitých živin.V mnoha kuchyních už má své místo nová generace sporáků se sklokeramickou deskou a mnoha funkcemi. Některé z nich dokonce umožňují nastavit přesnou teplotu nahřívání a odpadá zdlouhavé čekání na počátek varu.

Zvyšuje se také zájem o šetrné úpravy, při kterých se minimálně znehodnocují živiny a navíc se zachovávají chuťové a aromatické vlastnosti. Vůbec nejšetrnější kuchyňskou úpravou je dušení. Pro jeho kvalitu je nezbytná zejména dobře těsnící a na míru padnoucí poklice na hrnci. U zeleniny postačí několikaminutové povaření tzv.blanšírování, při kterém tvrdší části zkřehnou a hlavně se zastaví činnost enzymů ničících vitamíny a nerostné látky. U jídel vaječných a ovocných je příznivé vaření těsně pod bodem varu. Při využití těchto možností může být jídlo opravdu na stole za 10 minut.

Přejme si, aby uspořený čas znamenal přínos i kdybychom ho využili jen k uvolnění a rozhovoru u rodinného stolu.

Fotogalerie

043/979/10minut_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent vyvrací zažitá klišé o čištění zubů: Špatným čištěním si možná ničíte zuby, špatnou pastou ale ohrožujete celý organismus

25.04.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

„Sotva jsme si uvědomili, jak je důležité dbát na správné čištění zubů, a začali jsme používat správné pomůcky, přišlo na řadu řešení zubní pasty,“ popisuje posun v myšlení zákazníků a pacientů zubních ordinací MUDr. Michal Karas. Stoupá počet těch, kteří se zajímají o to, co obsahují produkty každodenní hygieny, od deodorantů po zubní pastu. Právě při jejím nákupu často zbrkle chybujeme.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web