042/979/10minut_b.jpg

Za 10 minut na stole

01.02.2010 | Redakce | Vizitka

Dnes už v žádné kuchyni, dokonce ani v té, kde se u stolu schází početná a dobrému jídlu holdující rodina, nemusí kuchař či kuchařka trávit dlouhé hodiny - stačí přiměřeně minut a může se servírovat. Na světě je nová generace receptů, které vycházejí z nejnovějších trendů, jsou cenově dostupné a využívají nejmodernější kuchyňské spotřebiče...

Pro přípravu těchto pokrmů můžeme vyzkoušet i novinky, jako jsou například instantní těstoviny nebo krabí tyčinky, nevyžadující žádnou tepelnou úpravu, a tudíž ideální pro pomazánky a saláty. Potravin pro jednoduchou přípravu je v nabídce tolik, že si vybere i ten nejnáročnější zákazník.

Díky mikrovlnným troubám stačí pár minut k ohřátí mražených potravin či k zapečení sendvičů, baget, chlebových svačinek a lehkého občerstvení. Další možnosti přineslo také vybavení domácností přístroji, se kterými si hravě poradí kdokoliv bez ohledu na kuchařské či technické schopnosti. Bez nepříjemného zápachu a připálenin usmažíme cokoliv ve fritéze nebo pánvích s teflonovým povrchem.

Až 50 % méně času než při klasickém vaření spotřebujeme při využití tlakového hrnce, který si dnes po určité odmlce znovu získává příznivce. Není divu, protože šetří nejenom čas, ale i energii, a především hodnotu důležitých živin.V mnoha kuchyních už má své místo nová generace sporáků se sklokeramickou deskou a mnoha funkcemi. Některé z nich dokonce umožňují nastavit přesnou teplotu nahřívání a odpadá zdlouhavé čekání na počátek varu.

Zvyšuje se také zájem o šetrné úpravy, při kterých se minimálně znehodnocují živiny a navíc se zachovávají chuťové a aromatické vlastnosti. Vůbec nejšetrnější kuchyňskou úpravou je dušení. Pro jeho kvalitu je nezbytná zejména dobře těsnící a na míru padnoucí poklice na hrnci. U zeleniny postačí několikaminutové povaření tzv.blanšírování, při kterém tvrdší části zkřehnou a hlavně se zastaví činnost enzymů ničících vitamíny a nerostné látky. U jídel vaječných a ovocných je příznivé vaření těsně pod bodem varu. Při využití těchto možností může být jídlo opravdu na stole za 10 minut.

Přejme si, aby uspořený čas znamenal přínos i kdybychom ho využili jen k uvolnění a rozhovoru u rodinného stolu.

Fotogalerie

043/979/10minut_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Talentovaný Martin Škoda: Vyzkoušejte jeho recepty s masem

01.02.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

Před pěti lety vydal první kuchařku Škoda nevařit a ihned dostal přezdívku „český Jamie Oliver“. Talentovaný kuchař Martin Škoda vydal v loňském roce pokračování úspěšné prvotiny Škoda nevařit 2, kde opět přináší řadu skvělých, ale snadných receptů, který zvládne každý. A ještě se u toho skvěle pobaví.

Kate´s Cuisine: "Žádná potravina by se z jídelníčku neměla úplně vyřazovat."

28.01.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

První měsíc v novém roce je měsícem předsevzetí a slibů, že se budeme více věnovat zdravému životnímu stylu a dbát na svou stravu. Blogerka Kateřina Jašková z blogu Kate´s Cuisine si pro své čtenáře přichystala v lednu veganskou výzvu. Co všechno jí veganská stravila přinesla a co jí naopak chybělo, se dozvíte v našem rozhovoru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto! Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto!
Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima
5 módních hitů, které nesmí chybět v jarním dětském šatníku. Pořiďte je s 20% slevou! 5 módních hitů, které nesmí chybět v jarním dětském šatníku. Pořiďte je s 20% slevou!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web