Společnost Unilever uvedla v listopadu 2001 na trh novinku - krémový rostlinný tuk RAMA Culinesse určený pro tepelnou úpravu pokrmů - smažení, pečení a vaření. Ve srovnání s jinými tuky při smažení neprská a je určený zejména pro krátkodobé smažení.Každý z vás jistě zažil přepálený olej prskající z pánve a jeho nelibou vůni...
Společnost
Unilever
uvedla v listopadu 2001 na trh novinku - krémový rostlinný tuk Rama Culinesse určený pro tepelnou úpravu pokrmů - smažení, pečení a vaření. Ve srovnání s jinými tuky při smažení neprská a je určený zejména pro krátkodobé smažení.
Každý z vás jistě zažil přepálený olej prskající z pánve a jeho nelibou vůni. Prskání při smažení může způsobit voda obsažená v připravovaných potravinách a také voda obsažená v tuku samotném. Rama Culinesse má schopnost vázat vodu z potravin - voda tak zůstane v tuku na pánvi a neprská všude kolem. Důvodem, proč tuk prská je také skutečnost, že bývá rozpálen na špatnou teplotu. U tohoto výrobku slouží jako signalizace správné teploty jemná pěna. V okamžiku, kdy pěna klesá, je teplota ideální.
Opravdu je to tak, připravovala jsem jíšku, cibulku, opékala jsem zeleninu, maso, pekla jsem kuře a vše proběhlo tak jak mělo. Rama Culinesse není určena pro dlouhodobé smažení, třeba na smažení hranolek apod. Myslím, že by v kuchyni mohla zcela nahradit máslo, kde musíte čekat, až se máslo rozpustí a velmi rychle a často se přepaluje. Olej zase např. do jíšky není vhodný kvůli chuťovým vlastnostem. V tomto je Rama Culinesse jedinečná. Má skvělou chuť, je bez cholesterolu a neobsahuje žádné konzervační látky. Doma jí říkáme tekuté máslo.
Recepty s použitím Rama Culinesse
Unknown media type: gallery
Jehly saté s asijskou ratatouilleIngredience:
600 g krůtího masa, 50 g koření saté, 1 lilek, 2 cukety, 8 jehel na šašlik, 2 papriky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 50 g sezamových semínek, 2 lžíce sojové omáčky, 200 ml rajčatové šťávy, Rama Culinesse, sůl, pepř
Postup přípravy:
Krůtí maso nakrájíme na tenké plátky, napícháme na jehly a obalíme v koření saté. Očištěný lilek, cukety a papriky nakrájíme na 1-2 cm velké kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce Ramy Culinesse a opečeme na něm cibuli a česnek spolu se sezamem. Přidáme kostičky papriky, krátce opečeme a potom přidáme lilek a cukety. Chvíli smažíme. Okořeníme solí, pepřem a sojovou omáčkou. Přilijeme rajčatovou šťávu a necháme asi 10 minut povařit při střední teplotě. Jakmile se ratatouille začne vařit, rozehřejeme v pánvi 2 lžíce Ramy Culinesse. Jehle s obaleným masem prudce opečeme a pak je při střední teplotě po všech stranách osmažíme. Osolíme. Ratatoullie dochutíme a servírujeme spolu s jehlami saté.
Muffiny stracciatellaIngredience: 250 g mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 90 g cukru, vanilkový cukr, 70 ml Ramy Culinesse, 125 ml mléka, 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry nebo citronové aroma, sůl, 100 g čokoládových hoblinek, Rama Culinesse a mouka na vymazaní formy, forma na muffiny
Postup přípravy: Mouku smícháme s práškem do pečiva. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Opatrně přidáme Ramu Culinesse, mléko, citronovou kůru a špetku soli. Do hmoty postupně přidáváme mouku a čokoládové hobliny. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mašlovačkou formy na muffiny vymažeme Ramou Culinesse a vysypeme moukou. Formy naplníme do dvou třetin těstem a při 180 °C pečeme asi 25 minut.