120/012/4-75tartaletky.jpg

U Tytyny je sladko

06.05.2015 | F.O.O.D. | Vizitka

Má ráda vůni skořice, letní večery, medvídka Pú a hlavně sladké pečení. Kristýně Klejdusové je teprve 21 let, ale její blog stojí za návštěvu i za ochutnání.

Už jako malá holčička ráda pomáhala mamince v kuchyni. „Nejvíc jsem se vždycky těšila na pečení vánočního cukroví,“ vzpomíná Kristýna. Svůj první recept vymyslela asi v 5 letech a nesl název „Černý bubák“.

Jednalo se o jakousi variaci na kakaový nápoj. Ke dvacátým narozeninám dostala poukaz na kurz Fenomén čokoláda, kde se naučila vyrábět pralinky. Z něj přišla domů tak nadšená, že se o své zážitky, dojmy a především výrobky potřebovala s někým podělit. „O založení blogu jsem uvažovala už dříve, ale absolvování kurzu rozhodlo,“ přibližuje Kristýna své foodblogerské začátky.

Láska k pečení

Když navštívíte její blog, budou se vám sbíhat sliny. Tedy především, pokud jste stejně jako mladičká blogerka na sladké. „Občas se sice na blogu objeví nějaký slaný recept, který má za úkol vyvážit chutě, ale sladké recepty mě baví a bavit jen tak nepřestanou,“ vysvětluje budoucí pedagožka.

Kristýnčinu lásku k pečení samozřejmě oceňuje i její okolí, které ochutnává a hodnotí každý její nový pokus. Má ovšem i své jasné stálice, jako třeba čokoládovo-švestkový koláč, který peče ze všeho nejraději. „Jednou jsem si ho objednala s kamarádkou v kavárně a tak mi zachutnal, že jsem ho zkusila připravit doma po svém,“ líčí blogerka. „Nemůžeme si ho vynachválit. Jinak ale peču ráda všechno, co je dobré.“

Okouzlena Francií

Ze všech světových kuchyní má nejraději tu francouzskou a hned na druhém místě britskou. Dívá se na ně ovšem především ze sladkého hlediska. Koláče, dorty a sladkosti mají prý v těchto zemích nejlepší. Co se slaných receptů týče, tak je podle Kristýny jasným vítězem česká a hned po ní italská kuchyně. Na čem si ale zrovna nepochutná, to jsou plody moře.

Nákupy surovin na pečení vyřizuje obvykle cestou ze školy v běžných obchodech. Pokud však recept vyžaduje nějakou speciální surovinu, hledá ji Kristýna na internetu a nechá si ji poslat až domů. Při pečení jí posledních pár měsíců pomáhá robot KitchenAid, který jí přinesl Ježíšek. „Při pečení ušetří hodně času,“ pochvaluje si studentka s láskou ke sladkému.

Ještě jí sice zbývají minimálně dva roky studia, ale Kristýna má do budoucna jeden velký sen. „Jednou, až budu velká, bych chtěla mít docela malou kavárnu,“ svěřila se. „Vystavovaly by se tam fotografie a pořádaly hudební produkce. Podávala by se výborná káva a čaj a moje skvělé domácí koláče, dorty a sušenky.“


KRISTÝNA KLEJDUSOVÁ

Jednadvacetiletá studentka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně se před rokem rozhodla založit svůj vlastní blog. Na adrese www.utytyny.cz najdete především sladké recepty na dorty, koláče, muffi ny a další dobroty. Pokud zrovna nepeče, skládá Kristýna vlastní folkové písničky, fotí, čte klasickou literaturu, plete svetry nebo učí malé děti ve své rodné Miroslavi na jižní Moravě hrát na flétničku.

Fotogalerie

109/012/4-74hrnecky.jpg 113/012/4-74kristyna.jpg 117/012/4-74sladke.jpg 121/012/4-75tartaletky.jpg

Pistáciové tartaletky

10 kousků - příprava: 45 minut + odležení

* 220 g hladké mouky
* 80 g moučkového cukru
* 70 g mletých pistácií
* 150 g másla * špetka soli
* 1 žloutek

PISTÁCIOVÝ KRÉM:
* 2 vejce
* 100 g krupicového cukru
* 70 g bílé čokolády
* 180 ml smetany 33 %
* 1 lžička mandlového extraktu
* 50 g jemně mletých pistácií

NA OZDOBU:
* šlehačka
* maliny
* nasekané pistácie

Všechny ingredience na tartaletky vypracujte na vále do hladkého těsta. Rozdělte jej na 10 částí, ty vyválejte a vmáčkněte do formiček.

Těsto propíchejte vidličkou a dejte do předehřáté trouby na 190 °C. Pečte 10 až 12 minut. Vychladlé tartaletky vyklopte z formiček a potřete malinovou marmeládou.

Mezitím ve vodní lázni šlehejte vajíčka s cukrem, dokud směs nezhoustne. Odstavte a do horké směsi vmíchejte čokoládu, smetanu, mandlový extrakt a pistácie. Vymíchejte dohladka.

Krémem naplňte tartaletky a nechte je aspoň 6 hodin odležet. Před podáváním ozdobte šlehačkou, malinami a pistáciemi.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Talentovaný Martin Škoda: Vyzkoušejte jeho recepty s masem

01.02.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

Před pěti lety vydal první kuchařku Škoda nevařit a ihned dostal přezdívku „český Jamie Oliver“. Talentovaný kuchař Martin Škoda vydal v loňském roce pokračování úspěšné prvotiny Škoda nevařit 2, kde opět přináší řadu skvělých, ale snadných receptů, který zvládne každý. A ještě se u toho skvěle pobaví.

Kate´s Cuisine: "Žádná potravina by se z jídelníčku neměla úplně vyřazovat."

28.01.2017 | Redakce | Rubrika: Vizitka

První měsíc v novém roce je měsícem předsevzetí a slibů, že se budeme více věnovat zdravému životnímu stylu a dbát na svou stravu. Blogerka Kateřina Jašková z blogu Kate´s Cuisine si pro své čtenáře přichystala v lednu veganskou výzvu. Co všechno jí veganská stravila přinesla a co jí naopak chybělo, se dozvíte v našem rozhovoru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy? 30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy?
Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat
Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři? Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web