120/012/4-75tartaletky.jpg

U Tytyny je sladko

06.05.2015 | F.O.O.D. | Vizitka

Má ráda vůni skořice, letní večery, medvídka Pú a hlavně sladké pečení. Kristýně Klejdusové je teprve 21 let, ale její blog stojí za návštěvu i za ochutnání.

Už jako malá holčička ráda pomáhala mamince v kuchyni. „Nejvíc jsem se vždycky těšila na pečení vánočního cukroví,“ vzpomíná Kristýna. Svůj první recept vymyslela asi v 5 letech a nesl název „Černý bubák“.

Jednalo se o jakousi variaci na kakaový nápoj. Ke dvacátým narozeninám dostala poukaz na kurz Fenomén čokoláda, kde se naučila vyrábět pralinky. Z něj přišla domů tak nadšená, že se o své zážitky, dojmy a především výrobky potřebovala s někým podělit. „O založení blogu jsem uvažovala už dříve, ale absolvování kurzu rozhodlo,“ přibližuje Kristýna své foodblogerské začátky.

Láska k pečení

Když navštívíte její blog, budou se vám sbíhat sliny. Tedy především, pokud jste stejně jako mladičká blogerka na sladké. „Občas se sice na blogu objeví nějaký slaný recept, který má za úkol vyvážit chutě, ale sladké recepty mě baví a bavit jen tak nepřestanou,“ vysvětluje budoucí pedagožka.

Kristýnčinu lásku k pečení samozřejmě oceňuje i její okolí, které ochutnává a hodnotí každý její nový pokus. Má ovšem i své jasné stálice, jako třeba čokoládovo-švestkový koláč, který peče ze všeho nejraději. „Jednou jsem si ho objednala s kamarádkou v kavárně a tak mi zachutnal, že jsem ho zkusila připravit doma po svém,“ líčí blogerka. „Nemůžeme si ho vynachválit. Jinak ale peču ráda všechno, co je dobré.“

Okouzlena Francií

Ze všech světových kuchyní má nejraději tu francouzskou a hned na druhém místě britskou. Dívá se na ně ovšem především ze sladkého hlediska. Koláče, dorty a sladkosti mají prý v těchto zemích nejlepší. Co se slaných receptů týče, tak je podle Kristýny jasným vítězem česká a hned po ní italská kuchyně. Na čem si ale zrovna nepochutná, to jsou plody moře.

Nákupy surovin na pečení vyřizuje obvykle cestou ze školy v běžných obchodech. Pokud však recept vyžaduje nějakou speciální surovinu, hledá ji Kristýna na internetu a nechá si ji poslat až domů. Při pečení jí posledních pár měsíců pomáhá robot KitchenAid, který jí přinesl Ježíšek. „Při pečení ušetří hodně času,“ pochvaluje si studentka s láskou ke sladkému.

Ještě jí sice zbývají minimálně dva roky studia, ale Kristýna má do budoucna jeden velký sen. „Jednou, až budu velká, bych chtěla mít docela malou kavárnu,“ svěřila se. „Vystavovaly by se tam fotografie a pořádaly hudební produkce. Podávala by se výborná káva a čaj a moje skvělé domácí koláče, dorty a sušenky.“


KRISTÝNA KLEJDUSOVÁ

Jednadvacetiletá studentka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně se před rokem rozhodla založit svůj vlastní blog. Na adrese www.utytyny.cz najdete především sladké recepty na dorty, koláče, muffi ny a další dobroty. Pokud zrovna nepeče, skládá Kristýna vlastní folkové písničky, fotí, čte klasickou literaturu, plete svetry nebo učí malé děti ve své rodné Miroslavi na jižní Moravě hrát na flétničku.

Fotogalerie

109/012/4-74hrnecky.jpg 113/012/4-74kristyna.jpg 117/012/4-74sladke.jpg 121/012/4-75tartaletky.jpg

Pistáciové tartaletky

10 kousků - příprava: 45 minut + odležení

* 220 g hladké mouky
* 80 g moučkového cukru
* 70 g mletých pistácií
* 150 g másla * špetka soli
* 1 žloutek

PISTÁCIOVÝ KRÉM:
* 2 vejce
* 100 g krupicového cukru
* 70 g bílé čokolády
* 180 ml smetany 33 %
* 1 lžička mandlového extraktu
* 50 g jemně mletých pistácií

NA OZDOBU:
* šlehačka
* maliny
* nasekané pistácie

Všechny ingredience na tartaletky vypracujte na vále do hladkého těsta. Rozdělte jej na 10 částí, ty vyválejte a vmáčkněte do formiček.

Těsto propíchejte vidličkou a dejte do předehřáté trouby na 190 °C. Pečte 10 až 12 minut. Vychladlé tartaletky vyklopte z formiček a potřete malinovou marmeládou.

Mezitím ve vodní lázni šlehejte vajíčka s cukrem, dokud směs nezhoustne. Odstavte a do horké směsi vmíchejte čokoládu, smetanu, mandlový extrakt a pistácie. Vymíchejte dohladka.

Krémem naplňte tartaletky a nechte je aspoň 6 hodin odležet. Před podáváním ozdobte šlehačkou, malinami a pistáciemi.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent vyvrací zažitá klišé o čištění zubů: Špatným čištěním si možná ničíte zuby, špatnou pastou ale ohrožujete celý organismus

25.04.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

„Sotva jsme si uvědomili, jak je důležité dbát na správné čištění zubů, a začali jsme používat správné pomůcky, přišlo na řadu řešení zubní pasty,“ popisuje posun v myšlení zákazníků a pacientů zubních ordinací MUDr. Michal Karas. Stoupá počet těch, kteří se zajímají o to, co obsahují produkty každodenní hygieny, od deodorantů po zubní pastu. Právě při jejím nákupu často zbrkle chybujeme.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat! Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat!
Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web