158/979/farmar_b.jpg

Podporujte svého farmáře!

25.04.2010 | F.O.O.D. | Vizitka

To by si přál Jiří Sedláček, muž, který zaměnil prkna, která znamenají svět, za jiný. Svět malopěstitelů ovoce, zeleniny a jiných poctivých lahůdek, na jejichž lahodnou chuť jsme ve stále více se globalizující společnosti jaksi pozapomněli.

Vystudovaný herec Jiří Sedláček se v roce 1997 rozhodl dát divadlu vale, protože zjistil, že jeho zájmy zabírají široké spektrum dalších činností. Vrhl se na podnikání. Na svých cestách po celé Evropě zjišťoval, že nejen ve velkých městech, ale v kdejaké malé vísce se pravidelně konají trhy, na kterých místní farmáři a výrobci potravin prodávají svoje produkty.

Trhy tu plnily a plní také úlohu jistého společenského života. Vždycky tu bylo živo a stánky se prohýbaly pod tíhou čerstvého ovoce, zeleniny, sýrů a jiných lokálních produktů. Bylo mu líto, že v Česku je pouze několik stálých tržišť, jako je brněnské, tišnovské nebo (dnes už zaniklá) pražská Pankrác či Holešovická tržnice.

Vedle farmářů nabízejících své produkty tady ale čile fungují i prodejci, kteří nakupují co nejlevnější ovoce či zeleninu z velkoskladů a snaží se ji tu prodat bez ohledu na jejich provenienci.

Tou dobou byl Jiří Sedláček v kontaktu s lidmi pohybujícími se okolo hnutí Slow Food, které razí myšlenku co největší podpory lokální produkce potravin, hrdosti na ně a jejich co nejkratší cestu ke spotřebiteli a s lidmi z Nadace Partnerství, zabývající se mimo jiné kvalitním využitím veřejných prostor.

Byl také členem občanského sdružení Archetyp, které se kromě jiného zaobíralo i projekty týkajícími se biopotravin či zdravé výživy (jeho žena se dokonce podílela na vzniku dvou publikací na toto téma téma).

Rozhodl se tedy, že se pokusí znovuobnovit dřívější tradici – lokální tržiště. A to velkoryse. V každé pražské čtvrti aspoň jedno. Začátkem letošního roku proto oslovil představitele jednotlivých pražských částí s žádostí o spolupráci při uskutečňování této bohulibé myšlenky.

Idea se setkala s poměrně kladným ohlasem mezi zastupiteli, z nichž nejpružněji zareagovaly radnice Prahy 10 a Prahy 2. Praha 10 ihned vyčlenila pro své tržiště plochu na Kubánském náměstí.

Okamžitě začala i investovat, připravuje tu přípojky vody, aby si tu lidé mohli zakoupené suroviny případně omýt a hned sníst, a elektřiny, aby mohli trhovci prodávat i chlazené zboží v létě. Tržiště by se tu mělo provozovat v sezoně minimálně třikrát v týdnu. Praha 2 dala k dispozici také atraktivní lokalitu, provoz tržiště by se tu měl rozjet asi o dva týdny později než v Praze 10.

Jakkoli Jiří Sedláček nikdy nechtěl tržiště přímo provozovat, postupem času se ukazuje, že nejschůdnější cestou bude připravit nejen know-how projektu, ale, alespoň v začátcích, mu věnovat absolutně kompletní servis, počínající oslovením jednotlivých farmářů, jasnou představou sortimentu a jeho rozmístěním, aby vedle sebe třeba nestálo pět farmářů prodávajících brambory, až po záruku, že o tržištích bude veřejnost vědět, přijde na ně a bude tu ráda nakupovat.

Na Kubánském náměstí by se premiéra měla konat 22. května 2010. Jiří Sedláček zkrátka razí heslo – podporujme svého farmáře. Tím, že kupujeme místní výrobky, pomáháme řešit alespoň částečně problémy zemědělství přirozeným způsobem. V projektech typu Ovoce do škol pak pražské děti možná nedostanou třeba hrušku s označením původu Made in Jihoafrická republika – doufá Jiří Sedláček.

Text: EVA VŠETÍČKOVÁ, Foto: JAN PŘEROVSKÝ časopis F.O.O.D.

Fotogalerie

159/979/farmar_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent vyvrací zažitá klišé o čištění zubů: Špatným čištěním si možná ničíte zuby, špatnou pastou ale ohrožujete celý organismus

25.04.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

„Sotva jsme si uvědomili, jak je důležité dbát na správné čištění zubů, a začali jsme používat správné pomůcky, přišlo na řadu řešení zubní pasty,“ popisuje posun v myšlení zákazníků a pacientů zubních ordinací MUDr. Michal Karas. Stoupá počet těch, kteří se zajímají o to, co obsahují produkty každodenní hygieny, od deodorantů po zubní pastu. Právě při jejím nákupu často zbrkle chybujeme.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web