314/376/4-75polevka.jpg

Kuřecí polévka podle Kateřiny Winterové

10.02.2016 | F.O.O.D. | Vizitka

Culina znamená latinsky kuchyně, Botanica je věda o bylinách. A právě tyhle dvě věci v sobě spojuje krásný a úspěšný blog Kateřiny Winterové Culina Botanica.

Kuřecí polévka s vínem, medem a citronem

6 porcí - příprava: 60 minut + tažení vývaru

* kuřecí skelet + 2 kuřecí stehna
* kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
* 1 velká cibule
* 3 kuličky nového koření
* 5 kuliček pepře
* 1 bobkový list
* 1 palice česneku
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce medu
* šťáva z 1/2 citronu
* čerstvé lístky máty
* plátky citronu na ozdobu
* sůl

Do většího hrnce vložte kuře, kořenovou zeleninu, koření, celou palici česneku a zalijte studenou vodou. Hladina vody v hrnci by měla přesahovat ingredience asi o 5 cm. Přiklopte a přiveďte k varu.

Jakmile se začne vývar vařit, stáhněte plamen na minimum, naběračkou odeberte z povrchu nečistoty a vařte pomalu již bez pokličky, aby se vývar nezakalil. Hrnec může na plotně zůstat třeba 3 hodiny, ale nedočkavci mohou mít polévku hotovou už za 45 minut.

Vyjměte kuře a kořenovou zeleninu, maso oberte, zeleninu nakrájejte a nechte stranou. Do vývaru přidejte víno, med a citronovou šťávu. Do připravených talířů vložte obrané maso a pokrájenou zeleninu, zalijte vývarem a ozdobte mátou a plátkem citronu. Dochuťte solí.

NÁŠ TIP: Do polévky můžete samozřejmě přidat nudle. Jakmile scedíte vývar, naložte je do něj a chvilku počkejte, až změknou.


Herečka, zpěvačka a moderátorka chtěla blog založit už v době, kdy s Lindou Rybovou točily první řadu Herbáře, ale tehdy si na něj ještě netroufla. Úspěch televizní kuchařské show i stejnojmenných kuchařek ji ovšem osmělil natolik, že se do blogování pustila s chutí a radostí. A výsledky na sebe nedaly dlouho čekat, přízeň čtenářů ji v listopadu vynesla mezi nominované v anketě Blogerka roku 2015.

Proč vlastně Kateřina bloguje? „Díky Herbáři si stále s někým povídám o vaření a bylinách. Stále se mě někdo ptá na různé recepty, ingredience a postupy, tak se s nimi můžu touto formou podělit o vlastní zkušenosti a radosti,“ vysvětluje. „Inspirace je důležitá i pro mě.“

Podle Kateřiny žijeme v době, kdy se z přirozených potravin díky chemickému průmyslu a nadprodukci stal vlastně odpad. „Spousta lidí si to uvědomuje a stejně jako já hledá cestu zpět k přirozenosti nebo alespoň k alternativě,“ říká blogerka, pro kterou je normální vařit z kvalitních potravin a zdravě. „Nejsem výživová poradkyně, jen se snažím chovat se šetrně ke svému tělu i přírodě, což podle mne se zdravým životním stylem úzce souvisí,“ dodává.

Miluji pestrost

Ačkoli do jejího jídelníčku patří i moderní styly raw a veganská strava, není Kateřina vyznavačkou určitého směru stravování.

„Jím maso, vejce i med a vařím s nimi ráda, ale mám ráda pestrost,“ prohlašuje. A co nejraději vaří? „Já hlavně miluju, když někdo uvaří mně!“ směje se. „A sama vařím ráda to, co milují i ostatní.“ Taky ji prý baví vařit něco poprvé, když neví, co má čekat a je překvapená. Nejradši má jednoduchá jídla. Oslovuje ji italská, řecká, asijská i indická kuchyně, hodně zeleniny, feta sýr, jogurt, koření, oleje, byliny… Kateřina samozřejmě také řeší, odkud potraviny, které zpracovává, pocházejí.

Ve městě podle ní není nouze o kvalitní suroviny, pokud čtete etikety a hledáte. Má vytipované a vyzkoušené obchůdky zdravé výživy, kde nakupuje to základní. „Chodím i na trh, hlavně pro ryby. Někdy také nakupuju přes internet,“ prozrazuje. Na venkově je pak lepší si ovoce a zeleninu pěstovat sami a maso si koupit od farmáře.

Co se týká kulinárních plánů, má Kateřina poměrně jasno. Nedávno vyšlo třetí pokračování knihy Vaříme podle Herbáře, z čehož má radost. „Za ty roky jsme s týmem Herbáře zmapovali asi 100 bylin, ale na světě se jich používá kolem 10 000. Z toho u nás se lidé léčí asi dvěma stovkami, tak máme spoustu práce před sebou,“ říká blogerka. „Náš pořad je o inspiraci, stejně jako můj blog.“


KATEŘINA WINTEROVÁ

Herečka Národního divadla, držitelka nominace na Cenu Thálie a Alfréda Radoka, zpěvačka skupiny The Ecstasy of Saint Theresa a držitelka ceny Anděl za zpěvačku roku se realizuje také v kuchyni. Spolu s Lindou Rybovou moderují úspěšnou kulinární show Herbář, je spoluautorkou tří kuchařek Vaříme podle Herbáře a autorkou úspěšného blogu CulinaBotanica.cz

Fotogalerie

299/376/4-74katerina.jpg 303/376/4-74katerina1.jpg 307/376/4-74katerina2.jpg 311/376/4-74katerina3.jpg 315/376/4-75polevka.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent vyvrací zažitá klišé o čištění zubů: Špatným čištěním si možná ničíte zuby, špatnou pastou ale ohrožujete celý organismus

25.04.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

„Sotva jsme si uvědomili, jak je důležité dbát na správné čištění zubů, a začali jsme používat správné pomůcky, přišlo na řadu řešení zubní pasty,“ popisuje posun v myšlení zákazníků a pacientů zubních ordinací MUDr. Michal Karas. Stoupá počet těch, kteří se zajímají o to, co obsahují produkty každodenní hygieny, od deodorantů po zubní pastu. Právě při jejím nákupu často zbrkle chybujeme.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web