314/376/4-75polevka.jpg

Kuřecí polévka podle Kateřiny Winterové

10.02.2016 | F.O.O.D. | Vizitka

Culina znamená latinsky kuchyně, Botanica je věda o bylinách. A právě tyhle dvě věci v sobě spojuje krásný a úspěšný blog Kateřiny Winterové Culina Botanica.

Kuřecí polévka s vínem, medem a citronem

6 porcí - příprava: 60 minut + tažení vývaru

* kuřecí skelet + 2 kuřecí stehna
* kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
* 1 velká cibule
* 3 kuličky nového koření
* 5 kuliček pepře
* 1 bobkový list
* 1 palice česneku
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce medu
* šťáva z 1/2 citronu
* čerstvé lístky máty
* plátky citronu na ozdobu
* sůl

Do většího hrnce vložte kuře, kořenovou zeleninu, koření, celou palici česneku a zalijte studenou vodou. Hladina vody v hrnci by měla přesahovat ingredience asi o 5 cm. Přiklopte a přiveďte k varu.

Jakmile se začne vývar vařit, stáhněte plamen na minimum, naběračkou odeberte z povrchu nečistoty a vařte pomalu již bez pokličky, aby se vývar nezakalil. Hrnec může na plotně zůstat třeba 3 hodiny, ale nedočkavci mohou mít polévku hotovou už za 45 minut.

Vyjměte kuře a kořenovou zeleninu, maso oberte, zeleninu nakrájejte a nechte stranou. Do vývaru přidejte víno, med a citronovou šťávu. Do připravených talířů vložte obrané maso a pokrájenou zeleninu, zalijte vývarem a ozdobte mátou a plátkem citronu. Dochuťte solí.

NÁŠ TIP: Do polévky můžete samozřejmě přidat nudle. Jakmile scedíte vývar, naložte je do něj a chvilku počkejte, až změknou.


Herečka, zpěvačka a moderátorka chtěla blog založit už v době, kdy s Lindou Rybovou točily první řadu Herbáře, ale tehdy si na něj ještě netroufla. Úspěch televizní kuchařské show i stejnojmenných kuchařek ji ovšem osmělil natolik, že se do blogování pustila s chutí a radostí. A výsledky na sebe nedaly dlouho čekat, přízeň čtenářů ji v listopadu vynesla mezi nominované v anketě Blogerka roku 2015.

Proč vlastně Kateřina bloguje? „Díky Herbáři si stále s někým povídám o vaření a bylinách. Stále se mě někdo ptá na různé recepty, ingredience a postupy, tak se s nimi můžu touto formou podělit o vlastní zkušenosti a radosti,“ vysvětluje. „Inspirace je důležitá i pro mě.“

Podle Kateřiny žijeme v době, kdy se z přirozených potravin díky chemickému průmyslu a nadprodukci stal vlastně odpad. „Spousta lidí si to uvědomuje a stejně jako já hledá cestu zpět k přirozenosti nebo alespoň k alternativě,“ říká blogerka, pro kterou je normální vařit z kvalitních potravin a zdravě. „Nejsem výživová poradkyně, jen se snažím chovat se šetrně ke svému tělu i přírodě, což podle mne se zdravým životním stylem úzce souvisí,“ dodává.

Miluji pestrost

Ačkoli do jejího jídelníčku patří i moderní styly raw a veganská strava, není Kateřina vyznavačkou určitého směru stravování.

„Jím maso, vejce i med a vařím s nimi ráda, ale mám ráda pestrost,“ prohlašuje. A co nejraději vaří? „Já hlavně miluju, když někdo uvaří mně!“ směje se. „A sama vařím ráda to, co milují i ostatní.“ Taky ji prý baví vařit něco poprvé, když neví, co má čekat a je překvapená. Nejradši má jednoduchá jídla. Oslovuje ji italská, řecká, asijská i indická kuchyně, hodně zeleniny, feta sýr, jogurt, koření, oleje, byliny… Kateřina samozřejmě také řeší, odkud potraviny, které zpracovává, pocházejí.

Ve městě podle ní není nouze o kvalitní suroviny, pokud čtete etikety a hledáte. Má vytipované a vyzkoušené obchůdky zdravé výživy, kde nakupuje to základní. „Chodím i na trh, hlavně pro ryby. Někdy také nakupuju přes internet,“ prozrazuje. Na venkově je pak lepší si ovoce a zeleninu pěstovat sami a maso si koupit od farmáře.

Co se týká kulinárních plánů, má Kateřina poměrně jasno. Nedávno vyšlo třetí pokračování knihy Vaříme podle Herbáře, z čehož má radost. „Za ty roky jsme s týmem Herbáře zmapovali asi 100 bylin, ale na světě se jich používá kolem 10 000. Z toho u nás se lidé léčí asi dvěma stovkami, tak máme spoustu práce před sebou,“ říká blogerka. „Náš pořad je o inspiraci, stejně jako můj blog.“


KATEŘINA WINTEROVÁ

Herečka Národního divadla, držitelka nominace na Cenu Thálie a Alfréda Radoka, zpěvačka skupiny The Ecstasy of Saint Theresa a držitelka ceny Anděl za zpěvačku roku se realizuje také v kuchyni. Spolu s Lindou Rybovou moderují úspěšnou kulinární show Herbář, je spoluautorkou tří kuchařek Vaříme podle Herbáře a autorkou úspěšného blogu CulinaBotanica.cz

Fotogalerie

299/376/4-74katerina.jpg 303/376/4-74katerina1.jpg 307/376/4-74katerina2.jpg 311/376/4-74katerina3.jpg 315/376/4-75polevka.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent vyvrací zažitá klišé o čištění zubů: Špatným čištěním si možná ničíte zuby, špatnou pastou ale ohrožujete celý organismus

25.04.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

„Sotva jsme si uvědomili, jak je důležité dbát na správné čištění zubů, a začali jsme používat správné pomůcky, přišlo na řadu řešení zubní pasty,“ popisuje posun v myšlení zákazníků a pacientů zubních ordinací MUDr. Michal Karas. Stoupá počet těch, kteří se zajímají o to, co obsahují produkty každodenní hygieny, od deodorantů po zubní pastu. Právě při jejím nákupu často zbrkle chybujeme.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů! Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů!
Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách! Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web