214/850/2-112a.jpg

2 restaurace s výdrží

18.01.2013 | Jiří Kolečko | Vizitka

Dva podniky, které vám představujeme, oslavili loni kulaté výročí: desetileté a dvacetileté. Vyplatí se je oslavit s nimi!

1. Trojčlenka lichotivá pro Cihelnu

Vstoupit do hájemství zahraničních turistů provází vždy trochu váhání. Pražané tento pocit určitě znají, když se mají ponořit z Klárova do spleti uliček vedoucích ke Karlovu mostu. V případě Hergetovy Cihelny je ostych zbytečný. Za 10 let od zrestaurování zchátralého areálu bývalé cihelny si restaurace našla svou početnou domácí klientelu a mimopražskému příchozímu její návštěvu mohu jen doporučit.

Kuchař prověřený Micheliny

Marek Raditsch, Executive chef skupiny restaurací Kampa Group, sbíral zkušenosti v několika zahraničních restauracích, které zaujímají význačné místo na evropské gastronomické mapě. Mimo jiné v kodaňských restauracích Kong Hans Kaelder a Era Ora – obě mají jednu hvězdičku od Michelina – a v norských restauracích Feinschmecker (jedna hvězdička od Michelina) a Bagatelle, které Michelin přisoudil hvězdičky dvě. V Cihelně je možné jeho kuchařské umění ocenit především v pětichodovém menu šéfkuchaře.

Chuťové vjemy naladí na správnou tóninu salát ze špenátu a rukoly se sušenými rajčaty, olivami, parmazánem a teplým česnekovým dresinkem. Tygří krevety už na našich stolech téměř zdomácněly, je však nutné s nimi zacházet velice obezřetně.

Marek Raditsch sází na beurre blanc, hustou francouzskou máslovou omáčku, kterou dochucuje česnekem a zázvorem. V centru menu, nejen co se týče číselného vyjádření, je tuňák smažený v tempuře s bramborovou kaší přichucenou wasabi. Malé japonské houbičky enoki a telecí jus dodávají celkovému vyznění tu potřebnou tečku.

Burger Royal s foie gras a cibulovým kompotem, lanýžovou majonézou, cibulovými kroužky a domácími hranolky je trochu úlitbou zahraničním návštěvníkům, ale v podání šéfkuchaře dokazuje, že labužníky tak často kritizované jídlo nemusí být nudné.

Nakonec přichází na stůl pečený ananas s domácí vanilkovou zmrzlinou a kořeněným karamelem. Když si host vybere k jídlu i s pomocí zasvěceného personálu ty správné nápoje, pak výsledná trojčlenka: prvotřídní jídlo + pražské panoráma + profesionální obsluha = ideální zápis do rodinného památníčku.

Výběr z jídelního lístku

Salát ze špenátu a rukoly s teplým česnekovým dresinkem 225 Kč
Linguae tartuffo (těstoviny s černým lanýžem) 345 Kč
Burger Royal s foie gras 595 Kč
Tuňák smažený v tempuře 585 Kč
To vše v kompletním menu šéfkuchaře 990 Kč
Müller Thurgau, František Mádl 2009 495 Kč
Camas, Anne de Joyeuse (Pinot Noir + Merlot) 675 Kč


2. Přívětivá Salva Guarda

Salva Guarda – název, který měl objekt chránit před rabováním, dal domu sám císař Ferdinand III. Pobýval zde v roce 1650 a jeho gesto svědčí o významu, jaký tato budova měla nejen pro Litoměřice, ale i pro širší region. Prý to bylo v té době jedno z prvních hotelových zařízení ve střední Evropě!

Je štěstí, že krásný objekt získali manželé Ivana a Jan Grimmovi. Oba akademičtí malíři, Jan Grimm k tomu ještě nadšený hudebník, vytvořili v centru bývalého královského města oázu pro turisty, milovníky jídla i umění. Gotické prostory dávají restauraci a kavárně přítulný ráz, stěny zdobí obrazy, z nichž mnohé namaloval otec paní Ivany V. A. Šrůtek, malíř obrovského tvůrčího rozsahu, jenž je dnes vnímán především jako malíř Českého středohoří. To vše přispívá k tomu, aby se zde host, který přišel i za kulinářským zážitkem, cítil příjemně.

Jídelní lístek hájí českou klasiku, ale nijak se nebrání i inspiracím zahraničních kuchyní. V nabídce pak nechybějí saláty, vegetariánská jídla a ryby. Vinný lístek je zde bohatý, vévodí mu vína z regionu, zvláště Žernoseky v podání Ryzlinku rýnského jsou skvělé a pozadu nezůstávají i láhve, které byly stočeny v Klášterních vinných sklepech Litoměřice. Salva Guarda tak po staletích trochu pozměnila svou roli.

Otvírá své dveře každému, kdo chce pohodlně přespat, dobře se najíst a ještě načerpat nové estetické vjemy. Bohužel je už nemůže vítat pan Grimm, jehož loňská smrt byla ztrátou pro celé město.

Výběr z jídelního lístku

Parmská šunka s medovým melounem a polníčkem 90 Kč
Domácí zelnice 32 Kč
Hovězí svíčková na smetaně 137 Kč
Vepřová líčka na bílém víně 95 Kč
Grilovaná panenka se švestkovou omáčkou 167 Kč
Vepřový řízek 112 Kč
Plzeňský ležák 35 Kč
Ryzlink rýnský z Klášterních sklepů Litoměřice (0,75 l) 135 Kč
Mattoni (0,33 l) 25 Kč
Espresso 30 Kč


Foto: David Raub

Fotogalerie

215/850/2-112a.jpg 219/850/2-112b.jpg 223/850/2-113.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sladké pokušení, kterému jednoduše neodoláte

11.07.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

Připravte si sami doma sladké speciality od věhlasných cukrářek z TOP HOTELu Praha Marie Kučerové a Jany Baldové, jejíž vynikající dezerty již okusilo 16 prezidentů. Aktuálně si je nemohou vynachválit hosté restaurace BOHEMIA TOP.

MUDr. Michal Karas, ředitel společnosti Herbadent vyvrací zažitá klišé o čištění zubů: Špatným čištěním si možná ničíte zuby, špatnou pastou ale ohrožujete celý organismus

25.04.2016 | PR | Rubrika: Vizitka

„Sotva jsme si uvědomili, jak je důležité dbát na správné čištění zubů, a začali jsme používat správné pomůcky, přišlo na řadu řešení zubní pasty,“ popisuje posun v myšlení zákazníků a pacientů zubních ordinací MUDr. Michal Karas. Stoupá počet těch, kteří se zajímají o to, co obsahují produkty každodenní hygieny, od deodorantů po zubní pastu. Právě při jejím nákupu často zbrkle chybujeme.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web