• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vinný sklípek
  • Za písní burčáku

Za písní burčáku

F.O.O.D.
| 19. 8. 2016
Vinný sklípek
Za písní burčáku

Když zavoní, je jasné, že z láhve teče burčák a že je tady vinobraní. Vydejme se za dobrým mokem, vychutnejme si jeho navinulou chuť i lehtání na jazyku. Třeba nás konečně přiměje hledat i další lahůdky mezi vinohrady.

Burčák je burčákem, jen pokud se jedná o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, vyrobený výhradně z letošních tuzemských hroznů. Prodávat se může od 1. srpna do 30. listopadu příslušného roku. Burčák vyrobený mimo Českou republiku se smí označovat pouze jako „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Burčák samotný je mezistadiem mezi moštem a vínem s obsahem alkoholu 1–7 %. Nejtypičtější je bílý se světle slámovou až tmavě žlutou barvou, více či méně zakalený kvasným kalem.

Vyrábí se nejčastěji z odrůd Irsai Oliver, Müller Thurgau, Muškát moravský nebo Chardonnay. V září, kdy dozrávají modré odrůdy, můžete narazit i na burčák červený. V mnoha vinařských zemích se burčák tak, jak ho známe my, vůbec nepije, oblíbený je ale v Rakousku, Německu, Francii a na Slovensku.

V Rakousku ho najdeme pod označením Sturm nebo Staubiger, v Německu jako Junger Wein nebo Neuer Wein, ve Francii jako Vin Bourru.

Když se rodí, zpívá

Na dno nádoby s burčákem klesá jemná usazenina, která je naprosto v pořádku. Pravý burčák stále pracuje, musíte tedy mít ve sklence bublinky a pěnu a třeba někdy budete mít štěstí, že budete u toho, když v sudu zaburčí svou „píseň“. Každý burčák projde několika stadii kvašení od sladkého moštu přes burčící, který je tzv. ve varu, po burčák zlomený zvaný mydliňák nebo také řezák. Až poté se promění v mladé víno.

V každém stadiu má své obdivovatele, podle pravověrných vinařů se ale má na jeho nejvyšší formu čekat ve sklepě i několik hodin. My, kteří sklípek nemáme, si musíme vystačit s informací, že burčák začíná burčit, když je v optimální formě cukr, alkohol a kyselinka. O kvašení se starají kvasinky z hroznů. Díky nim se cukr mění na alkohol. Jakmile koncentrace alkoholu v moštu dosáhne 4–5 %, nastává dlouho očekávaný okamžik bouřlivého kvašení. Během té doby kvasinky spotřebují polovinu cukru a obsah alkoholu dosáhne 6 %.

Nyní nepřevládá ani sladkost, ani alkohol. Pokud burčák kupujete ve větším a je ještě příliš sladký, chvíli počkejte. Pokud je již trpký, tu pravou chvíli jste promeškali a nezbývá vám, než si počkat do dalšího roku nebo rychle shánět čerstvý.

Objevte kvalitu

Dobrý burčák seženete nejlépe přímo u vinaře či na vinobraní. Spojte příjemné s příjemným.

Od 2. do 4. září se v obci Zaječí konají Burčákové slavnosti, v Mutěnicích Zarážání hory a do 3. září jedna z našich největších vinařských slavností s exkluzivním programem Velkopavlovické vinobraní. Mezi 9. až 11. zářím si nenechte ujít Pálavské vinobraní. Najdete zde například vinařské městečko, můžete zhlédnout a sami vyzkoušet zpracování hroznů na ručním mlýnku či absolvovat program Malý sommelier, kde se děti i rodiče učí rozeznávat vůně vína.

10. září začíná vinobraní ve Strážnici a v Praze-Troji, 16. září Znojemské historické vinobraní s velkolepou historickou slavností a v Mělníku, kolébce vinařské tradice v Čechách.

Na 24. září je připraveno Sedlecké vinobraní a parním vlakem se můžete vypravit na vinobraní na Karlštejně. Finále patří opět Znojmu, mezi 30. zářím a 1. říjnem tady pořádají Burčák fest.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a…

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

Poslední sledované recepty

133
Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží
Kuřecí (nejen) s rajčaty…
116
Salát a la Tabouleh s pečeným kuřecím prsem a tzatziki
Salát a la Tabouleh s…
106
Houbovo-zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Houbovo-zeleninová…
102
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
79
Olomoucké kotlety (kapsy)
Olomoucké kotlety (kapsy)

Zajímavé články

Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
AHA.cz Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Mimibazar Příběh Veroniky: Rakovina děložního čípku změnila můj život. Kéž bych věděla víc o HPV

Příběh Veroniky: Rakovina děložního čípku změnila můj život. Kéž bych věděla víc o HPV

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Óda na radost: 50 nejkrásnějších podzimních šatů pro S i XXL postavy

Óda na radost: 50 nejkrásnějších podzimních šatů pro S i XXL postavy

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Manželka Bruce Willise po jeho vystěhování: Péči o něj už nezvládala!

Manželka Bruce Willise po jeho vystěhování: Péči o něj už nezvládala!

SportRevue.cz FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vinný sklípek
  • Za písní burčáku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact