Recept na rýži – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Rýži máme k dispozici ve spoustě druhů a vyznat se v nich, je někdy trochu zapeklité. Každá se ale hodí k něčemu jinému. Nejobvyklejší je jako příloha bílá dlouhozrnná rýže. Setkat se ale můžete i se střednězrnnou nebo kulatou. Pokud má rýže přízvisko paraboiled, je upravena horkou vodou a tlakem a díky tomu se méně lepí.
Mezi speciálnější druhy rýže, které jsou k dispozici, patří rýže jasmínová, která je voňavá a lepivá. Basmati rýže je také intenzivně voňavá, ale nelepí se. Z mnoha dalších druhů ještě stojí za zmínku divoká rýže. Říká se jí planá nebo indiánská a obsahuje hnědá semena travin.
Výběr rýže se liší dle pokrmu a zvyku, jiná rýže se používá k přípravě rizota, jiná do salátů a jiná jako příloha. Přílohovou rýži můžete dále ochucovat, kořenit a pracovat s ní. Oblíbené jsou rýže se zeleninou nebo kari rýže.
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme rýži a zalijeme vodou. Přídáme bujón a mícháme, dokud se rýže nezačne vařit.
Zakryjeme pokličkou a necháme vařit....
více o Rizoto s mozzarellou a Gorgonzolou
Rýži přebereme, propláchneme, přidáme lžíci tuku a vodu (1 díl rýže a 1 1/2 dílu vody), osolíme a dusíme doměkka. Žampiony očistíme, nakrájíme a...
více o Žampionové rizoto
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy...
více o Uzbecký plov
Mraženou zeleninu podusit v osolené vodě, pak osmahnout na pánvi, nejlépe na másle a přidat vegetu. Na pánvi také udělat kuřecí maso nakrájená na...
více o Rizoto ala Di Carlo
Nasekanou ňať vaříme asi tři minuty v malém množství vroucí vody. Slijeme a rozmixujeme s trochou vody.
Cibuli nakrájíme, osmahneme na oleji, přidáme...
více o Tříbarevné rizoto
Rýži uvaříme v mléce s cukrem a rozinkami na kaši. Po chvíli vmícháme žloutky, směs rodělíme do tvořítek vypláchnutých studenou vodou a vychladíme....
více o Studená čínská rýže
Rýži uvaříme doměkka v osolené vodě. V zapékací misce osmažíme kostičky salámu, přisypeme zeleninu, vmícháme rýži, mléko, vejce a strouhaný sýr,...
více o Rýžový nákyp se sýrem a salámem
Na rozehřáté slanině zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kostky masa, osolíme a opečeme po všech stranách. Maso zaprášíme paprikou, zalijeme...
více o Srbské rizoto
Na rozehřátém másle zesklovatíme rýži, zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 20 minut. Mrkev nakrájíme na hranolky, ostatní zeleninu na kostičky,...
více o Rýže se zeleninou a kari
Zeleninový vývar ochutíme šafránem a povaříme. Pak přidáme rýži a několik minut vaříme. Hrnec sejmeme z plotny a 25 minut necháme v teple dojít....
více o Šafránová rýže
Do rozmrazeného špenátu přidáme máslo a několik minut jej zvolna dusíme. Pak přilijeme bujon a přivedeme k varu. Přidáme rýži, povaříme a sejmeme z...
více o Špenátová rýže
Jemně krájená cibule se podusí na másle, přebytečný tuk se slije a na něm se podusí syrové hovězí maso a drobné kousky odkostěného kuřecího masa. Pak...
více o Pilaf afgánský
Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na trošce másla, přidáme kari a rýži a zalijeme vývarem. Promícháme a dusíme asi 15 minut. Vychladlou rýži...
více o Pikantní rýžové placičky
Rýži uvaříme do sypka. Na rozpálený olivový olej vložíme na plátky nakrouhané oloupané mandle. Velmi krátce restujeme a přidáme rýži, okořeníme....
více o Barevná rýže II.
Rýži uvaříme podle návodu, ale tak, aby byla sypká.
Na rozpálený olivový olej přídáme pórek nakrájený na proužky a orestujeme. Přihodíme na kousky...
více o Barevná rýže I.
Do vařícího mléka dáme máslo, cukr a přebranou vypranou rýži, kterou uvaříme doměka. Kaši necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny...
více o Rýžový nákyp s meruňkami
Rýži vaříme pod pokličkou ve 120 ml osolené vody na mírném ohni asi 20 minut, dokud se nevsákne všechna tekutina.
Rozšleháme vejce a vmícháme vařenou...
více o Rýžová omeleta se šunkou
Rýži několkrát propláchneme teplou vodou, nakonec studenou vodou a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rýži, kterou prudce osmahneme...
více o Zapečená rýže se zelím a smetanou
Všechno ovoce nakrájíme na kostičky. Do kastrolu dáme rýži, mléko, med a přivedeme k varu. Zvolna dusíme asi 40 minut. Po odstavení z ohně vmícháme...
více o Ovocné rizoto
Plody moře rozmrazíme. Rýži, koření a kurkumu smažíme na lžíci oleje asi 5-7 minut. Přidáme plody moře a mušle i s nálevem, přilijeme horký vývar a...
více o Mořské rizoto
Přebranou a propláchnutou rýži zalijeme dostatečným množstvým vody a vaříme. Po vyvaření vody přidáme mléko a za stálého míchání vaříme doměkka. Kaši...
více o Rýžová kaše s čokoládou
Přebranou rýži propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Máslo rozpustíme, přisypeme rýži a za stálého míchání necháme lehce osmahnout....
více o Dušená rýže
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme kari, přidáme přebranou a spařenou rýži, zalijeme přiměřeným množstvím vody, povaříme a pak...
více o Rýže kari
Opranou rýži přes noc namočíme. Cibuli pokrájíme na kostičky, hlívu na plátky a obojí osmahneme na oleji, po chvilce přidáme kousky další zeleninu....
více o Zeleninové rizoto
Formu na nákyp důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rýži spaříme a necháme okapat. Zalijeme mlékem a vaříme doměkka.
Necháme vychladnout a...
více o Rýžový nákyp s mandarinkami
Rýži propláchneme několikrát teplou vodou a necháme na sítu okapat. Pak ji nasypeme do 250 ml vroucí, mírně osolené vody a vaříme asi 5 minut. Potom...
více o Sladká kaše se švestkami
Rýži několikrát propláchneme horkou vodou a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vařenou rýži dáme do mísy, přidáme hladkou mouku, všechna vejce, pórek,...
více o Smažené rýžové placičky