Omyté kopřivy dáme na chvíli podusit, přidáme vajíčka a koření. Listové těsto vyválíme a potřeme boloňskou omáčkou. Vychladlé kopřivy s vajíčkami... více o Velikonoční roláda
Dno misek vyložíme růžovými a červenými lístky růží. Smíchejte banánovou kaši s nasekanými datlemi a kandovaným ovocem. Navrstvěte do misek, vždy... více o Růžový vrstvený dezert
Hrách namočíme přes noc a druhý den v téže vodě uvaříme se špetkou skořice, mletého pepře a oloupanou přepůlenou cibulí (položíme do hrnce na hrách... více o Hrachová polévka pro vegetariány
Mouku na těsto prosijte, osolte a rozdrolte v ní máslo. Přidejte vodu a vypracujte těsto. Polovinu těsta rozválejte a vložte do vymazané koláčové... více o Sýrový koláč s dobromyslí
Ze sýru vytvarujte kuličky a obalujte v nasekaných bylinkách. Podávejte se salátem, s pikantní zeleninou nebo jako samostatnou pomazánku.... více o Sýrové kuličky s bylinkami
Hraška je bezlepkové a bezvaječné těstíčko z hrachu, které se dá koupit ve zdravých výživách. Hrašku důkladně rozmícháme s vodou na řídké těstíčko.... více o Žampionové lívance
Nastrouháme na jemno Nivu a droždí a dál postupujeme jako při přípravě masových karbanátků. Do rozstrouhaného sýra a droždí přidáme vajíčko, majoránku... více o Nivové karbanátky
Kostky nakrájeného melounu smícháme s feta sýrem, též na kostky nakrájeným, rajčátky, čekankou, bylinkami a olivami. Řádně promícháme a servírujeme do... více o Melounové osvěžení
Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí nastrouháme. Hermelín, okurky a salám nastrouháme. Všechny přísady promícháme. Já dávám zeleninový salát,... více o Skvělá chlebíčková pomazánka
Mléko smícháte s celými pistáciemi a pozvolna uvedete do varu, mírně bublající mléko s oříšky vaříte přikryté zhruba 5 minut. Odstavíte a necháte... více o Pravá pistáciová zmrzlina
Utřeme žloutky s mletým cukrem a vodou do pěny. Pak přidáme mouku a sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Jahodové řezy IV.
Na hlubší pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, potom přidáme utřený česnek a nakonec přidáme koření dle chuti,... více o Rizoto ze sojového masa
Plátky veky o síle 1 cm pomažeme stejně vysokou vrstvou špenátu a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme 2-3 minuty na vymazaném plechu, nebo na pečícím... více o Špenátové chrupinky
Na másle zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájený chleba a opečeme. Vejce rozšleháme s utřeným česnekem a vegetou, opepříme, osolíme... více o Veselá bída
Mouku rozmícháme s vejcem a mlékem, přidáme droždí a necháme vykynout. Pak přimícháme cuketu a cukr a na lívanečníku potřeném olejem smažíme lívanečky... více o Cuketové lívance pro děti
Cukr na pánvi zkaramelizujeme, dáme máslo a osmažíme v něm podélně rozkrojené banány. Oflambujeme rumem. Dáme na talíř posypaný přes sítko mletým... více o Banány z Karibiku
Omyté a oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na másle, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, okořeníme... více o Nové brambory s rajčaty pro děti
Máslo ušleháme do pěny, vmícháme do něj mouku, osolíme a postupně vmícháme smetanu. Vejce nadrobno rozsekáme a důkladně vmícháme do máslové směsi. Z... více o Bezmasé karbanátky
Brokolici krátce povaříme (nejlépe v páře). Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do poloměkka. Obojí vložíme do máslem vymazané zapékací... více o Zapečená brokolice se žampiony
Zelí nakrouháme na tenké proužky, cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme strouhaný křen a ostatní ingredience, důkladně promícháme. Napěchujeme do... více o Ivanovický vitamínový salát
Bryndzu smícháme s uvařenými prolisovanými brambory, vejcem, posolíme a přidáme drobně nasekaný kopr - asi lžíci. Z mouky, vejce, špetky soli a vody ... více o Brynzové pirohy II.
Špagety rozlámeme na kousky, vhodíme do vařící vody a uvaříme doměkka. Měkké špagety slijeme a dáme okapat. Vložíme do mísy, přidáme vejce, sůl, mouku... více o Špagetové placičky
Na kostičky nakrájené brambory a mrkev uvaříme s bobkovým listem a novým kořením do poloměkka, přidáme předem usmaženou jíšku a vegetu a dovaříme do... více o Polévka s taveným sýrem
Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Plátky knedlíku rychle omočíme, aby moc nenasákly a opečeme z obou stran na oleji. Potřeme hořčicí nebo kečupem a... více o Knedlíkové tousty
Karotku odrhneme kartáčkem nebo oškrábeme a spaříme vařící vodou. Nastrouháme na struhadle a vylisujeme šťávu. Podáváme ji bez cukru, nebo jen mírně... více o Šťáva z mladé mrkve pro děti
Brambory ve slupce omyjeme, a rukou na ně promneme hrubozrnou mořskou sůl. Napíchneme na kovové špejle na špízy a dáme péct do trouby na cca 1 hodinu ... více o Anglické brambory
Brambory nakrájíme na střední kousky, celer opláchneme, nakrájíme (zelenou nať si necháme na ozdobu), přidáme 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce chilli... více o Bramborový salát po anglicku
Brambory nakrájíme na kolečka. Česnek rozmačkáme a přidáme do oleje s kořením, zamícháme. Brambory poklademe na plech a polejeme je ochuceným olejem.... více o Opékané pikantní bramborové plátky
Vločky proprat ve vodě, až je čirá, zalijeme odměřenou vařící vodou a vaříme asi půl hodiny, vodu v případě potřeby doléváme. Rozvařené vločky... více o Vločková kaše s medem pro děti
Oloupeme okurku a podélně ji rozřízneme. Lžičkou vydlabeme jadérka. Zbylou dužinu pokrájíme na malé kostičky. Omyjeme a otřepeme mátu. Otrháme lístky... více o Raita
Na změklý plátek sýra (nesmí být z lednice, jinak se zláme) položíme 1-2 kousky chřestu a zavineme tak, aby hlavičky vykukovaly ven. Na míse popráším... více o Sýrové rolky s chřestem
Ovoce oloupeme, nakrájíme na drobné kousky, smícháme a podle chuti přidáme citron a sirup. Nemusí být vůbec. Můžeme přidat i sekané ořechy a rozinky.... více o Ovocný salát
Vařené brambory rozšťoucháme s kostkou tvarohu, osolíme a opepříme. Hladkou mouku osolíme, opepříme a pomocí vody vypracujeme těsto tak, aby šlo... více o Krušnohorské brambrdle J. A. Náhlovského
Krajíc toustového chleba slabě pomažeme máslem, položíme kolečko syrečku, přiklopíme druhým krajícema a zapečeme v toustovači. Ještě horké potřeme... více o Olomoucké toasty
Do mouky rozmíchané se solí nastrouháme tuk, zalijeme pivem - může být i voda, zapracujeme až se vše spojí a dáme do lednice minimálně přes noc. Druhý... více o Závin s kysaným zelím
Cuketu nastrouhat najemno, přidat vše kromě mouky. Moukou podle potřeby zahustíme a vytvarované karbanátky v ní obalíme. Opékáme.... více o Cuketové karbanátky s ovesnými vločkami
Těstoviny uvaříme, propláchneme studenou vodou a dáme do mísy. Jednotlivou zeleninu nakrájíme na kostičky, eidam nahrubo nastrouháme a společně s... více o Letní těstovinový salát
Nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme rozmačkaná rajčata i se šťávou. Směs osolíme,opepříme, přidáme česnek, koření a protlak. Za stálého... více o Rajčatová omáčka na pizzu
Nať z řepy nakrájíme a s trochou vody uvaříme. Necháme vychladnout a smícháme s rozmíchaným mlékem se smetanou. Omyté okurky a ředvičky nastrouháme na... více o Chlodnik - židovská kuchyně
Uvařené fazole rozmixujeme nebo umeleme spolu s vejci. Do kaše přidáme nasekanou cibuli, olej, osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo jako přílohu... více o Fazolová pasta -židovská kuchyně
Nakrájené zelí podusíme s pepřem a solí do měkka. Necháme vychladnout, vmícháme vejce, droždí rozkvedlané v mléce a tolik mouky, aby vzniklo tužší... více o Zelné slejšky
Zelí drobně překrájíme a i s lákem smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklé těsto rozvalujeme na pomoučeném válu, krájíme rádlem čtverečky asi 5x5... více o Zelné čtverečky
Fazole uvaříme, osolíme, ochutíme trochou cukru. Zvlášť uvaříme farvely a scezené je přidáme k fazolím a promícháme. Podáváme s jakoukoliv ostrou... více o Fazole s farvely - židovská kuchyně
Z přísad vypracujeme co nejtvrdší těsto, sformujeme ho do koule a na struhadle s velkými otvory nastrouháme. Rozsypeme na utěrku a necháme vyschnout.... více o Farvely - židovská kuchyně
Těstoviny uvaříme běžným způsobem ve slané vodě, brokolici nelépe v páře. Na pánvi rozpálíme olej (cca 2 lžíce), vsypeme nahrubo nastrouhanou nivu a... více o Smetanové těstoviny s nivou a brokolicí
Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený celer, mrkev a kedlubnu, na čtvrtky nakrájené brambory a opékáme 5 minut. Osolíme,... více o Zeleninové ragú s hořčičnou omáčkou
Stonky celeru nakrájíme na cca 10 cm kousky, zbytky celeru nakrájíme na drobno. Tvaroh vymícháme s mlékem, solí, pepřem, přidáme 2/3 nastrouhaných... více o Řapíkatý celer s tvarohem
Houby uvaříme v osolené vodě s kmínem. Z másla a mouky uděláme zásmažku, zalejeme smetanou a přidáme k houbám. Krátce povaříme, ochutíme lžičkou octa... více o Hladká Ančka
Lilek nakrájíme na slabé plátky a rajčata na měsíčky. Parmezán si nastrouháme na struhadle. Plátky lilku osmahneme na olivovém oleji. Scedíme a... více o Zapečený lilek s parmezánem
Do čerstvého mléka zamícháme kondenzované mléko,a směs zahřejeme na 80 °C. Počkáme 10 min. a ochladíme ve vodní lázni na teplotu cca 35-40 °C. Po... více o Domácí jogurt II.