Nastrouhané mandle smícháme se zavařeninou, přidáme alkohol a citronovou šťávu. Vypracujeme vláčnou hmotu a na pocukrovaném vále z ní tvarujeme... více o Meruňkovo-mandlové preclíky - nepečené (BC) (BT)
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny, nastavíme program základní, kůrka světlá. Pokud chceme perník hutnější jako biskupský chlebíček,... více o Perníkový chlebík
Plátky chleba namažeme silnější vrstvou sýra a poté navršíme zavařeninu - ani jedním nešetříme. Pak už si jen pochutnáváme. //**Pro případné kritiky... více o Nigellina sladká pochoutka z tmavého chleba
Zeleninu očístíme, omyjeme a necháme okapat. Vezmeme si struhadlo a nahrubo nastrouháme všechny ředkve jak červené tak i tu bílou, poté nastrouháme na... více o Ředkvičkový salát se smetanou
Větší umyté brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a rozřízneme nebo vydloubneme uprostřed. Každou bramboru naplníme fazolkama - nejlépe v... více o Plněná brambora
Do osolené vody dáme vařit těstoviny al dente. Mezitím osmahneme v zapékacím pekáči na oleji na kostičky nakrájenou cibuli. K ní přidáváme na růžičky... více o Brokolice zapečená s houbami a těstovinou
Fazole namočíme přes noc, poté uvaříme s mrkví a petrželí. Petržel vyhodím, mrkev nastrouhám do vývaru s fazolemi. Uděláme jíšku, do které v závěru... více o Fazolová polévka mňam
Houby nakrájíme na menší až střední kousky a dáme je povařit do osolené vody. Během varu sebíráme kal na povrchu. Var trvá asi 5-10 minut. Houby... více o Kečupovo-houbová mlska z chaty
Okapaný květák nasekáme a rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozložíme do vymazané a vysypané misky, na ní rozložíme plátky rajčat, posypeme... více o Květáková mňamka
Pohanku uvaříme dle návodu. Na větší pánvi spěníme cibulku na oleji, přídáme houby nakrájené na menší kousky, dále přidáme rozmraženou zeleninu ... více o Houbové rizoto z pohanky
2 cibule nakrájíme nadrobno a v hluboké pánvi na oleji do zlatova orestujeme. Pak přidáme očištěné a na kostičky nakrájené houby, mírně podlejeme... více o Houbový tatarák II.
Spojíme pomazánkové máslo s taveným sýrem, přidáme nastrouhané ředkvičky, okořeníme. Výborná na chleba.... více o Ředkvičková pomazánka IV.
Sójové maso uvařte ve vodě se solí a lžící sojové omáčky. Maso vyndejte a vymačkejte. Vychladlé maso smíchejte se Solamylem a na oleji opečte. Ke... více o Sójové maso na kari
Čočku namočíme, slejeme, aby po konzumaci zůstalo jen u větru a zabránili jsme hurikánu :-)zalijeme jí v hrnci tolika vodou, kolik chceme polévky.... více o Odlehčená čočková polívečka
Menší hlávku zelí nakrojíme do kříže, ale nedokrojíme, jinak by se nám rozpadlo, a vložíme do vařící osolené vody a necháme pár minut povařit. Vyndáme... více o Smažené zelí
Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na oleji. Přidáme na kostky nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou a 10 min. dusíme.... více o Brambory z Verony
Kousky tvarůžků smícháme s tatarskou omáčkou, cibulí, pepřem a paprikou. Dáváme na máslem namazaný chléb (moskevký, celorznný či žitný). Zdobíme např.... více o Tvarůžková pomazánka extra
Na zpěněné cibuli orestujeme na proužky nakrájené papriky, přidáme na drobno pokrájená rajčata, osolíme a podusíme (jako základ na lečo). Přidáme... více o Luxusní fazolová polévka
Okurku oloupeme, nastrouháme nahrubo a necháme stát. Řecký jogurt dáme do středně velké misky. (Nemáme-li originální řecký jogurt, smícháme bílý... více o TZATZIKI - originální řecký recept
Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Podusíme houby, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s utřeným česnekem, přidáme majoránku,... více o Jihočeský houbovec podle Milušky Voborníkové
Na oleji orestujeme na kostky nakrájené brambory, přidáme na podélné kusy očištěnou a nakrájenou dýni, na kousky nakrájená rajčata a zalijeme vývarem.... více o Polévka ze špagetové dýně
Žampiony nakrájejte na plátky, orestujte je na trošce olivového oleje, přidejte špenát a lehce poduste. Až je vše měkké, vlijte smetanu, přidejte dle... více o Těstoviny se špenátem a žampiony
Hermelíny naplocho rozřízneme na poloviny a lžičkou opatrně vydlabeme. Obsah v misce zamícháme s nasekanými ořechy, petrželkou, prolisovaným česnekem... více o Plněné Hermelíny
Omyté papriky podélně rozkrojíme, vyplníme bramborovým salátem, ozdobíme salámem, vajíčkem, paprikou a vějířky okurky. Přikusujeme pečivo.... více o Obložené papriky
Všechny ingredience na těsto pořádně promícháme a nenechejte se zmást zvláštní konzistencí těsta. Rozprostřete ho na menší plech, jde trochu ztěžka,... více o Mamčina švestková mňamka
Pórek nakrájíme na kolečka. Dáme do misky. Přidáme máslo, sýry, sůl, pepř, majonézu, nastrouhané jablíčko a smícháme. Pomazánka je výborná. Můžeme ji... více o Pórková pomazánka III.
Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji do zlatova, přidáme papriku, kmín, muškátový oříšek, ocet a 1/8 l vody. Přidáme syrové, oloupané brambory,... více o Dýňový guláš
Ve vodě s 1 čajovou lžičkou citronové šťávy uvaříme těstoviny al dente. Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou jarní cibulku, nadrobno nasekaný... více o Mušličky s uzeným sýrem tofu
Mrkev nastrouháme najemno, osolíme, opepříme,přidáme tatarku - asi 2 lžíce. Zamícháme a můžeme mazat na chleba či rohlíky. Je dobrá i s celerem. Ten... více o Mrkvová pomazánka IV.
Do teplého mléka přidáme trochu cukru a nadrobíme kvasnice, připravíme kvásek. Prosijeme mouku, cukr, přidáme ostatní suroviny a necháme vykynout. V... více o Vločkové lívanečky
Květák uvaříme do měkka, z mouky, žloutků a mléka uděláme vláčné těstíčko (jako na palačinky), do těsta přidáme nadrobno nakrájený květák a pomalu... více o Květákové smaženky
Cuketu oloupneme a pokrájíme na plátky, posolíme, lehce opepříme, obalíme v mouce a osmažíme na oleji. Po osmažení naskládáme do pekáčku, nebo... více o Cuk cuketa
Do neosolené vody dáme vařit předem namočený hrách. Až je hrách poloměkký, přidáme zázvor a sůl. Vaříme do měkka. Mezitím nakrájíme rajčata na... více o Jednoduchá hrachová polévka s rajčaty
Rýži dáme uvařit podle návodu na obalu. Brokolici dáme na pár minut do páry, dokud nezměkne. Máslo utřeme se žloutky a z bílků ušleháme sníh. Do másla... více o Zapečené brokolicové rizoto
Nastrouháme mrkev, cibuli, párek, okurku, přidáme všechny zbývající ingredience a dobře zamícháme. Podáváme s chlebem zdobeným rajčetem.... více o Mrkvová pomazánka III.
Špagety uvaříme a vložíme do skleněné dózy. Smícháme smetanu s oregánem a majoránkou a zalejeme špagety, dále přidáme nastrouhaný eidam a nivu. Na... více o Zapékané sýrové špagety
Mrkev a zelí nakrájíme na malé drobné kostičky, přidáme jemně nakrájenou cibuli a majonézu. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme a necháme do druhého... více o Salát Coleslaw
Oloupeme brambory a nakrájíme na malé kostičky. Kostičky vložíme do plechu a nalijeme tak jak kolečko salámu. Do brambor přidáme velké množství... více o Vegetariánské brambory
Nejprve dáme vařit brambory na osolené a okmínované vody, mezitím připravíme omáčku - z oleje a mouky vytvoříme jíšku, kterou zalejeme mlékem, mícháme... více o Vejce na ztraceno
Žloutky, cukr a vanilkový cukr mícháme dohladka, přiléváme vlahé rozpuštěné máslo, vymícháme rukou nebo šlehačem do světle žluté barvy, přidáme mouku... více o Rýžové palačinky II.
Veku nebo bagetu nakrojíme šikmo, ale nedokrojíme až do konce. Rozpuštěné máslo s trochou olivového oleje smícháme s česnekem a bylinkami (nejlepší je... více o Rozpečená veka
Do hrnce dáme vařit vodu a přidáme propláchnutou rýži a bujón nebo sůl. Když se začne polévka vařit, z oleje a mouky uděláme světlou jíšku a přidáme... více o Rejžovka
Povaříme nakrájenou mrkev, pomerančovou kůru, cukr a pak rozmixujeme. Do toho přidáme sirup, Lemonku a vlijeme do 10 litrů převařené vody. Podáváme... více o Pomerančovo-mrkvový džus
Uvaříme těstoviny, pak na oleji orestujeme česnek s kari koření, zamícháme zakysanou smetanu, potom zamícháme scezené těstoviny a uvařenou brokolici.... více o Těstoviny s brokolicí IV.
Omyté cukety nastrouháme na hrubém struhadle, vodu vymačkáme, cibuli, česnek nakrájíme na plátky a osmahneme na oleji do sklovita. Přidáme rajský... více o Cukety se špagetami po ďábelsku
Přebranou a promytou pohanku necháme nabobtnat, jemně nakrájenou cibuli podusíme na směsi oleje s vodou, přidáme pohanku s trochou vody, nakrájené... více o Pohankové lečo
Červenou řepu ve slupce uvaříme do měkka, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl, pepř, nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek a lučinu.... více o Pomazánka z červené řepy II.
Hermelíny nakrájím na kostičky cca 1x1 cm, česnek na tenoulinké plátečky. Do zavařovacích skleniček dám na dno plátky česneku, hermelín (tak 2-3... více o Náš nej nakládaný hermelín
Zapneme troubu na maximum, současně nakrájíme 2 cibule a na hrubém struhátku nastrouháme 2 mrkve a polovinu středně velkého celeru. Když se trouba... více o Tatarák pro vegetariány
Vejce a žloutek dáme do zavařovací sklenice, přidáme hořčici a ocet. Zašleháme ponorným mixérem. Po kapkách přidáváme tolik oleje, aby majonéza... více o Domácí tatarská omáčka