Zeleninu drobně pokrájíme (můžeme i nastrouhat), zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Zeleninu můžeme před vařením i nejprve krátce osmažit na... více o Jednoduchá zeleninová polévka s jíškovo-vaječnou zavářkou
Žloutky rozšleháme se smetanou ve dvouplášťovém hrnci a za stálého míchání zahříváme na malém plaménku, až krém zhoustne. Meruňky podusíme s cukrem a... více o Meruňková zmrzlina
1. Troubu předehřejeme na 150° C. Čokoládu dejte spolu s máslem do žáruvzdorné mísy a posaďte ji na rendlík s vroucí vodou (voda se nesmí dotýkat dna... více o Čokoládové bábovičky
1. Důkladně smícháme měkké máslo s cukrem. 2. Postupně vmícháme 5 žloutků a pokračujeme v míchání. 3. Přidáme mouku a dobře promícháme. 4. Prohněteme... více o Sušenky "Breton"
Nivu nastrouháme do misky, přidáme dle chuti nasekané bylinky, zakysanou smetanu a opepříme. Solit není nutné, pokud je Niva hodně slaná. Dobře... více o Nivový dip (nejen) s pečeným bramborem
Máslo necháme rozpustit, zaprášíme moukou, kterou necháme za stálého míchání jen lehce zrůžovět (uděláme jíšku). Přidáme větvičku rozmarýnu, kterou... více o Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)
Na trošce tuku osmažíme společně s pokrájenou slaninou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou hlívu na nudličky a za občasného promíchání dusíme hlívu... více o Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po italsku
Ovesné vločky namočíme přes noc do mléka. Ráno je krátce a ne příliš zprudka povaříme s tím, co máme rádi - pár rozinek, nasekaných oříšků, skořice,... více o Jednoduchá ovesná kaše - zdravě a chutně
Mouky, cukry, kypřidlo, sůl smícháme v míse. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, rum, olej, mléko a vypracujeme... více o Jednoduchý meruňkový koláč
Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Ke konci přidáme i drobně pokrájenou šunku.... více o Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou
Je to jednoduché. :-) Bůček nakrájet na malé kostičky, přidat všechny ostatní ingredience a důkladně promíchat. Směsí naplnit tlačenkové střevo a... více o Dědkova tlačenka z bůčku a vajec
Náplň: Cuketu omyjte a nakrájejte na kousky (asi 1 cm). Mrkve oloupejte a nakrájejte na plátky, totéž udělejte se žampiony. Na pánvi rozehřejte máslo... více o Vegetariánské pirohy
Zeleninu použijeme dobře vychlazenou, jelikož salát nebudeme nechávat proležet (ledový salát by díky soli rychle povadl a nekřupal), ale ihned podávat... více o Jednoduchý (nejen) rajský salát
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme olej, mléko a vejce, vše dobře promícháme dohladka a nakonec do těsta přidáme pokrájené meruňky. Těsto dáme... více o Meruňkový perník
Oloupanou cibuli, česnek, rajčata, okurku a červenou papriku (bez semínek) a olej rozmixujeme dohladka, vzniklou směs lze zahustit i několika plátky... více o Gazpacho - zeleninová polévka zastudena
Předehřejeme si troubu na 170°C. Rospustíme máslo a smícháme s vlažným mlékem. Vedle v misce rozdrobíme kostku droždí a rozmícháme s mlékem a máslem.... více o Skořicové šneky
1/ SALÁT: Velká, pevná rajčata rozpůlíme, lžící odstraníme dužinu se semínky a pevný zbytek drobně pokrájíme a dáme do misky. Přidáme pokrájenou... více o 2x jinak rajský salát s česnekovou bagetou nebo toustem
Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté... více o Med nebo sirup z květů divizny
Těsto: žloutky utřeme s cukry a změklým máslem, vmícháme mouku s kypřidlem a nakonec sníh vyšlehaný z bílků. Plech nebo větší dortovou formu vyložíme... více o Jednoduchý obrácený koláč s ovocem
Očištěné jahody dáme do kastrolu a rozmačkáme. Pokud nechceme mít v marmeládě kusy ovoce, můžeme jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme cukr (není... více o Jahodová marmeláda (džem)
Droždí smícháme s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Poté necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme dva a půl hrnku polohrubé mouky, dva žloutky,... více o Domácí Trdelník
Mouky smícháme s cukry, solí a kypřidlem, doprostřed rozdrobíme droždí, zalijeme mlékem a rumem, přidáme žloutek s olejem a vše dobře promícháme.... více o Jednoduchý třešňový koláč s tvarohem a drobenkou
Očištěnou zeleninu pokrájíme a dáme do mísy, jemně osolíme a promícháme. V misce nebo hrnku smícháme jogurt, majolku a hořčici - vše ve stejném... více o Zeleninový salát (nejen) ke grilovanému masu
Olomoucké tvarůžky nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s mascarpone. Pak je na každém z nás, jakou příchuť pomazánky zvolí. Buď do pomazánky... více o Olomoucká pomazánka s mascarpone - zdravě a chutně
Lilky propícháme jehlicí nebo vidličkou a dáme do trouby péct na vyšší teplotu 220-240 stupňů na 40-50 minut (dle velikosti lilků). Když nám zchladnou... více o Lilkový tatarák
Větší kuřecí prso pokrájíme šikmo na menší medailonky, které osolíme, okořeníme a z obou stran zprudka osmažíme na rozpáleném oleji. Medailonky... více o Kuřecí burger nebo bagetka s nivou a cibulkou
Cibuli osmažíme dosklovata, přidáme mleté maso a smažíme do vypaření vody. Pak přidáme ještě krátce orestovat protlak s drobně pokrájenou paprikou a... více o "Sloppy Joes" - zapečený sendvič
Tomaty a vše ostatní rozmixujeme dojemna. Dochutíme do příjemné, ale trochu štiplavější chuti. Do špičatého cedníku vložíme buničinu nebo filtrační... více o Tomatové Mojito
Vyšlehejte smetanu, pak i sníh z bílků a nakonec rovněž samostatně žloutky s cukrem. Do vyšlehaných žloutků s cukrem postupně vmíchejte sníh z bílků i... více o Ruské zmrzlinky podle Ládi Hrušky
1. Z mouky, cukru, soli, vejce, másla, zakysané smetany a chilli koření vypracujte těsto. 2. Zabalte do fólie a alespoň na hodinu uložte do lednice. 3... více o Čokoládové válečky s chilli papričkami
1. V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody, vložte chilli papričku a nechte bublat tak dlouho, až se voda svaří na polovinu. 2. Přeceďte a odvar... více o Mayská horká čokoláda s chilli
Vše, kromě ovoce, rozmixujeme na hladkou hmotu, kterou vylijeme do nízké dortové formy, kterou jsme předem vymazali máslem a vysypali moukou.... více o Tvarohový cheesecake
Jahody (bez stopek a omyté) dáme do hrnce, hrubě rozmačkáme a krátce povaříme. Osladíme podle vlastní chuti a sladkosti jahod. Ve studené vodě... více o Jahodový dort nebo řezy - nepečený
Mléko nalijeme do větší nádoby, přidáme rum, vejce, cukry, mouku s kypřidlem a dobře promícháme na hladké těstíčko, o něco hustější než na palačinky.... více o Jahodové lívanečky
Mléko nalijeme do větší nádoby, přidáme vejce (z bílků můžeme vymíchat sníh, který přidáme nakonec, ale nutné to není), rum, cukry a mouku s kypřidlem... více o Třešňové lívanečky
Mouku, kypřící prášek, sůl, sodu, skořici a pomerančovou kůru smíchejte. Banány rozmačkejte vidličkou, aby vznikla taková hustší kaše. Vejce... více o Banánový chlebíček bez másla - vláčný
Okapanou mozzarellu rozkrojíme na čtvrtiny a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Takto připravenou ji osmažíme, ogrilujeme nebo opečeme zprudka na... více o Mozzarella na gril, pánev nebo do trouby
Mouky, cukry, sůl, kypřidlo dáme do mísy, promícháme, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme vlažným mlékem, olejem, rumem... více o Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou
Maso pokrájíme na nudličky, jemně osolíme (pokud máme koření z obsahem soli, solit nemusíme), opepříme, posypeme kořením dle vlastního výběru a chuti... více o Masové nudličky - rychle a chutně
Sůl, pepř a vinný ocet smícháme s extra panenským olivovým olejem Minerva. Přidáme houby a petrželku a necháme marinovat po dobu jedné hodiny. Na... více o Manitaro salát
Slaninu opečeme do křupava a necháme vychladnout. Mouku promícháme s pečicím práškem, solí, pepřem, 2/3 nastrouhaného sýra a přidáme i nahrubo... více o Bramborové muffiny se slaninou
Krátce povařený květák v osolené vodě scedíme, necháme okapat, pokrájíme a dáme na trošku rozehřátého tuku v pánvi osmažit společně s pokrájenou... více o Květáková omeleta
Celer očistíme, pokrájíme na plátky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, pokrájíme na kostičky (nudličky) a dáme osmažit... více o Celerová omeleta
Na malém množství rozpáleného oleje osmažíme pokrájenou slaninu, pak přidáme žampiony, které také osmažíme, během smažení ochutíme nastrouhaným... více o Fazolková smaženice se žampiony
Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Po uvaření jí smícháme s dušenou hlívou, kterou si připravíme následně: Na oleji nebo másle a jemně pokrájeném špeku... více o Hlíva s rýží
Nejdřív si připravíme piškot. Oddělíme si bílky, vyšleháme je dotuha a při šlehání přidáváme postupně 4 lžíce cukru a žloutky. Mouku do těsta už jen... více o Jahodové řezy se zakysanou smetanou
Celerové hranolky připravujeme v troubě. Množství volíme dle chuti a koření takové, jaké nám chutná. Nejprve si celer oloupeme, pak nakrájíme na... více o Celerové hranolky
Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou. Do banánové kašičky přidáme +- tři hrsti vloček (dle hustoty směsi) a med, promícháme a necháme zhruba 10... více o Banánové sušenky Ládi Hrušky - "fitness"
Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru... více o Bezinkový džem (rosol) - květový
Zelí necháme okapat, pokrájíme ho na kratší nudličky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky pokrájená vejce, cibuli a salám. Osolíme, opepříme, zakápneme... více o Zelný salát z kysaného zelí