Na rozpálené pánvi s troškou oleje si zprudka (nerozdusit!) osmažíme pokrájenou cuketu, cibuli a papriku dozlatova, kterou na závěr smažení ochutíme... více o Bezmasá (nejen) zeleninová směs
Vepřový bůček pokrájíme na slabší (cca 1 cm) plátky, které dáme na plech, osolíme, zaprášíme paprikou, okořeníme dle chuti chilli pastou, česnekem,... více o Kořeněný paprikový bok
Na malém množství tuku osmažíme na pánvi drobně pokrájenou papriku a slaninu. Na konci smažení přidáme krátce osmažit nastrouhaný stroužek nebo dva... více o Těstovinová smaženice
Množství záleží na počtu osob. Vepřový bůček můžeme použít s kůží (bude se nám hůř krájet, ale více křupat) nebo bez kůže. Bůček pokrájíme ostrým... více o Vepřové chipsy
Romadur nastrouháme do misky (stačí nastrouhat jen tvrdší povrch, zbytek rozmačkáme vidličkou). Přidáme pokrájenou bílou část z jarní (lahůdkové)... více o Jednoduchá pomazánka s Romadurem
Ztuhlé kokosové mléko, ricottu a tvaroh vyšleháme nebo důkladně promícháme. Přisypeme mletý kokos a chia semínka. Znovu důkladně zamícháme. Přidáme... více o Piňa Colada cream
Mléko si metličkou vyšleháme s moukou, solí a vejci. Směs necháme stát a odpočívat cca půl hodiny. Pak na rozpáleném oleji smažíme tenké slabé placky... více o Palačinky se zelnou směsí
Není lžíce jako lžíce a tak se množství krupičky může o něco málo lišit (dáváme rovné, nikoliv přeplněné), ale to se dá dost dobře regulovat drobným... více o Jemná krupicová kaše - pohádka mládí
Vejce s cukrem vyšleháme doběla, pomalu zašleháme i olej a nakonec mouku s kypřícím práškem. Nalijeme do libovolné formy (já použila dortovou... více o Koláček z pohanky
Oloupanou uvařenou řepu nastrouháme do mísy na jemném struhadle společně s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pak už jen vmícháme... více o Česneková pomazánka z červené řepy
Mléko (jeden litr) se solí uvedeme k varu. Rýži přebereme, propláchneme a přidáme do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.... více o Hruškový / Jablečný rýžový nákyp
Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem.... více o Škvarkové placky s jogurtem
Smícháme sypké ingredience a přimícháme do nich postupně tekuté. Vše zamícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček. Lze i na plech, ale moučník... více o Makovník, Makovec
Žloutky v míse utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme změklé máslo a třeme do pěny. Pak do těsta vmícháme mouku s kypřidlem, citronovou kůrou... více o Jogurtový koláč z třeného těsta s ovocem
Mleté maso ochutíme námi oblíbenou kořenící směsí a solí nebo pepřem, česnekem, majoránkou. Přidáme vejce, vodu, bílou jemně nasekanou část cibulek a... více o Cibulkové karbanátky (sekaná)
Rýži si přebereme, propláchneme a dáme do hrnce s vroucím mlékem (cca 1,2 litru), solí a máslem (cca 50 gramů). Za občasného a později za stálého... více o Jednoduchá mléčná rýže / rýžová kaše
Mouku nasypeme do mísy, smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přisypeme... více o Malinové / ostružinové knedlíky
V míse si smícháme kefír s vejci a cukrem. Přilijeme máslo, promícháme. Nakonec přisypeme mouku s kypřidlem a vše opět dobře promícháme. Těsto... více o Meruňkový koláč z kefíru
1. Troubu předehřejeme na 190°C. 2. Smícháme mouku s kypřícím práškem a solí. 3. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr, kafe, vanilkovou esenci a... více o Sušenky brownies
Mléko dáme vařit se solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přebranou rýži propláchneme a nasypeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme do měkka,... více o Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami
Mouku nasypeme do mísy. Přisypeme vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme... více o Švestkové buchty s drobenkou
Dýni hokaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme střed a připravíme si čtvrtku, kterou nakrájíme na menší kostky. Mladou menší cuketu omyjeme, odkrájíme... více o Příkrm z dýně a cukety
Dýni oškrábeme, okrájíme konce a důkladně omyjeme. Rozpůlíme ji a měkký střed s jádry vydlabeme lžičkou. Opět omyjeme, osušíme a čistou dužninu si... více o Dýňový příkrm
Papriky omyjeme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, feferony nebo kozí (beraní) rohy necháme celé, se stopkou. Zhruba 250 gramů paprik, feferon... dáme do... více o Nakládané papriky, kozí rohy, feferony - nejen na gril
Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou
Červenou řepu a mrkev oškrábeme. Z jablíček odstraníme středy. Řepu, mrkev i jablíčka nastrouháme najemno do velké mísy. Přidáme med, citronovou šťávu... více o Salát ze syrové červené řepy, mrkve a jablek
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody a poté uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vaříme každý druh fazolí zvlášť, aby jeden druh nebyl... více o Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný
Z mléka, vejce, rumu, cukrů, mouky a kypřidla si vymícháme středně husté lívancové těstíčko. Rum doporučuji z toho důvodu, že zabrání tomu, aby bylo... více o Jednoduché ovoce v kabátku - rychle a chutně
Vejce si vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme rum, vlažné mléko a tuk, promícháme a nakonec vsypeme mouku s kypřidlem a opět vše dobře promícháme. Do... více o Broskvové (meruňkové) muffiny
Rozkrojené žemle potřeme dipem nebo hořčicí (každému to, co mu chutná) poklademe plátky zeleniny (paprika, cibule, okurka, salát, rajče...). Rybí... více o Obložené rybí žemličky (housky, bagetky)
Špek si pokrájíme na jemno a na sucho ho necháme na rozpálené pánvi vyškvařit dozlatova (pustit tuk). Pak do pánve přisypeme na nudličky pokrájenou... více o Hlíva na špeku
Starší housku (rohlík) si na hrubém struhadle nastrouháme (můžeme rozmixovat) na hrubší strouhanku. Na pánvi si rozpustíme máslo s olejem a strouhanku... více o Jednoduchá křupavá drobenka na sladké knedlíky, těstoviny, palačinky...
Těsto si rozdělíme na dva díly, které na pomoučněném stole vyválíme do čtverců, které poklademe debrecínkou (šunkou...) pokrájenou zeleninou dle chuti... více o Ranečky z listového těsta (nejen) s taveňákem
Marmeládu připravíme buď čistě z meruněk nebo z broskví a nebo ji namícháme tak, jak je uvedeno v rozpisu ingrediencí. Pokrájené zralé ovoce dáme do... více o Broskvová / Meruňková marmeláda (džem) s rumem
Zralé sladké meruňky nebo broskve si pokrájíme na malé kousky. V míse si rozmícháme společně s mlékem oba cukry, vejce, rum a polohrubou mouku s... více o Broskvové (meruňkové) lívance II.
1)Do hrnce nalijeme asi tak 3/4 litru mléka. Mléko vaříme za stálého míchání dokud nezačne vařit. 2) Jak se nám vaří mléko, tak zbytek mléka co nám... více o Puding s ostružinami a piškoty
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme rum, mléko, rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme. Pak přisypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva, vše... více o Borůvkové muffiny - rumové
Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme,... více o Broskvový / Meruňkový sirup
Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Promícháme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, který... více o Švestkové šátečky s povidly
Z tvarohu, česneku a zázvoru si umícháme hladký pikantní krém, který osolíme a opepříme dle chuti. Smetanu přidáváme dle potřeby (hustoty). Můžeme... více o Okurka s tvarohem
Nejprve si připravte krém jednoduchým smícháním tvarohu a smetany, podle chuti přidejte cukr. Na dno velké skleněné nádoby vyskládejte nejprve vrstvu... více o Lehký triffle s lesním ovocem a rýžovými chlebíčky Silouette
Nejdřív zapneme troubu na 220 stupňů. Rozmačkáme stroužek česneku. Bagetu rozkrojíme podélně na půl. Pokapeme olivovým olejem a zlehka potřeme... více o Bruschetta s rajčaty a mozzarellou
Mango a banán si oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dle potřeby mixéru lze zředit vodou. Veškerý obsah... více o Mangovo-banánové smoothie
Do keramické misky dáme smetanu a bílý jogurt. Stroužek česneku nakrájíme na jemné kostičky, přidáme do směsi a zamícháme lžící. Doladíme pepřem a... více o Pochoutkový dip k zelenině
Maso pokrájíme na menší kostky, osolíme a opepříme. Dáme je na olejem potřenou rozpálenou pánev. Můžeme i na suchou rozpálenou, protože uzenina pustí... více o Uzenářská směs s hráškem
Makrelu očistíme od kůže a kostí a dáme do mísy. Přidáme pomazánkové máslo (nebo mascarpone), hořčici (lze i dijonskou), cibuli, sůl, pepř. Vše dobře... více o Jednoduchá pomazánka z uzené makrely
Těsto: těsta není mnoho, má jen slabě pokrýt dno plechu a vytvořit tak slabou vrstvu, takže pokud máme radši silnější plát těsta, uděláme si těsto ze... více o Jemný tvarohový krémovník
Sýr nastrouháme do mísy na hrubém struhadle nebo půl na půl s jemnými slzami. Přidáme jemně pokrájenou sušenou šunku nebo rakouský špek, slaninu...,... více o Sýrové karbanátky (nejen) s hráškem
Množství krému je na cca 6 pohárů (dle jejich velikosti). Mascarpone vyšleháme s cukry, pak přidáme do tuha vyšlehanou smetanu a vše pomícháme v... více o Ovocný pohár s mascarpone
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Třešňový dort / řez