• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Žmolenka z brambor
Napište svůj komentář k receptu

Žmolenka z brambor

autor: Jarka O.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žmolenka z brambor
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • sůl
    • hrubá mouka
    • sádlo

Postup přípravy receptu

1
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a protlačíme lisem na vařené brambory (prodával se v domácích potřebách, ale nevím, jestli se ještě vyrábí. Někdo ho má doma třeba po babičce). Osolíme, posypeme moukou a lehce promneme. Nesmíme mačkat, jenom promneme jako žmolenku na koláč.
2
Na rozpálený tuk nasypeme část této žmolenky a postupně opékáme do křupava. Získáme drobné opečky, ke kterým báječně chutná kyselé zelí.
3
**Pozn.: **někde se tomuto jídlu říká Rýpl nebo Šmorn.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Drobenka - žmolenka

Drobenka - žmolenka

Kokosová žmolenka (drobenka)

Kokosová žmolenka (drobenka)

Jemná polévka z brambor a rajčat

Jemná polévka z brambor a rajčat

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Maruška | 22. 10. 2007 15:57

    Na znojemsku se tomu říká "koláčky" a přidáváme do nich rozškvařené škvarky.

  • Petra Fingerhutová | 9. 9. 2007 16:00

    a takhle s borůvkovou omáčkou,to je potom žrádlo.Petra F.

  • Marce | 27. 8. 2007 18:45

    nevím, jestli to tu už někdo nepsal, ale jak je to opečené, tak do toho ještě zamíchat vajíčko a trochu opéct...

  • Adél | 14. 6. 2007 17:51

    Na chodsku se tomu také říká "rýpl", je to moc dobré i s kysaným mlékem

  • hana suchá | 14. 6. 2007 16:50

    já jsem taky ze Sumavy,ale rikame tomu sterc s háckem nad s...ono mi je to nepise...decka to milujou...fakt super....brambory se muzou nastrouhat a mohou být varené i den predem

  • Hana | 17. 12. 2006 12:30

    Přesně tak... na Šumavě ŠMORN... já ho dělám na sádle, otec na másle a k tomu podmáslí nebo ještě lépe kyselou smetanu. Mňam.

  • Monika | 12. 9. 2006 14:23

    Z nouze jsem jednou dala polohrubou mouku smíchanou se strouhankou. A pak to bylo nádherně křupavé. Je to moc dobré jen osolené se zeleninovým salátem nebo se zelím, pro pubertální jedlíky je to lahůdka s tatarkou (tajně ji dělám zdravější jogurtem).

  • Hana Lorencová | 12. 9. 2006 13:18

    A zkuste je posypat mákem a cukrem, ještě lepší!

  • marie Kaslová | 12. 9. 2006 13:07

    U nás na plzeňsku se tomu říká ŠMORNY dělaa je moje abička tak před 40 lety. Už je du udělt.

  • Jana | 14. 5. 2006 07:53

    Já znám něco podobného-říká se tomu bramborový třesenec.Vařené brambory nastrouhat na vál,posypat mírně polohr.moukou,zatřást válem,brambory se s moukou smíchají,pak do pekáčku,proložit nakrájeným salámem,znovu brambory s moukou,navrch pokapat rozpuštěným máslem a zapéct.Dobré,nenáročné.Samozřejmě solit podle chuti.Jiné koření nepoužívám.

  • Ivana | 28. 2. 2006 15:01

    Tak moje babička dělávala přesně tohle,ale na másle,na Šumavě se tomu říká "ŠMORN"..A je to výbornééé..

  • Emila | 1. 2. 2006 21:47

    Tohle dělala babička a já nevěděla, jak na to, hned vyzkouším

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Brambory
Pokrmy Z brambor Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hrubá mouka Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Cibulový chléb

Cibulový chléb

Bůček trochu jinak

Bůček trochu jinak

Koka dortík - rychle a snadno

Koka dortík - rychle a snadno

Medové-ořechové řezy

Medové-ořechové řezy

Zelný salát s jablkem a mrkví

Zelný salát s jablkem a mrkví

Srnčí maso na smetaně

Srnčí maso na smetaně

Mleté maso po marocku

Mleté maso po marocku

Zdravé lívance ze zakysané smetany

Zdravé lívance ze zakysané smetany

Ochucené majonézy

Ochucené majonézy

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

79
Sekaná svíčková
Sekaná svíčková
49
Tvarohové řezy á la Klaus neboli Klausák
Tvarohové řezy á la…
42
Lovošská topinka
Lovošská topinka
38
Srbské rizoto
Srbské rizoto
28
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině

Zajímavé články

Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak ho připravit doma
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak…
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně…
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan, francouzský fougasse nebo italskou focacciu
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan,…
Jak snadno usušit švestky v troubě? Trpělivost se vyplatí, odměnou vám bude opravdová lahůdka
Jak snadno usušit švestky v troubě? Trpělivost se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
AHA.cz Herečka Markéta Plánková: Razantní změna vzhledu!

Herečka Markéta Plánková: Razantní změna vzhledu!

Mimibazar Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Dáma.cz Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Blesk pro ženy Usedlý manšestr? Monika Absolonová ho přeměnila v trend, který dokáže omladit!

Usedlý manšestr? Monika Absolonová ho přeměnila v trend, který dokáže omladit!

Ženy.cz Krize středního věku? Muži jsou borci a ženy trapné, ale proč?

Krize středního věku? Muži jsou borci a ženy trapné, ale proč?

Blesk.cz Jitku Smutnou stále drtí smrt bratra, slavného kameramana, a přitom... Říkal, že jsem stará!

Jitku Smutnou stále drtí smrt bratra, slavného kameramana, a přitom... Říkal, že jsem stará!

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Bílá magie vás může ochránit a posílit! Které rituály fungují?

Bílá magie vás může ochránit a posílit! Které rituály fungují?

  • Recepty.cz
  • Žmolenka z brambor
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact