• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Žitomírské holubce
Napište svůj komentář k receptu

Žitomírské holubce

autor: čaroorchy
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žitomírské holubce
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg vepřové maso mleté
    • 250
      g rýže
    • 2
      ks cibule
    • 1
      vejce
    • 1
      ks hlávkové zelí velké
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 500
      ml smetana
    • 10
      ks pepř mletý kuličky
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      špetka sůl
    • světlá jíška

Postup přípravy receptu

1
Připravíme si náplň do zelných listů: do umletého vepřového masa přidáme sůl a pepř dle chuti, vejce a najemno nakrájenou cibuli a uvařenou rýži, vše dobře promícháme.
2
Do většího hrnce, aby se nám tam vešlo celé zelí, dáme vařít vodu. Když se bude voda vařit, dáme zelí do hrnce tak, aby bylo ponořené a spařujeme, postupně odendáváme listy zelí a tvrdé stvoly skrajujeme tak, aby se mohl list zabalit do tvaru psaníčka. Do listů zelí dáváme připravenou naplň a zabalíme, okraje přehneme a vytvoříme jakoby psaníčka.
3
Do hrnce vyloženého zelnými listy vkládáme naplněné zelné listy a zalijeme vodou ze zelí, přidáme kuličky pepře, bobkový list a sůl dle chuti a necháme na mirném ohni asi 20 minut vařít. Přidáme rajčatový protlak, opatrně promícháme a necháme asi tak 5 minut povařit. Naplněné zelné listy opatrně vyjmeme, aby se nám nepotrhaly. Do vývaru přidáme jíšku a smetanu a povaříme do zhoustnutí za stálého míchání, můžeme dle chuti dosolit. Vložíme zpět naplněné zelné listy.
4
Podáváme teplé s chlebem.
5
Tento recept je z Ukrajiny z oblasti Žitomír, odkud pochází moje prababička a babička.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Holubce v bešamelu - plněné zelné…

Kroupové holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Kroupové holubce v bešamelu - plněné…

Holubce - zelné závitky

Holubce - zelné závitky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • andarandy | 18. 4. 2011 03:45

    U nás, na východním Slovensku, se tomu říká holubky...Je to super. Jíme to s chlebem a na jemno nastrouhanou červenou řepou.

  • Pavla | 11. 10. 2010 16:27

    Moje babička je taky z Žitomíra a dělá uplně na chlup stejný holubce...je to mňamka :-)

  • Marie Šindelová | 18. 11. 2009 09:32

    Tento recept určitě vyzkouším.Holubce dělávám z hlávky kysaného zelí.Dávám jí naspod,pod krouhané.Psaníčka smažím,potom teprve dávám do pekáče.Nikdy jsem ale nepoužila protlak,tak vyzkouším.

  • Martina Jurošková | 8. 1. 2009 15:53

    Já žiji s Bosáncem a sarmu mě učila tady známá Albánka.Hledala jsem nějaké spestření a vy se tady dohadujete.Každý to dělá jinak, tak proč to řešíte. Já například kupuji rovnou celou hlávku už kysanou v obchodě a taky dávám AJVAR - místo protlaku.

  • zanna Gotzlingerova | 21. 8. 2007 18:37

    Jsem z Beloruska a delame to stejne...A všem to moc chutna

  • Tereza Jarčušková | 15. 1. 2007 07:10

    Janka, odkiaľ ste prišli na to, že je to nevhodná kombinácia ? U nás sa bežne robí kapustový prívarok ( z hlávkovej kapusty ) s paradajkovým pretlakom, takže použitie tejto kombinácie nie je úzko rodinný recept, ale keby aj bol, takých receptov je tu určite dosť, na to sú predsa tieto stránky...

  • Anonym | 12. 1. 2007 23:04

    Milá Jano asi jsi v Žitomíru nikdy nebyla a než něco pohaníš tak to vyzkošej

  • Di | 8. 1. 2007 14:43

    Tak teď se zase divím já, protože boršč znám z Ruska pouze s čerstvým zelím. Nicméně vím, že je mnoho krajových variant. Takže asi s protlakem i bez a smazřejmě s červenou řepou.

  • Míša | 8. 1. 2007 08:38

    Di, já pro barvu bořče dávám pouze červenou řepu.Zelí do bořče samozřejmě, ale kysané.Do holubců rajský protlak,neumím si to představit.To je spíš, jak rajská omáška s masovými knedlíčky zabalenými v zelném listu.Našla jsem na těchto stránkách recept na holubce a pravý bořč babičky z Ukrajiny,takto připravuji tato jídla i já.Autorku chválím, moc dobré.

  • Di | 6. 1. 2007 18:01

    Nevhodná kombinace? A co dává do boršče když ne rajský protlak a zelí?

  • Jana | 6. 1. 2007 14:44

    Zcela nevhodná kombinace,zelí a rajský protlak, vše doplněno moukou v podobě jížky? Je vidno, že je to specifický rodinný recepr, kombinace surovin není vhodná pro všechny.V Žitomiru se požívají jáhly,ne rýže to je rodinné vylepšení receptu?

  • Lenka Kristová | 4. 1. 2007 15:07

    Podobné jídlo dělá má tchyně v Řecku,jen tam nedává rajský protlak,hrnec dá do trouby a před dokončením zaleje šťávou avgolemono-v masovém vývaru se do zhoustnutí vaří žloutky a citronová šťáva.Obě varianty mi chutnají moc.

  • englicka marketa | 3. 1. 2007 09:34

    jojo znám a je to dobrota doporučuji....

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové Karbanátky
Maso Mleté Vepřové Oběd Večeře Ukrajina Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Hlávkové zelí Pepř mletý Rajský protlak Rýže Smetana Sůl Světlá jíška Vejce Vepřové maso
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Černá buchta jednička

Černá buchta jednička

Čertovská omáčka

Čertovská omáčka

Brokolicová polévka II.

Brokolicová polévka II.

Nanukové Řezy podle babičky Marušky

Nanukové Řezy podle babičky Marušky

Krůtí křídlo pečené na houbách

Krůtí křídlo pečené na houbách

Hermelínové řízky

Hermelínové řízky

Kávovo-ořechový dort (korpus) - dvoupatrový

Kávovo-ořechový dort (korpus) -…

Bezmasá (nejen) zeleninová směs

Bezmasá (nejen) zeleninová směs

Kuřecí maso s těstovinami

Kuřecí maso s těstovinami

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

60 minut
Rybízový koláč jako od babičky

Rybízový koláč jako od babičky

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

42
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
30
Meruňkové knedlíky - kynuté
Meruňkové knedlíky -…
26
Dýňová tortila
Dýňová tortila
23
Buřty na pivě
Buřty na pivě
22
Luxusní špenát
Luxusní špenát

Zajímavé články

Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
Nejlepší nálev na okurky: Čtyři recepty, které musíte zkusit!
Nejlepší nálev na okurky: Čtyři recepty, které…
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají…
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z…
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
AHA.cz Veselka Kate v Lánech? První slova Zemana o zeťákovi a vnoučatech

Veselka Kate v Lánech? První slova Zemana o zeťákovi a vnoučatech

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Letní trendy kalhoty podle stylistky: Jak je nosit, aby vám nepřidaly kila?

Letní trendy kalhoty podle stylistky: Jak je nosit, aby vám nepřidaly kila?

Ženy.cz Když hysterka… je váš muž!

Když hysterka… je váš muž!

Blesk.cz Sting míří do Česka! Hity i novinky představí v Brně

Sting míří do Česka! Hity i novinky představí v Brně

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která nejvíce milují peníze. Co všechno jsou pro ně ochotni udělat?

6 znamení zvěrokruhu, která nejvíce milují peníze. Co všechno jsou pro ně ochotni udělat?

  • Recepty.cz
  • Žitomírské holubce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact