• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Žitomírské holubce
Napište svůj komentář k receptu

Žitomírské holubce

autor: čaroorchy
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žitomírské holubce
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg vepřové maso mleté
    • 250
      g rýže
    • 2
      ks cibule
    • 1
      vejce
    • 1
      ks hlávkové zelí velké
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 500
      ml smetana
    • 10
      ks pepř mletý kuličky
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      špetka sůl
    • světlá jíška

Postup přípravy receptu

1
Připravíme si náplň do zelných listů: do umletého vepřového masa přidáme sůl a pepř dle chuti, vejce a najemno nakrájenou cibuli a uvařenou rýži, vše dobře promícháme.
2
Do většího hrnce, aby se nám tam vešlo celé zelí, dáme vařít vodu. Když se bude voda vařit, dáme zelí do hrnce tak, aby bylo ponořené a spařujeme, postupně odendáváme listy zelí a tvrdé stvoly skrajujeme tak, aby se mohl list zabalit do tvaru psaníčka. Do listů zelí dáváme připravenou naplň a zabalíme, okraje přehneme a vytvoříme jakoby psaníčka.
3
Do hrnce vyloženého zelnými listy vkládáme naplněné zelné listy a zalijeme vodou ze zelí, přidáme kuličky pepře, bobkový list a sůl dle chuti a necháme na mirném ohni asi 20 minut vařít. Přidáme rajčatový protlak, opatrně promícháme a necháme asi tak 5 minut povařit. Naplněné zelné listy opatrně vyjmeme, aby se nám nepotrhaly. Do vývaru přidáme jíšku a smetanu a povaříme do zhoustnutí za stálého míchání, můžeme dle chuti dosolit. Vložíme zpět naplněné zelné listy.
4
Podáváme teplé s chlebem.
5
Tento recept je z Ukrajiny z oblasti Žitomír, odkud pochází moje prababička a babička.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Holubce v bešamelu - plněné zelné…

Kroupové holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Kroupové holubce v bešamelu - plněné…

Holubce - zelné závitky

Holubce - zelné závitky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • andarandy | 18. 4. 2011 03:45

    U nás, na východním Slovensku, se tomu říká holubky...Je to super. Jíme to s chlebem a na jemno nastrouhanou červenou řepou.

  • Pavla | 11. 10. 2010 16:27

    Moje babička je taky z Žitomíra a dělá uplně na chlup stejný holubce...je to mňamka :-)

  • Marie Šindelová | 18. 11. 2009 09:32

    Tento recept určitě vyzkouším.Holubce dělávám z hlávky kysaného zelí.Dávám jí naspod,pod krouhané.Psaníčka smažím,potom teprve dávám do pekáče.Nikdy jsem ale nepoužila protlak,tak vyzkouším.

  • Martina Jurošková | 8. 1. 2009 15:53

    Já žiji s Bosáncem a sarmu mě učila tady známá Albánka.Hledala jsem nějaké spestření a vy se tady dohadujete.Každý to dělá jinak, tak proč to řešíte. Já například kupuji rovnou celou hlávku už kysanou v obchodě a taky dávám AJVAR - místo protlaku.

  • zanna Gotzlingerova | 21. 8. 2007 18:37

    Jsem z Beloruska a delame to stejne...A všem to moc chutna

  • Tereza Jarčušková | 15. 1. 2007 07:10

    Janka, odkiaľ ste prišli na to, že je to nevhodná kombinácia ? U nás sa bežne robí kapustový prívarok ( z hlávkovej kapusty ) s paradajkovým pretlakom, takže použitie tejto kombinácie nie je úzko rodinný recept, ale keby aj bol, takých receptov je tu určite dosť, na to sú predsa tieto stránky...

  • Anonym | 12. 1. 2007 23:04

    Milá Jano asi jsi v Žitomíru nikdy nebyla a než něco pohaníš tak to vyzkošej

  • Di | 8. 1. 2007 14:43

    Tak teď se zase divím já, protože boršč znám z Ruska pouze s čerstvým zelím. Nicméně vím, že je mnoho krajových variant. Takže asi s protlakem i bez a smazřejmě s červenou řepou.

  • Míša | 8. 1. 2007 08:38

    Di, já pro barvu bořče dávám pouze červenou řepu.Zelí do bořče samozřejmě, ale kysané.Do holubců rajský protlak,neumím si to představit.To je spíš, jak rajská omáška s masovými knedlíčky zabalenými v zelném listu.Našla jsem na těchto stránkách recept na holubce a pravý bořč babičky z Ukrajiny,takto připravuji tato jídla i já.Autorku chválím, moc dobré.

  • Di | 6. 1. 2007 18:01

    Nevhodná kombinace? A co dává do boršče když ne rajský protlak a zelí?

  • Jana | 6. 1. 2007 14:44

    Zcela nevhodná kombinace,zelí a rajský protlak, vše doplněno moukou v podobě jížky? Je vidno, že je to specifický rodinný recepr, kombinace surovin není vhodná pro všechny.V Žitomiru se požívají jáhly,ne rýže to je rodinné vylepšení receptu?

  • Lenka Kristová | 4. 1. 2007 15:07

    Podobné jídlo dělá má tchyně v Řecku,jen tam nedává rajský protlak,hrnec dá do trouby a před dokončením zaleje šťávou avgolemono-v masovém vývaru se do zhoustnutí vaří žloutky a citronová šťáva.Obě varianty mi chutnají moc.

  • englicka marketa | 3. 1. 2007 09:34

    jojo znám a je to dobrota doporučuji....

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové Karbanátky
Maso Mleté Vepřové Oběd Večeře Ukrajina Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Hlávkové zelí Pepř mletý Rajský protlak Rýže Smetana Sůl Světlá jíška Vejce Vepřové maso
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Fofr koláč

Fofr koláč

Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Super jablkové knedlíky

Super jablkové knedlíky

Dvojbarevný jablečný koláč

Dvojbarevný jablečný koláč

Jogurtová marináda na kuře

Jogurtová marináda na kuře

Pečené kuře - Medová kuřecí stehna

Pečené kuře - Medová kuřecí stehna

Salát z okurek

Salát z okurek

Králík na hořčici II

Králík na hořčici II

Uzena polévka se zeleninou a bramborem.

Uzena polévka se zeleninou a…

Doporučujeme

40 minut
Krémová kari polévka s kuřecím masem

Krémová kari polévka s kuřecím masem

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

288
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
186
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
86
Tvarohové šátečky (závin) s rebarborou
Tvarohové šátečky (závin…
84
Svíčková omáčka
Svíčková omáčka
66
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím

Zajímavé články

Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický návod, jak ho vybrat, opéct i ochutit
Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický…
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět, od samosběru až po dokonalou bublaninu nebo džem
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět…
Závin z listového těsta: Zkuste 6 nejlepších sladkých náplní
Závin z listového těsta: Zkuste 6 nejlepších…
Saláty do sklenice: Oběd do práce i jídlo na cesty, které vás bude bavit
Saláty do sklenice: Oběd do práce i jídlo na…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
AHA.cz Sousedé Šafránkové a Abrháma v šoku: Zneuctěné památeční místo

Sousedé Šafránkové a Abrháma v šoku: Zneuctěné památeční místo

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Jaké plavky se nosily v roce, kdy jste se narodila? Najděte si ty své!

Jaké plavky se nosily v roce, kdy jste se narodila? Najděte si ty své!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Anička Dvořáková (23): Nosí šaty po babičce Hlaváčové (†85)!

Anička Dvořáková (23): Nosí šaty po babičce Hlaváčové (†85)!

SportRevue.cz FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Jste introvert, bohém nebo workoholik? Udělejte si test osobnosti podle svého jména!

Jste introvert, bohém nebo workoholik? Udělejte si test osobnosti podle svého jména!

  • Recepty.cz
  • Žitomírské holubce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact