• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Žitomírské holubce
Napište svůj komentář k receptu

Žitomírské holubce

autor: čaroorchy
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žitomírské holubce
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg vepřové maso mleté
    • 250
      g rýže
    • 2
      ks cibule
    • 1
      vejce
    • 1
      ks hlávkové zelí velké
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 500
      ml smetana
    • 10
      ks pepř mletý kuličky
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      špetka sůl
    • světlá jíška

Postup přípravy receptu

1
Připravíme si náplň do zelných listů: do umletého vepřového masa přidáme sůl a pepř dle chuti, vejce a najemno nakrájenou cibuli a uvařenou rýži, vše dobře promícháme.
2
Do většího hrnce, aby se nám tam vešlo celé zelí, dáme vařít vodu. Když se bude voda vařit, dáme zelí do hrnce tak, aby bylo ponořené a spařujeme, postupně odendáváme listy zelí a tvrdé stvoly skrajujeme tak, aby se mohl list zabalit do tvaru psaníčka. Do listů zelí dáváme připravenou naplň a zabalíme, okraje přehneme a vytvoříme jakoby psaníčka.
3
Do hrnce vyloženého zelnými listy vkládáme naplněné zelné listy a zalijeme vodou ze zelí, přidáme kuličky pepře, bobkový list a sůl dle chuti a necháme na mirném ohni asi 20 minut vařít. Přidáme rajčatový protlak, opatrně promícháme a necháme asi tak 5 minut povařit. Naplněné zelné listy opatrně vyjmeme, aby se nám nepotrhaly. Do vývaru přidáme jíšku a smetanu a povaříme do zhoustnutí za stálého míchání, můžeme dle chuti dosolit. Vložíme zpět naplněné zelné listy.
4
Podáváme teplé s chlebem.
5
Tento recept je z Ukrajiny z oblasti Žitomír, odkud pochází moje prababička a babička.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Holubce v bešamelu - plněné zelné…

Kroupové holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Kroupové holubce v bešamelu - plněné…

Holubce - zelné závitky

Holubce - zelné závitky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • andarandy | 18. 4. 2011 03:45

    U nás, na východním Slovensku, se tomu říká holubky...Je to super. Jíme to s chlebem a na jemno nastrouhanou červenou řepou.

  • Pavla | 11. 10. 2010 16:27

    Moje babička je taky z Žitomíra a dělá uplně na chlup stejný holubce...je to mňamka :-)

  • Marie Šindelová | 18. 11. 2009 09:32

    Tento recept určitě vyzkouším.Holubce dělávám z hlávky kysaného zelí.Dávám jí naspod,pod krouhané.Psaníčka smažím,potom teprve dávám do pekáče.Nikdy jsem ale nepoužila protlak,tak vyzkouším.

  • Martina Jurošková | 8. 1. 2009 15:53

    Já žiji s Bosáncem a sarmu mě učila tady známá Albánka.Hledala jsem nějaké spestření a vy se tady dohadujete.Každý to dělá jinak, tak proč to řešíte. Já například kupuji rovnou celou hlávku už kysanou v obchodě a taky dávám AJVAR - místo protlaku.

  • zanna Gotzlingerova | 21. 8. 2007 18:37

    Jsem z Beloruska a delame to stejne...A všem to moc chutna

  • Tereza Jarčušková | 15. 1. 2007 07:10

    Janka, odkiaľ ste prišli na to, že je to nevhodná kombinácia ? U nás sa bežne robí kapustový prívarok ( z hlávkovej kapusty ) s paradajkovým pretlakom, takže použitie tejto kombinácie nie je úzko rodinný recept, ale keby aj bol, takých receptov je tu určite dosť, na to sú predsa tieto stránky...

  • Anonym | 12. 1. 2007 23:04

    Milá Jano asi jsi v Žitomíru nikdy nebyla a než něco pohaníš tak to vyzkošej

  • Di | 8. 1. 2007 14:43

    Tak teď se zase divím já, protože boršč znám z Ruska pouze s čerstvým zelím. Nicméně vím, že je mnoho krajových variant. Takže asi s protlakem i bez a smazřejmě s červenou řepou.

  • Míša | 8. 1. 2007 08:38

    Di, já pro barvu bořče dávám pouze červenou řepu.Zelí do bořče samozřejmě, ale kysané.Do holubců rajský protlak,neumím si to představit.To je spíš, jak rajská omáška s masovými knedlíčky zabalenými v zelném listu.Našla jsem na těchto stránkách recept na holubce a pravý bořč babičky z Ukrajiny,takto připravuji tato jídla i já.Autorku chválím, moc dobré.

  • Di | 6. 1. 2007 18:01

    Nevhodná kombinace? A co dává do boršče když ne rajský protlak a zelí?

  • Jana | 6. 1. 2007 14:44

    Zcela nevhodná kombinace,zelí a rajský protlak, vše doplněno moukou v podobě jížky? Je vidno, že je to specifický rodinný recepr, kombinace surovin není vhodná pro všechny.V Žitomiru se požívají jáhly,ne rýže to je rodinné vylepšení receptu?

  • Lenka Kristová | 4. 1. 2007 15:07

    Podobné jídlo dělá má tchyně v Řecku,jen tam nedává rajský protlak,hrnec dá do trouby a před dokončením zaleje šťávou avgolemono-v masovém vývaru se do zhoustnutí vaří žloutky a citronová šťáva.Obě varianty mi chutnají moc.

  • englicka marketa | 3. 1. 2007 09:34

    jojo znám a je to dobrota doporučuji....

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové Karbanátky
Maso Mleté Vepřové Oběd Večeře Ukrajina Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Hlávkové zelí Pepř mletý Rajský protlak Rýže Smetana Sůl Světlá jíška Vejce Vepřové maso
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jednoduchý grenadýrmarš

Jednoduchý grenadýrmarš

Krabí pomazánka od Camm

Krabí pomazánka od Camm

Sýrovo-šunkové těstoviny

Sýrovo-šunkové těstoviny

Mexické maso

Mexické maso

Nové brambory s česnekem

Nové brambory s česnekem

Batáty s masem a zeleninou - zapečené

Batáty s masem a zeleninou - zapečené

Jednoduché špenátové špecle

Jednoduché špenátové špecle

Utopenci podle Gajzy

Utopenci podle Gajzy

Maková bábovka hrníčková a rychlá

Maková bábovka hrníčková a rychlá

Doporučujeme

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

45 minut
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

59
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
46
Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou
Jednoduché tvarohové…
42
Slávky na víně se salátem Choriatiki
Slávky na víně se…
37
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem
34
Křupaví ořechoví šnečci
Křupaví ořechoví šnečci

Zajímavé články

3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají…
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z…
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
AHA.cz Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Ženy.cz Když hysterka… je váš muž!

Když hysterka… je váš muž!

Blesk.cz Kylie Jennerová a její propagace bikin: Splněný sen o dokonalosti

Kylie Jennerová a její propagace bikin: Splněný sen o dokonalosti

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

  • Recepty.cz
  • Žitomírské holubce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact