• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Zelená rajčata
Napište svůj komentář k receptu

Zelená rajčata

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 33
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zelená rajčata
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg rajčata - zelená ale dorostlých a tvrdých rajčat
    • 1
      kg cukr krystal
    • 0,25
      l ocet
    • citronová kůra
    • 6
      ks hřebíček
    • skořice
    • 2
      lžíce hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Kvalitní zelená rajčata nakrájíme na plátky. Půlku cukru s troškou vody rozvaříme, přidáme ocet a do vroucího roztoku vkládáme po částech rajčata. Vaříme je 3-4 minuty, a vyndaváme. Pak roztok vychladíme, vložíme všechna rajčata a necháme do druhého dne proslazovat. Druhý den šťávu slijeme, svaříme s druhou půlkou cukru na nit, přidáme kůru na nudličky nakrájenou, hřebíček a skořici. Vaříme, až kompot zhoustne a rajčata jsou sklovitá. Horké dáme do sklenic, navrch nalijeme rum a povážeme.
2
Když chci mít opravdu jistotu, aby vydržela, zavařím. Je to výborná chuťovka. Správná rajčata mají konzistenci medu, jsou sladkokyselá a voňavá. Chutná podobně jako kandované ovoce. Myslím si, že není k poznání, že se jedná o rajčata.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelená majonéza

Zelená majonéza

Minestrone zelená s kuřecími knedlíčky

Minestrone zelená s kuřecími knedlíčky

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • MARCELA | 30. 9. 2016 01:13

    Recept jsem dostala před mnoha lety od přítelkyně.Dávám do vánoček, mazanců ... Rajčata nezavařuju jen dám pod celofán. Vydrží několik let. Št'ávička postupně časem houstne a rajčátka jsou jako v hustém medu. Je to výborný recept.

  • MARCELA | 30. 9. 2016 01:09

    Recept jsem dostala před mnoha lety od přítelkyně.Dávám do vánoček, mazanců ... Rajčata nezavařuju jen dám pod celofán. Vydrží několik let. Št'ávička postupně časem houstne a rajčátka jsou jako v hustém medu. Je to výborný recept.

  • Bohun | 3. 10. 2013 22:55

    Mohu potvrdit, loni jsem tento recept vyzkoušela a všichni chválili, takovou mlsku jen tak nenajdete, opravdu lahůdka:-)

  • Alexis58 | 30. 10. 2012 23:02

    S velkou nedůvěrou jsem recept vyzkoušela. Je to výborné a jen lituji, že jsem sladkých rajčat neudělala více. Na předešlý dotaz ,, a k čemu to je ,, mohu říct, že je to výborné k bílému jogurtu, do palačinek místo marmelády, nebo jen tak na mlsání.

  • Michaela Linhartová | 23. 8. 2009 21:40

    Mám dotaz k čemu nebo na co je to dobré? děkuju

  • Jana Tichá | 27. 6. 2005 14:01

    Děkuju za vyčerpávající informace. Samotné mě to začalo vrtat hlavou, co na tom vlastně je pravda. Je fakt, že téhle chuťovky se nedá sníst kila, takže to nemůže být nebezpečné. Navíc se to dobře vaří. Podobně řada z nás sbírá třeba houby václavky, které jsou za syrova jedovaté.

  • Kuchařka on-line | 27. 6. 2005 13:44

    Zelená rajčata sice obsahují toxickou látku solanin, ale pokud se jich nezkonzumuje větší množství, nehrozí žádné nebezpečí. Testy prováděné v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Zelené skvrny na rajčatech ale i na bramborách ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Ani protlaky nebo další výrobky ze zcela zelených rajčat nejsou nebezpečné, pokud se jich nezkonzumuje příliš velké množství. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých oranžovočervených plodů jsou nanejvýš 2 mg solaninu. Toxické množství je však 25 mg, 400 mg může být smrtelné. Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg na 100 g. Zpracováním riziko klesá. Při mléčném kvašení se snižuje obsah solaninu o 35 %. Zdroj: www.agronavigator.cz

  • Jana Tichá | 27. 6. 2005 10:35

    Nevím, zda přímo jedovatá-:-). Nepletete si to s nadzemní částí od brambor?-:) Jisté je, že nezralá by se syrová jíst neměla. Ale tyto jsou dostatečně tepelně upravená. A není to jediný recept, který zužitkovává zelená rajčata. Mám v různých knihách např. kompot ze zelených rajčat, proslazená zelená rajčata, chutney ze zelených rajčat, atd... Mimochodem, recept znám už ze svého dětství, dělám každoročně a - žijeme!-:)))

  • Anonym | 27. 6. 2005 08:21

    Nejsou zelená rajčata jedovata ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krystal Hnědý rum Hřebíček Ocet Rajčata - zelená Skořice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažený králík

Smažený králík

Bochánek, který se vždy povede

Bochánek, který se vždy povede

Plněné papriky jinak

Plněné papriky jinak

Čokoládová bábovka s vaječným koňakem

Čokoládová bábovka s vaječným koňakem

Zavařování hub

Zavařování hub

Fazolková polévka

Fazolková polévka

Frýdecká kotleta v alobalu

Frýdecká kotleta v alobalu

Červené zelí s jablky

Červené zelí s jablky

Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka

Doporučujeme

15 minut
Omeleta s cibulí a pórkem

Omeleta s cibulí a pórkem

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

120 minut
Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

50 minut
Podvodnice

Podvodnice

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

Poslední sledované recepty

32
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
30
Apple Pie II.
Apple Pie II.
29
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
18
Vánoční marokánky
Vánoční marokánky
14
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Rozteklé vanilkové rohlíčky nebo linecké? Díky těmto trikům budou při pečení krásně držet tvar
Rozteklé vanilkové rohlíčky nebo linecké? Díky…
Fantastické marokánky 3x jinak: se smetanou, salkem i arašídy
Fantastické marokánky 3x jinak: se smetanou,…
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší od Josefa Maršálka, Kristíny Nemčkové nebo Florentýny
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší…
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou…
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které zvládnete i při pečení cukroví
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které…
AHA.cz Pohřeb Hezuckého (†55): Co prozradilo parte a vrátí se Mareš?

Pohřeb Hezuckého (†55): Co prozradilo parte a vrátí se Mareš?

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí přání pro své blízké

Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí přání pro své blízké

Blesk pro ženy Módní inspirace ke stromečku podle slavných hvězd: Zazářila Morávková, Jandová i Vignerová

Módní inspirace ke stromečku podle slavných hvězd: Zazářila Morávková, Jandová i Vignerová

Ženy.cz Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Blesk.cz První Vánoce Dády a Felixe bez Aničky (†29): Svátky stráví ve třech

První Vánoce Dády a Felixe bez Aničky (†29): Svátky stráví ve třech

SportRevue.cz Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Stíny zašlé fotbalové slávy. Připomeňte si 5 smutných osudů (ne)slavných stadionů

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Karmický horoskop na prosinec: Panny dožene minulost, Lvy čeká lekce pokory

Karmický horoskop na prosinec: Panny dožene minulost, Lvy čeká lekce pokory

Další doporučené recepty:

Zelená kari pasta
Zelená kari pasta
Zelená majonéza
Zelená majonéza
Zelená omeleta s hráškem
Zelená omeleta s hráškem
Zelená roláda s tvarohem a sušenými rajčaty
Zelená roláda s tvarohem a sušenými…
Zelená šakšuka
Zelená šakšuka
Zelené fazolky na tymiánu a česneku
Zelené fazolky na tymiánu a česneku
  • Recepty.cz
  • Zelená rajčata
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact