• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Zelená rajčata
Napište svůj komentář k receptu

Zelená rajčata

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 33
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zelená rajčata
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg rajčata - zelená ale dorostlých a tvrdých rajčat
    • 1
      kg cukr krystal
    • 0,25
      l ocet
    • citronová kůra
    • 6
      ks hřebíček
    • skořice
    • 2
      lžíce hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Kvalitní zelená rajčata nakrájíme na plátky. Půlku cukru s troškou vody rozvaříme, přidáme ocet a do vroucího roztoku vkládáme po částech rajčata. Vaříme je 3-4 minuty, a vyndaváme. Pak roztok vychladíme, vložíme všechna rajčata a necháme do druhého dne proslazovat. Druhý den šťávu slijeme, svaříme s druhou půlkou cukru na nit, přidáme kůru na nudličky nakrájenou, hřebíček a skořici. Vaříme, až kompot zhoustne a rajčata jsou sklovitá. Horké dáme do sklenic, navrch nalijeme rum a povážeme.
2
Když chci mít opravdu jistotu, aby vydržela, zavařím. Je to výborná chuťovka. Správná rajčata mají konzistenci medu, jsou sladkokyselá a voňavá. Chutná podobně jako kandované ovoce. Myslím si, že není k poznání, že se jedná o rajčata.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelená majonéza

Zelená majonéza

Minestrone zelená s kuřecími knedlíčky

Minestrone zelená s kuřecími knedlíčky

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • MARCELA | 30. 9. 2016 01:13

    Recept jsem dostala před mnoha lety od přítelkyně.Dávám do vánoček, mazanců ... Rajčata nezavařuju jen dám pod celofán. Vydrží několik let. Št'ávička postupně časem houstne a rajčátka jsou jako v hustém medu. Je to výborný recept.

  • MARCELA | 30. 9. 2016 01:09

    Recept jsem dostala před mnoha lety od přítelkyně.Dávám do vánoček, mazanců ... Rajčata nezavařuju jen dám pod celofán. Vydrží několik let. Št'ávička postupně časem houstne a rajčátka jsou jako v hustém medu. Je to výborný recept.

  • Bohun | 3. 10. 2013 22:55

    Mohu potvrdit, loni jsem tento recept vyzkoušela a všichni chválili, takovou mlsku jen tak nenajdete, opravdu lahůdka:-)

  • Alexis58 | 30. 10. 2012 23:02

    S velkou nedůvěrou jsem recept vyzkoušela. Je to výborné a jen lituji, že jsem sladkých rajčat neudělala více. Na předešlý dotaz ,, a k čemu to je ,, mohu říct, že je to výborné k bílému jogurtu, do palačinek místo marmelády, nebo jen tak na mlsání.

  • Michaela Linhartová | 23. 8. 2009 21:40

    Mám dotaz k čemu nebo na co je to dobré? děkuju

  • Jana Tichá | 27. 6. 2005 14:01

    Děkuju za vyčerpávající informace. Samotné mě to začalo vrtat hlavou, co na tom vlastně je pravda. Je fakt, že téhle chuťovky se nedá sníst kila, takže to nemůže být nebezpečné. Navíc se to dobře vaří. Podobně řada z nás sbírá třeba houby václavky, které jsou za syrova jedovaté.

  • Kuchařka on-line | 27. 6. 2005 13:44

    Zelená rajčata sice obsahují toxickou látku solanin, ale pokud se jich nezkonzumuje větší množství, nehrozí žádné nebezpečí. Testy prováděné v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Zelené skvrny na rajčatech ale i na bramborách ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Ani protlaky nebo další výrobky ze zcela zelených rajčat nejsou nebezpečné, pokud se jich nezkonzumuje příliš velké množství. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých oranžovočervených plodů jsou nanejvýš 2 mg solaninu. Toxické množství je však 25 mg, 400 mg může být smrtelné. Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg na 100 g. Zpracováním riziko klesá. Při mléčném kvašení se snižuje obsah solaninu o 35 %. Zdroj: www.agronavigator.cz

  • Jana Tichá | 27. 6. 2005 10:35

    Nevím, zda přímo jedovatá-:-). Nepletete si to s nadzemní částí od brambor?-:) Jisté je, že nezralá by se syrová jíst neměla. Ale tyto jsou dostatečně tepelně upravená. A není to jediný recept, který zužitkovává zelená rajčata. Mám v různých knihách např. kompot ze zelených rajčat, proslazená zelená rajčata, chutney ze zelených rajčat, atd... Mimochodem, recept znám už ze svého dětství, dělám každoročně a - žijeme!-:)))

  • Anonym | 27. 6. 2005 08:21

    Nejsou zelená rajčata jedovata ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krystal Hnědý rum Hřebíček Ocet Rajčata - zelená Skořice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Rychlé perníčky

Rychlé perníčky

Karbanátky z ovesných vloček

Karbanátky z ovesných vloček

Těstovinový salát s masem

Těstovinový salát s masem

Kuřecí řízečky - marinované

Kuřecí řízečky - marinované

Jarní ředkvičková pochoutka

Jarní ředkvičková pochoutka

Knedlíky z rýžové mouky

Knedlíky z rýžové mouky

Bramborové knedlíky plněné směsí s anglickou slaninou

Bramborové knedlíky plněné směsí s…

Masové koule na zelenině

Masové koule na zelenině

Doporučujeme

65 minut
Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

10 minut
Pečené kapří hranolky s tymiánem a slaninou

Pečené kapří hranolky s tymiánem a…

50 minut
Štědrovečerní hrachová polévka

Štědrovečerní hrachová polévka

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

40 minut
Smažený kapr bez kostí

Smažený kapr bez kostí

50 minut
Jemná rybí polévka

Jemná rybí polévka

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

Poslední sledované recepty

19
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
19
Hubník
Hubník
18
Vánoční jihočeský kuba
Vánoční jihočeský kuba
15
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Norská rybí polévka
Norská rybí polévka

Zajímavé články

Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý den
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý…
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou, pečená na pivě i v těstíčku z podmáslí
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou,…
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát? Známe odpověď!
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát?…
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský dezert skvěle ozdobí nejenom vánoční stůl
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský…
AHA.cz Skladatel Karel Svoboda (†67): Náhlá smrt krásné milenky!

Skladatel Karel Svoboda (†67): Náhlá smrt krásné milenky!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Blesk pro ženy Nezapomenutelné róby roku 2025: Které slavné dámy letos svými modely vyrazily dech?

Nezapomenutelné róby roku 2025: Které slavné dámy letos svými modely vyrazily dech?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz U Vémoly zasahovala policie: Karlose obvinili z drogové činnosti! Hrozí mu až 18 let vězení

U Vémoly zasahovala policie: Karlose obvinili z drogové činnosti! Hrozí mu až 18 let vězení

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Vánoční magie: Tajemství kapří šupiny a kouzlo k přivolání peněz

Vánoční magie: Tajemství kapří šupiny a kouzlo k přivolání peněz

Další doporučené recepty:

Zelená kari pasta
Zelená kari pasta
Zelená majonéza
Zelená majonéza
Zelená omeleta s hráškem
Zelená omeleta s hráškem
Zelená roláda s tvarohem a sušenými rajčaty
Zelená roláda s tvarohem a sušenými…
Zelená šakšuka
Zelená šakšuka
Zelené fazolky na tymiánu a česneku
Zelené fazolky na tymiánu a česneku
  • Recepty.cz
  • Zelená rajčata
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact