• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Žahour
Napište svůj komentář k receptu

Žahour

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 14
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
5fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční borůvkový žahour jistě oceníte nejen na lívance a ovocné knedlíky. Lahodná a jednoduchá ovocná omáčka ovoněná skořicí a citronovou kůrou se báječně hodí na každý dobrý dezert.

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      lžíce máslo
    • 1
      sklenice voda
    • skořice (Mletá)
    • 2
      dl smetana (Sladké)
    • citronová kůra
    • 500
      g borůvky (Mražené)
    • 2
      lžíce perník
    • 50
      g cukr

Postup přípravy receptu

1
Borůvky properte, posypte cukrem, přidejte máslo, trochu vody a vše rozvařte.

RADA: Jak na tuhé máslo?

2
Směs zahustěte perníkem, smetanou a nakonec okořeňte skořicí a citronovou kůrou.

RADA: Jak na kůru z citronu?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Šodó

Šodó

Vdolky s borůvkovým žahourem

Vdolky s borůvkovým žahourem

Knedlíky s borůvkovým žahourem

Knedlíky s borůvkovým žahourem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Remková | 9. 7. 2008 20:24

    Terezko,taky to dělám,ale bylo by mi líto tolika borůvek na plevu,ikdyž je to s něma výborné.Používám na ně borůvkový toping a je to taky vynikající.Může se to trochu zahřát a perník,skořice a smetana jen přidat,sladké je to dost

  • kamca macikova | 9. 7. 2008 13:18

    ja jsem delala ovocnou omacku minule leto z malin,co nam rostly za chatou,a moje segra si s tim polevala neplnene tvarohove knedliky a bramborove noky...delala jsem ji jen z malin,cukru,zelirovaciho cukru(jen zdibec,aby se maliny nezkazily) a to vse jsem michala na plotne ve vode do huste lepkave omacky...mnam...

  • Hela - | 22. 2. 2008 16:18

    Jinak žahourem se polévají jak lívance, tak sladké neplněné knedlíky tvarohové nebo kynuté.

  • Hela - | 22. 2. 2008 16:16

    Jarka O. má pravdu. Žahour je výhradně z borůvek, všechno ostatní je ovocná omáčka. Nedávno jsem o vzniku tohoto názvu četla. Jméno žahour to má po rodině Žahourů, kteří se touto omáčkou v jižních Čechách proslavili ve své hospodě (kdysi dávno).

  • Tereza J. | 21. 2. 2008 20:20

    Zitka, vďaka za vysvetlenie.

  • Zita Matejkova | 21. 2. 2008 20:08

    Terezko,jsou to lívance z acidofilního mléka a foto mělo být k nim,ale jsou s borůvkovým žahourem tak je to jedno.Obalené skořicovým cukrem.

  • Tereza J. | 21. 2. 2008 18:30

    Jarka aj Daniellka, ďakujem vám obom, určite vyskúšam. Na obrázku to vyzerá ako lievance, ale v recepte sa píše o knedlíkoch, tak som nevedela. A teraz mi je už jasný aj rozdiel v omáčke. Jahody mám, na čučoriedky počkám ?)))

  • Daniella O. | 21. 2. 2008 17:33

    Terezko, dcera ma tuto omacku nejradeji z jahod. Delam ji stejne jako Zahour,pouze davam mene vody. Polevam s ni livance a navrch sypu strouhanou bilou cokoladou.

  • Jarka O. | 21. 2. 2008 15:29

    Terezko, já žahourem polévám lívance nebo malé tvarohové knedlíčky - holky jim říkají mrňousky. Žahour je výhradně z borůvek, je to oficiální název pro borůvkovou omáčku. Z jiného ovoce to bude prostě ovocná omáčka ( malinová,... )

  • Tereza J. | 21. 2. 2008 14:28

    Prosím... Aké knedlíky polievate žahourom a musia to byť čučoriedky alebo môže byť aj iné ovocie ?

  • Jana | 21. 2. 2008 12:47

    TAK VÍM CO ZÍTRA VAŘIT.

  • Zita Matejkova | 10. 1. 2008 13:34

    Dělám Žahour bez vody,naopak s více smetany a 5 PL rumu.Jde to i bez perníku a citronu, polévám s ním lívanečky, obalené ve skořicovém cukru.Jinak je už nechtějí.

  • Terezka :-) | 9. 1. 2008 22:17

    No to musí být luxusní jídélko! :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Borůvky Citronová kůra Cukr Máslo Perník Skořice Smetana Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gurmánské smažené řízky

Gurmánské smažené řízky

Rychlá kachna z kuřete

Rychlá kachna z kuřete

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Vepřové maso ve vlastní šťávě

Teplý ovocný koláč - rohlíkový

Teplý ovocný koláč - rohlíkový

Jitrnice se zelím, bramborem a cibulkou

Jitrnice se zelím, bramborem a…

Bochánky z odpalovaného těsta

Bochánky z odpalovaného těsta

Spaghetti con polpettini

Spaghetti con polpettini

Drožďové knedlíčky - kořeněné

Drožďové knedlíčky - kořeněné

Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)

Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)

Doporučujeme

30 minut
Špagety s kapustičkami, šunkou a ořechy

Špagety s kapustičkami, šunkou a…

45 minut
Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví krok za krokem

45 minut
Crinkles

Crinkles

55 minut
Pracny

Pracny

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

34
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Štrúdl s hroznovým vínem
Štrúdl s hroznovým vínem
25
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
17
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
16
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš na pivu a…

Zajímavé články

Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem nebylo jen uhlí
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem…
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky, díky kterým to půjde mnohem lépe
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky,…
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte se ho podle video návodu
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte…
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
AHA.cz Drzost Slováčka nezná mezí: Skandál přímo v kostele

Drzost Slováčka nezná mezí: Skandál přímo v kostele

Mimibazar Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Dáma.cz Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Blesk pro ženy Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Ženy.cz Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Blesk.cz Nikol Švantnerová o otci své dcery: Novinky ve vztahu!

Nikol Švantnerová o otci své dcery: Novinky ve vztahu!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Čert, Mikuláš a anděl v erotickém horoskopu: Žhavá mikulášská nadílka! Na co se těšit v posteli?

Čert, Mikuláš a anděl v erotickém horoskopu: Žhavá mikulášská nadílka! Na co se těšit v posteli?

Další doporučené recepty:

Žába v díře
Žába v díře
Žabí očka, varianta ořechová
Žabí očka, varianta ořechová
Žabinec vodníka Česílka
Žabinec vodníka Česílka
Žaludkovo-srdíčková omáčka
Žaludkovo-srdíčková omáčka
Žampionová játra
Žampionová játra
Žampionová omáčka s rajčatovým protlakem
Žampionová omáčka s rajčatovým protlakem
  • Recepty.cz
  • Žahour
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact