• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Žahour
Napište svůj komentář k receptu

Žahour

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 14
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
5fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční borůvkový žahour jistě oceníte nejen na lívance a ovocné knedlíky. Lahodná a jednoduchá ovocná omáčka ovoněná skořicí a citronovou kůrou se báječně hodí na každý dobrý dezert.

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      lžíce máslo
    • 1
      sklenice voda
    • skořice (Mletá)
    • 2
      dl smetana (Sladké)
    • citronová kůra
    • 500
      g borůvky (Mražené)
    • 2
      lžíce perník
    • 50
      g cukr

Postup přípravy receptu

1
Borůvky properte, posypte cukrem, přidejte máslo, trochu vody a vše rozvařte.

RADA: Jak na tuhé máslo?

2
Směs zahustěte perníkem, smetanou a nakonec okořeňte skořicí a citronovou kůrou.

RADA: Jak na kůru z citronu?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Šodó

Šodó

Vdolky s borůvkovým žahourem

Vdolky s borůvkovým žahourem

Knedlíky s borůvkovým žahourem

Knedlíky s borůvkovým žahourem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Remková | 9. 7. 2008 20:24

    Terezko,taky to dělám,ale bylo by mi líto tolika borůvek na plevu,ikdyž je to s něma výborné.Používám na ně borůvkový toping a je to taky vynikající.Může se to trochu zahřát a perník,skořice a smetana jen přidat,sladké je to dost

  • kamca macikova | 9. 7. 2008 13:18

    ja jsem delala ovocnou omacku minule leto z malin,co nam rostly za chatou,a moje segra si s tim polevala neplnene tvarohove knedliky a bramborove noky...delala jsem ji jen z malin,cukru,zelirovaciho cukru(jen zdibec,aby se maliny nezkazily) a to vse jsem michala na plotne ve vode do huste lepkave omacky...mnam...

  • Hela - | 22. 2. 2008 16:18

    Jinak žahourem se polévají jak lívance, tak sladké neplněné knedlíky tvarohové nebo kynuté.

  • Hela - | 22. 2. 2008 16:16

    Jarka O. má pravdu. Žahour je výhradně z borůvek, všechno ostatní je ovocná omáčka. Nedávno jsem o vzniku tohoto názvu četla. Jméno žahour to má po rodině Žahourů, kteří se touto omáčkou v jižních Čechách proslavili ve své hospodě (kdysi dávno).

  • Tereza J. | 21. 2. 2008 20:20

    Zitka, vďaka za vysvetlenie.

  • Zita Matejkova | 21. 2. 2008 20:08

    Terezko,jsou to lívance z acidofilního mléka a foto mělo být k nim,ale jsou s borůvkovým žahourem tak je to jedno.Obalené skořicovým cukrem.

  • Tereza J. | 21. 2. 2008 18:30

    Jarka aj Daniellka, ďakujem vám obom, určite vyskúšam. Na obrázku to vyzerá ako lievance, ale v recepte sa píše o knedlíkoch, tak som nevedela. A teraz mi je už jasný aj rozdiel v omáčke. Jahody mám, na čučoriedky počkám ?)))

  • Daniella O. | 21. 2. 2008 17:33

    Terezko, dcera ma tuto omacku nejradeji z jahod. Delam ji stejne jako Zahour,pouze davam mene vody. Polevam s ni livance a navrch sypu strouhanou bilou cokoladou.

  • Jarka O. | 21. 2. 2008 15:29

    Terezko, já žahourem polévám lívance nebo malé tvarohové knedlíčky - holky jim říkají mrňousky. Žahour je výhradně z borůvek, je to oficiální název pro borůvkovou omáčku. Z jiného ovoce to bude prostě ovocná omáčka ( malinová,... )

  • Tereza J. | 21. 2. 2008 14:28

    Prosím... Aké knedlíky polievate žahourom a musia to byť čučoriedky alebo môže byť aj iné ovocie ?

  • Jana | 21. 2. 2008 12:47

    TAK VÍM CO ZÍTRA VAŘIT.

  • Zita Matejkova | 10. 1. 2008 13:34

    Dělám Žahour bez vody,naopak s více smetany a 5 PL rumu.Jde to i bez perníku a citronu, polévám s ním lívanečky, obalené ve skořicovém cukru.Jinak je už nechtějí.

  • Terezka :-) | 9. 1. 2008 22:17

    No to musí být luxusní jídélko! :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Borůvky Citronová kůra Cukr Máslo Perník Skořice Smetana Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Čínské placičky

Čínské placičky

Tvarohové řezy

Tvarohové řezy

Grilovaný hermelín

Grilovaný hermelín

Jablková bábovka s ořechy.

Jablková bábovka s ořechy.

Hermelínka-pomazánka

Hermelínka-pomazánka

Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou

Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou

Cuketa na smetaně II.

Cuketa na smetaně II.

Boloňské fazole pro vegany

Boloňské fazole pro vegany

Kuře pečené s jemnou nádivkou

Kuře pečené s jemnou nádivkou

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

30
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
17
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
16
Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží
Kuřecí (nejen) s rajčaty…
15
Guláš s hráškem
Guláš s hráškem
14
Univerzální jednoduché těsto na ovocné knedlíky
Univerzální jednoduché…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a…
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
AHA.cz Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Ženy.cz Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Blesk.cz Herecký chameleon Petr Uhlík: Z vraha Hojera atletkou, co  se stala mužem!

Herecký chameleon Petr Uhlík: Z vraha Hojera atletkou, co se stala mužem!

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Další doporučené recepty:

Žába v díře
Žába v díře
Žabí očka, varianta ořechová
Žabí očka, varianta ořechová
Žabinec vodníka Česílka
Žabinec vodníka Česílka
Žaludkovo-srdíčková omáčka
Žaludkovo-srdíčková omáčka
Žampionová játra
Žampionová játra
Žampionová omáčka s rajčatovým protlakem
Žampionová omáčka s rajčatovým protlakem
  • Recepty.cz
  • Žahour
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact