• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Žahour
Napište svůj komentář k receptu

Žahour

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 14
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
Žahour
5fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční borůvkový žahour jistě oceníte nejen na lívance a ovocné knedlíky. Lahodná a jednoduchá ovocná omáčka ovoněná skořicí a citronovou kůrou se báječně hodí na každý dobrý dezert.

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      lžíce máslo
    • 1
      sklenice voda
    • skořice (Mletá)
    • 2
      dl smetana (Sladké)
    • citronová kůra
    • 500
      g borůvky (Mražené)
    • 2
      lžíce perník
    • 50
      g cukr

Postup přípravy receptu

1
Borůvky properte, posypte cukrem, přidejte máslo, trochu vody a vše rozvařte.

RADA: Jak na tuhé máslo?

2
Směs zahustěte perníkem, smetanou a nakonec okořeňte skořicí a citronovou kůrou.

RADA: Jak na kůru z citronu?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Šodó

Šodó

Vdolky s borůvkovým žahourem

Vdolky s borůvkovým žahourem

Knedlíky s borůvkovým žahourem

Knedlíky s borůvkovým žahourem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Remková | 9. 7. 2008 20:24

    Terezko,taky to dělám,ale bylo by mi líto tolika borůvek na plevu,ikdyž je to s něma výborné.Používám na ně borůvkový toping a je to taky vynikající.Může se to trochu zahřát a perník,skořice a smetana jen přidat,sladké je to dost

  • kamca macikova | 9. 7. 2008 13:18

    ja jsem delala ovocnou omacku minule leto z malin,co nam rostly za chatou,a moje segra si s tim polevala neplnene tvarohove knedliky a bramborove noky...delala jsem ji jen z malin,cukru,zelirovaciho cukru(jen zdibec,aby se maliny nezkazily) a to vse jsem michala na plotne ve vode do huste lepkave omacky...mnam...

  • Hela - | 22. 2. 2008 16:18

    Jinak žahourem se polévají jak lívance, tak sladké neplněné knedlíky tvarohové nebo kynuté.

  • Hela - | 22. 2. 2008 16:16

    Jarka O. má pravdu. Žahour je výhradně z borůvek, všechno ostatní je ovocná omáčka. Nedávno jsem o vzniku tohoto názvu četla. Jméno žahour to má po rodině Žahourů, kteří se touto omáčkou v jižních Čechách proslavili ve své hospodě (kdysi dávno).

  • Tereza J. | 21. 2. 2008 20:20

    Zitka, vďaka za vysvetlenie.

  • Zita Matejkova | 21. 2. 2008 20:08

    Terezko,jsou to lívance z acidofilního mléka a foto mělo být k nim,ale jsou s borůvkovým žahourem tak je to jedno.Obalené skořicovým cukrem.

  • Tereza J. | 21. 2. 2008 18:30

    Jarka aj Daniellka, ďakujem vám obom, určite vyskúšam. Na obrázku to vyzerá ako lievance, ale v recepte sa píše o knedlíkoch, tak som nevedela. A teraz mi je už jasný aj rozdiel v omáčke. Jahody mám, na čučoriedky počkám ?)))

  • Daniella O. | 21. 2. 2008 17:33

    Terezko, dcera ma tuto omacku nejradeji z jahod. Delam ji stejne jako Zahour,pouze davam mene vody. Polevam s ni livance a navrch sypu strouhanou bilou cokoladou.

  • Jarka O. | 21. 2. 2008 15:29

    Terezko, já žahourem polévám lívance nebo malé tvarohové knedlíčky - holky jim říkají mrňousky. Žahour je výhradně z borůvek, je to oficiální název pro borůvkovou omáčku. Z jiného ovoce to bude prostě ovocná omáčka ( malinová,... )

  • Tereza J. | 21. 2. 2008 14:28

    Prosím... Aké knedlíky polievate žahourom a musia to byť čučoriedky alebo môže byť aj iné ovocie ?

  • Jana | 21. 2. 2008 12:47

    TAK VÍM CO ZÍTRA VAŘIT.

  • Zita Matejkova | 10. 1. 2008 13:34

    Dělám Žahour bez vody,naopak s více smetany a 5 PL rumu.Jde to i bez perníku a citronu, polévám s ním lívanečky, obalené ve skořicovém cukru.Jinak je už nechtějí.

  • Terezka :-) | 9. 1. 2008 22:17

    No to musí být luxusní jídélko! :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Borůvky Citronová kůra Cukr Máslo Perník Skořice Smetana Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Filé po cikánsku

Filé po cikánsku

Pizza chudobka

Pizza chudobka

Smetanovo-nivová brokolice

Smetanovo-nivová brokolice

Srdce na smetaně

Srdce na smetaně

Kynuté pletýnky - smažené

Kynuté pletýnky - smažené

Cizrnová polévka

Cizrnová polévka

Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami

Pečené vepřové ocásky (nejen) s…

Hovězí ptáčky s rýží

Hovězí ptáčky s rýží

Králičí hřbet v hořčičné omáčce

Králičí hřbet v hořčičné omáčce

Doporučujeme

30 minut
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou

Vepřová krkovice s fazolovým hummusem…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

102
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
60
Kuřecí prsa s bramborami, dýní a bylinkovým jogurtem
Kuřecí prsa s bramborami…
50
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou
Vepřová krkovice s…
48
Nejlepší horká čokoláda II. - méně sladká verze při nedostatku čokolády!
Nejlepší horká čokoláda…
44
Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Kynutý švestkový závin …

Zajímavé články

Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Felix Slováček překvapil: Odložil saxofon a proměnil se v modela!

Felix Slováček překvapil: Odložil saxofon a proměnil se v modela!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Další doporučené recepty:

Žába v díře
Žába v díře
Žabí očka, varianta ořechová
Žabí očka, varianta ořechová
Žabinec vodníka Česílka
Žabinec vodníka Česílka
Žaludkovo-srdíčková omáčka
Žaludkovo-srdíčková omáčka
Žampionová játra
Žampionová játra
Žampionová omáčka s rajčatovým protlakem
Žampionová omáčka s rajčatovým protlakem
  • Recepty.cz
  • Žahour
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact