• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Vodová ančka (žitná kaše), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 80
      g celozrnná žitná mouka polohrubá
    • 15
      g celozrnná žitná mouka hladká
    • 850
      ml voda
    • 3
      špetka sůl (3/4 lžičky)

Postup přípravy receptu

1
1 hodinu před vařením smíchat mouky v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě v 300 ml studené vody kvedláním rozmíchat z mouk záklechtku. Mouky samy skoro nesají vodu, přisypávat postupně, rozkvedlat do hladka. Nechat zakryté odstát 20 - 60 minut. V teplých dnech i v ledničce, mouka má snahu začít v teple samovolně kvasit (vznikl by nepravý hořký kvásek).
2
V hrnci se silným dnem, ohřát 550 ml vody sestupným ohřevem, na velmi mírném plameni přivést k varu, osolit. Promíchat připravenou záklechtku. Středně rychle ji nalít do vroucí vody a míchat u dna lžící. Nejlepší je vodorovně kmitat lžicí ze strany na stranu. Směs mírně lepí, nelze lít pomalu. Po nalití rozmíchat, proti připalování u dna. Rozpoznávacím projevem zvyšující se teploty je hustota směsi. Pro nalití je směs řidší. Potom napřed mírně zhoustne, při varu je naopak ještě řidší než po nalití. Většinou tvoří velmi tenkou vrstvu na lžíci - většina steče dolů při teplotě varu.
3
Vařit velmi mírným ohřevem. Znakem varu je citelná změna hustoty vařené směsi - je tekutější blízko varu. Doba do varu je 15 - 25 minut podle tepla. Jakmile jsou vidět známky varu na hladině, není nutné déle vařit, je to dostatečná tepelná úprava (ověřil autorův žaludek). Lze naředit na požadovanou hustotu.
4
Nalít do mísy 1 - 1,2 l. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut. Kaše jde jíst jedině teplá, výrazným chladnutím se mění v hustou směs. Po vychladnutí se stane rosolem. Ohřev je možný, nutné je naředění. Opět se připaluje u dna.
5
Poznámka autora receptu: Jiný název Solomacha, rye gruel. Hladká mouka=jemná=výražková. Vždy je u dna připálená slabá vrstva mouky v závislosti na teplotě zdroje tepla (slabý ohřev i bez připálení u dna). Nutno hlídat teplotu, jinak se mouka u dna připaluje více a je cítit pach spáleného. V případě velkého tepla nebo bez hlídání mouka přeteče tak, že se vzedme ode dna a 2/3 obsahu vyteče ven. Přeteče zejména jemně mletá mouka. Středně mletá tvoří vodovější směs. Pozor - jemně mletá mouka je lepivá, tudíž při vaření se chová jako velmi hustá směs. Je nutné kombinovat ji s polohrubou. Jídlo je jednoduché. Název je z Krkonoš. Z pšeničné mouky šlo o jídlo staršího názvu matlafous. Tento typ jídla byl jídlem chudých a hubených (i zdravých) lidí v ČR ještě kolem r. 1950 na vesnicích. Jde uvařit i jen z jednoho druhu mouky, z jemně mleté vznikne hodně hustá směs, dost lepí při vaření i při chladnutí. Bio žitná mouka způsobí konzistenci mezi rosolem a gelem. Zhorší se provaření, zůstane hodně žmolků. Ze středně mleté mouky je vodovější, nemá výraznější chuť. Je také možnost sypat mouku přímo ze sítka do vařící vody, ale je nutné počítat s tím, že na sítku pára vytvoří slepenou vrstvu mouky a v případě sypání na hladinu bez sítka bude ve vodě velké množství žmolků. Je to také časově podstatně náročnější.
6
Poznámka 2: Pro řidší polévku upravit množství mouk: 40 g žitné mouky polohrubé, 10 g žitné mouky hladké. Volitelně, pro zasycení: 80 g zeleného hrachu, zelené čočky, malých fazolí, nebo ryba (treska, makrela, sleď). Také lze kombinovat s krůtím masem. Může být i máslo (podle chuti).
7
Poznámka 3: Jako přílohu lze uvařit 70-75 g žitné celozrnné mouky, rozmíchané ve 250 ml studené vody. Po namočení na 20 minut (zhoustnutí) rozmíchat a vlít do vařicí osolené vody 400 ml béhem míchaní lžicí . Ohřev nejslabším teplem proti připalování. Tyto poměry vody umožní kontrolovat var podle bublin ode dna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Vaření Chlazení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Celozrnné sušenky

Celozrnné sušenky

Krevety středozemí

Krevety středozemí

Výborné špízy

Výborné špízy

Marcipánová hmota falešná (varna)

Marcipánová hmota falešná (varna)

Kung Pao Mango

Kung Pao Mango

Thajská čočka se zeleninou

Thajská čočka se zeleninou

Listové řezy s tvarohem

Listové řezy s tvarohem

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Smažené špagety se sýrem

Smažené špagety se sýrem

Doporučujeme

20 minut
Těstoviny se sušenými rajčaty

Těstoviny se sušenými rajčaty

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Kulajda

Kulajda

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

56
Kuřecí stripsy jako z kfc
Kuřecí stripsy jako z kfc
52
Boloňské špagety a la Krupi
Boloňské špagety a la…
40
Drožďová zavářka
Drožďová zavářka
37
Fazolkový kuskus
Fazolkový kuskus
35
Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou
Gyros rýže s kuřecím…

Zajímavé články

Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj připravit lahodný nápoj i dezert podle receptu Josefa Maršálka
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj…
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou dobrotu prince Harryho, čokoládový tiffin nebo karamelové pokušení
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou…
Burčák je zpět! Kolik ho vypít, aby vám prospěl, a jak poznat ten kvalitní?
Burčák je zpět! Kolik ho vypít, aby vám prospěl,…
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na bouchačky od Jamieho Olivera
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na…
AHA.cz Třaskavý konec u Boučka? Vyjádření moderátora mluví za vše

Třaskavý konec u Boučka? Vyjádření moderátora mluví za vše

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Jak nosit černou, aby vám nepřidala na věku? Tyhle triky radí stylistka!

Jak nosit černou, aby vám nepřidala na věku? Tyhle triky radí stylistka!

Ženy.cz Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Blesk.cz České miss po 20 letech: Vdavky s boháči, plastiky prsou a drsné rozvody!

České miss po 20 letech: Vdavky s boháči, plastiky prsou a drsné rozvody!

SportRevue.cz FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Snaží se s vámi spojit andělé? Podle času poznáte, co vám chtějí říct

Snaží se s vámi spojit andělé? Podle času poznáte, co vám chtějí říct

Další doporučené recepty:

Vločky k snídani
Vločky k snídani
Vločmínkové sýrušenky (Vločkovo-semínkové sýrové sušenky)
Vločmínkové sýrušenky (Vločkovo…
Vodácký Tuplákový HermBurger
Vodácký Tuplákový HermBurger
Volarské tvarohové koláčky
Volarské tvarohové koláčky
Volská oka speciál
Volská oka speciál
Volské oko v chlebu
Volské oko v chlebu
  • Recepty.cz
  • Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact