Klasika českých Vánoc, která na sváteční tabuli nesmí chybět. Tato vánočka je krásně nadýchaná a vláčná, plná sladkých rozinek a mandlí. Dejte si ji třeba na Štědrý den ke snídani a ihned se naladíte na tu pravou vánoční atmosféru.
Začněte přípravou kvásku. V misce utřete droždí s cukrem na hladkou kašičku. Zalijte asi 100 ml vlažného mléka a přidejte 1 lžíci polohrubé mouky a promíchejte. Nechte v teple asi 15 minut, až se začnou tvořit bublinky a kvásek zvětší objem.
Těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí, vyválejte z nich prameny silné asi 2 cm v průměru a podle návodu na následující straně upleťte vánočku.
6
Vánočku potřete vejcem rozšlehaným se smetanou a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 15 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte dalších 15 minut. Hotovou vánočku poprašte moučkovým cukrem.
7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ MÁSLOVÉ VÁNOČKY: • Použití příliš horkého nebo studeného mléka do kvásku. Horké mléko kvasnice zabije, studené je neaktivuje. Mléko musí být vlažné. Stejně tak máslo musí být před přidáním do těsta vychladlé a vejce musí mít pokojovou teplotu. • Otevření trouby během pečení. Při náhlém poklesu teploty se vánočka „srazí“ a spadne. Během první fáze pečení proto troubu neotvírejte.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Ideálním místem pro kynutí je trouba vyhřátá na nízkou teplotu (cca 30 °C) nebo vypnutá trouba, do které umístíte horkou vodu pro vlhké a teplé prostředí. • Aby se vánočka během pečení nerozjela a nespadla, propíchněte ji 2–3 dřevěnými špejlemi po celé její délce (kolmo skrz). Po upečení a vychladnutí je opatrně vytáhněte. • Pokud se vám zdá, že vánočka hnědne příliš rychle, přikryjte ji v troubě kusem alobalu.