• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Velikonoční syrek
Napište svůj komentář k receptu

Velikonoční syrek

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 5
doba přípravy: 20 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Velikonoční syrek
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • sůl
    • 16
      ks vejce
    • 3
      l mléko
    • 4
      ks hřebíček

Postup přípravy receptu

1
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat syrovátka, odstavíme z ohně. Na hrnec dáme cedník, vložíme do něj řídkou utěrku nebo gázu a naběračkou dáváme vaječnou masu. Z této dávky dáváme do 2 cedníků. Rozdělíme masu přibližně na polovinu. Utěrku zavážeme špagátem, zavěsíme a do druhého dne necháme odtéct. Protože jde o vejce, děláme je, až na Bílou sobotu, tedy těsně před Velkou nocí. Hrudku syreka krájíme na plátky silné 5-10 mm a skládáme na mísu se šunkou, klobásou a ostatními velikonočními dobrotami. Udržujeme v chladničce.
2
Poznámka: u nás na Veľkú noc syrek musí byť, patrí k tradičným veľkonočným jedlám.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kopřivová velikonoční nádivka s vejci

Kopřivová velikonoční nádivka s vejci

Velikonoční nádivka dle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční nádivka dle časopisu F.O…

Špenátová velikonoční nádivka bez masa

Špenátová velikonoční nádivka bez masa

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • anička | 22. 4. 2014 21:04

    unas se děla syrek každy rok na 1.dl mleka 1. vejce osolit mirně trochu vegety pepř a pažitka mnamka :-)

  • Haha | 22. 4. 2014 12:32

    Bože,chybička se vloudila. Dotyčná je asi profesorka :-\ :-\ :-\ 8-)

  • Hanča | 22. 4. 2014 12:26

    My si to udělali více na sladko,chutná to jako pudink ,velice dobrá zkušenost :-)

  • Madla | 22. 4. 2014 10:51

    Pane jo, v syreku :'( snad v syrku ;-)

  • J.Tereza | 20. 3. 2013 19:49

    To nie je nápad :-) To je tradičné jedlo u nás na východnom Slovensku už po mnoho generácií. Petrí k tradičným veľkonočným raňajkám :-)

  • LenkaKoca | 19. 3. 2013 18:38

    Jo jo to je moc dobrý nápad, ještě jsem ho neviděla a vyzkouším ho. Už se moc těším! :-)) doufám že se mi to povede :-)

  • Dagmar Palánová | 7. 3. 2010 10:54

    Tento recept doma děláme trochu jinak-nasladko.Do mléka dáme cukr a rozinky.Jinak je vše stejné.Jsem moc mile překvapena že jsem našla obdobu tohoto receptu.Mám jej po mé babičce a netušila jsem jeho kořeny.Rovněž je u nás součástí mísy s řepou,uzeným,klobáskou a br. salátem.Ta sledká chuť příjemně doplňuje ostatní jídlo.

  • Tereza J. | 8. 3. 2009 16:41

    ...hlavne, ak sa tento syrek je 1x za rok - na Veľkú noc :))))

  • Simča Sládková | 8. 3. 2009 14:50

    No já nedávno četla, že to bláznění okolo cholesterolu a vajec je obdobné, jako bylo okolo špenátu a železa. Že prostě vejce tak škodlivá nejsou, jak se myslelo.... A naopak obsahují kde co organismu prospěšného. A navíc - ono to máte přece jedno, jesli sníte vejce jen tak vařená, nebo uvařená v syreku...

  • Dáša | 26. 3. 2007 21:56

    U nás je tento recept klasikou, ale korenenie je iné, dávame tam soľ, čierne korenie a bylinkovú soľ.Chuťovo je to potom výraznejšie. Iný je aj pomer mlieka a vajíčok (10 vajíčok na liter mlieka).

  • Gabka | 11. 4. 2006 19:36

    Velikonoce bez "syrku" a řepy a uzeného se u nás neobejdou. jen recept jsem podědila po babičce trochu jiný: 12-15 vajec na litr mléka, dáme nejprve vařit žloutka s mlékem, k tomu špetku soli, špetku cukru, když začne směs houstnout přidáme bílka a už jen opatrně mícháme. až se začne dělat syrovátka necháme stejným způsobem okapat. syrek je pak krásně mramorovaný skousky bílků. s jednou za rok trocha cholesterolu neškodí :)

  • Tereza Jarčušková | 23. 3. 2006 07:08

    Máte pravdu, šalát z cvikly musí byť, ak ho niekto nerobí celý rok, tak na Veľkú noc určite. Janičko, Ten syrek sa nepodáva samostatne, je to súčasť obloženej misy, na ktorej máte narezanú šunku, varený údený bôčik, aspoň 2 druhy klobások, syrek, varené vajíčka, ozdobu z kyslých uhoriek, sterilizovanej kapie a inej zeleniny. A k tomu ten cviklový šalát. Takže papáte všetko súčasne. Aj čisté uvarené vajce na tvrdo bez všetkého je mdlé, nie ?

  • martina | 22. 3. 2006 16:41

    na slovensku o velikonocích nechybí na žádném stole,podává se taky s červenou řepou a dobrou klobáskou a uzeným

  • Jana | 22. 3. 2006 14:43

    Vařila jsem z 10 vajec,i tak se mi zdálo o cholesterolu,ale chuťově nic moc,takové mdlé.

  • Monika | 20. 3. 2006 16:07

    Zkoušela jsem o víkendu z menší dávky. Místo hřebíčku jsem dala bylinkovou sůl. Dávala jsem pak na chlebíčky a chutnalo nám.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Slané pečení Slané koláče a quiche Velikonoce Recepty z vajec
Chuťovky Z vajec Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hřebíček Mléko Sůl Vejce

Velikonoční špenátová nádivka bez masa

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Okurky

Okurky

Nanukové řezy

Nanukové řezy

Kokosky se strouhankou

Kokosky se strouhankou

Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Jogurtové knedlíčky s jahodovou…

Kuře smažené v pařížském těstíčku

Kuře smažené v pařížském těstíčku

Laskonky dle časopisu F.O.O.D.

Laskonky dle časopisu F.O.O.D.

Treska v krustě

Treska v krustě

Tvarohové kynuté buchty

Tvarohové kynuté buchty

Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě

Bylinkové kuře (králík) pečené na…

Doporučujeme

30 minut
Fazolky nakyselo s vejci

Fazolky nakyselo s vejci

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Velikonoční špenátová nádivka bez masa

Poslední sledované recepty

30
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
30
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
30
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
Řezy s pudinkem a Be-Be sušenkami
Řezy s pudinkem a Be-Be…
17
Fazolky nakyselo s vejci
Fazolky nakyselo s vejci

Zajímavé články

Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich super koláč, džem nebo omáčku
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich…
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do dvaceti minut!
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do…
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z…
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy, jak ji využít při přípravě oběda nebo večeře
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy,…
AHA.cz Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Ženy.cz Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Blesk.cz Farářka ze StarDance Kopecká: Léčí zraněnou partnerku!

Farářka ze StarDance Kopecká: Léčí zraněnou partnerku!

SportRevue.cz FOTO: Ronaldově kamarádce to v jeho dresu sekne. A bez něj taky!

FOTO: Ronaldově kamarádce to v jeho dresu sekne. A bez něj taky!

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

Další doporučené recepty:

Velikonoční sekaná s kopřivou
Velikonoční sekaná s kopřivou
Velikonoční Sportella
Velikonoční Sportella
Velikonoční sušenky
Velikonoční sušenky
Velikonoční tvarohový mazanec
Velikonoční tvarohový mazanec
Velikonoční věnec
Velikonoční věnec
Velikonoční zajíček ze šlehačkového těsta
Velikonoční zajíček ze šlehačkového…
  • Recepty.cz
  • Velikonoční syrek
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact