• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Velikonoční jidáše
Napište svůj komentář k receptu

Velikonoční jidáše

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 8
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční kynuté pečivo v podobě jidášů zdobí velikonoční tabuli v mnoha domácnostech. Jejich máslová chuť a medová vůně je ale tak neodolatelná, že na talířích se příliš dlouho neohřejí.

Jidáše: recept a video

Suroviny

24 porce
    • 600
      g hladká mouka
    • 60
      g cukr krupice
    • sůl špetka
    • 20
      g droždí čerstvé
    • 125
      g mléko teplé + 1 lžíce na potření
    • 125
      g smetana ke šlehání
    • 30
      g med + na potření
    • 100
      g máslo změklé
    • 2
      ks vejce
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • olej na vytření mísy

Postup přípravy receptu

1
Do mísy nasypte mouku, cukr a sůl a promíchejte. Veprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte polovinu teplého mléka, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut.

RADA: Velikonoční jidáše: Naučte se tradiční pečivo podle video návodu

2
Přidejte zbylé suroviny – z vajec použijte jen jedno a žloutek, druhý bílek si schovejte na potření. Těsto zpracujte buď v robotu pomocí hnětacího háku, nebo vařečkou. Hněťte alespoň 15 minut, těsto musí být vláčné. Těsto přendejte do čisté mísy vytřené olejem, přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut.

RADA: Strouhání citronu

3
Těsto rozdělte na kousky o váze asi 50 g a z každého uválejte pramen, ze kterého upletete zvolené tvary. Jidášky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30 minut.
4
Troubu předehřejte na 200 °C. Na dno trouby dejte plecháček s vodou. Jidášky postříkejte vodou z rozprašovače a potřete bílkem rozšlehaným se lžící mléka. Pečte je 10–12 minut a ještě horké potřete rozehřátým medem.

RADA: Jak na vajíčka přilepená k obalu

5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Ptačí jidášky

Ptačí jidášky

Jidáše

Jidáše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Máslo Med Mléko Muškátový oříšek Olej Smetana Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Houby na smetaně

Houby na smetaně

Kuřecí paprikový perkelt

Kuřecí paprikový perkelt

Pštrosí vejce II.

Pštrosí vejce II.

Poleva z "ledových kaštanů"

Poleva z "ledových kaštanů"

Škvarková pomazánka III.

Škvarková pomazánka III.

Velikonoční medové řezy

Velikonoční medové řezy

Čokoládový fondán - chocolate fondant

Čokoládový fondán - chocolate fondant

Knedlíčky ze strouhanky

Knedlíčky ze strouhanky

Ovesné placičky s brokolicí

Ovesné placičky s brokolicí

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

41
Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou
Hruškový koláč s…
28
Mechový dort s mascarpone
Mechový dort s mascarpone
26
Papriky se šlehanou sekanou s rajskou omáčkou
Papriky se šlehanou…
18
Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
Kukuřičný vdolek kynutý,…
16
Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky
Kuře na paprice s…

Zajímavé články

Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta…
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
AHA.cz Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Ženy.cz Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Blesk.cz Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

Další doporučené recepty:

Velikonoční biskupský beránek II.
Velikonoční biskupský beránek II.
Velikonoční brownies
Velikonoční brownies
Velikonoční hlavička
Velikonoční hlavička
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční kopřivová nádivka
  • Recepty.cz
  • Velikonoční jidáše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact