• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Vánoční štola
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční štola

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 30
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční štola
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 200
      g máslo změklé
    • 2
      ks vejce
    • 180
      g moučkový cukr
    • 3
      lžíce hnědý rum
    • 100
      g rozinky
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 250
      g tvaroh plnotučný
    • 60
      g mandle naloupané, nasekané
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 60
      g kandované ovoce
  • Po upečení
    • 3
      lžíce máslo rozpuštěné
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • cukr

Postup přípravy receptu

1
Máslo vyšleháme do pěny, zašleháme postupně cukr, vejce, citronovou kůru. Pak po malých dávkách rum a opět vyšleháme. Vmícháme tvaroh a prosijeme mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme, přidáme rozinky, mandle a kandované ovoce. Zpracujeme na hladké těsto, které vyválíme na silný plát. Konce přes sebe přeložíme na střed. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme alobalem a na něj štolu přeneseme. Pečeme opatrně asi 40 minut.

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tvarohová štola

Tvarohová štola

Tvarohová štola s rozinkami

Tvarohová štola s rozinkami

Vynikající vánoční štola

Vynikající vánoční štola

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Václav | 29. 4. 2011 13:11

    ...jenom nikdo nikde nepíše zda dáme vejce celá,nebo jen žloutky.... :-D

  • Zdena | 23. 12. 2010 18:41

    dobrý den,kandované ovoce,sušené ovoce to se všechno na 12hod. namáčí do rumu a ten tvaroh bych tam nedávala,zbytečně to kazí chuť štoly. :-)

  • Markéta Brožová | 23. 12. 2007 21:34

    Z13, těsto je skutešně lepivé, já si ho nakonec hodím na vál posypaný moukou a když ho v tom trochu vyválím, tak se s ním pracuje výborně. Navíc se neválí do nijak tenkého tvaru, dělám obdélník asi 40 na 30cm

  • Di | 17. 12. 2007 18:33

    Fuj! - samozřejmě tuk spotřebujeme ne zpotřebujeme.

  • Z13 | 17. 12. 2007 15:17

    Zkusila jsem štolu, nevím, kde se stala chyba, ale nedovedu si představit, jak bych tohle těsto mohla vyválet. Byla to poměrně lepivá hmota konzistencí připomínající spíše tvaroh. Rozetřela jsem tedy na pekáč, upekla z toho buchtu, která krásně naskočila a výsledek je výborný!! Jen ten tvar mě mrzí.... Přesto díky :-)

  • Di | 17. 12. 2007 06:34

    Stačí Hera, se Stellou zkušenosti nemám. Nebo kousek másla, kousek rostliného tuku, co zrovna máte po ruce nebo potřebujete zpotřebovat. Jak píšu ve svém úředchozím komentáři, pekla jsem ji na velikonoce jako věnec - formu jsem normálně vymazala a vysypala. PO upečení mažu štolu máslem a sypu moučkovým cukrem. Můžete to udělat i po vyklopení z formy.

  • lenka | 16. 12. 2007 14:51

    Je třeba dát máslo,nebo stačí Hera nebo Stella?

  • katka | 15. 12. 2007 14:47

    Ahoj chtěla jsem se optaa zda se musí štola mazat nebo ne a čím???A jestli by nevadilo jí dat do formy na pečení hřbetu???děkuji a pěkné Vánoce

  • Lusinda | 29. 11. 2007 15:09

    Moje mamka dávala i nasekanou čokoládu,teď jste mne ale Di navnadila těmi brusinkami,to musí být skvělé.Já totiž vánočku ani štolu moc nemusím pro tu přeslazenost a tak věřím,že brusinka tam musí být moc dobrá.

  • Di | 29. 11. 2007 15:00

    Marsí, já mám ráda štolu plnou dobrot, takže co doma najdu od sušeného ovoce, to tam dám, to znamená rozinky, brusinky, meruňky, ananas i papáju a samozřejmě mandle i ořechy. Nevážím to, Na velikonoce jsem těsto dala do věncové formy - bylo tam pomalu více příchutí než těsta. Zkuste to ještě teď před Vánocema, první adventní neděla nebo Mikuláš jsou dobrá příležitost.

  • Lída* | 29. 11. 2007 11:01

    Marsí, klidně přidej sušené meruňky místo kandovaného ovoce , dávám i ořechy a štola je fakt výborná.Přeji ať se podaří a chutná.

  • Marsí | 29. 11. 2007 09:07

    Můj problém je kandované ovoce...prostě to nemohu pozřít..:-( no a tak jsem si řekla, že co kdybych místo toho přidala posekané sušené meruňky?...:-) přiznám se, jak jsem mlado-stará..:-), tk jsem štolu ještě nepekla..takže bude křest ohněm..:-))

  • Di | 29. 11. 2007 06:41

    Nemusí, u nás nikdy dlouho nebyla. Jak jsem napsala v předchozím komentáři, je tak rychle hotová, že ji opravdu zvládnete před Vánocema. Nic netřete a nešlehejte - máslo rozehřejtě a pak vše rychle smíchejte v hnětači nebo máíchacími metlami ručního šlehače. Prdopeč dejte nakonec, rychle působí.

  • Anonym | 28. 11. 2007 20:31

    Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli se tahle štola musí taky uležet :) před Štědrým dnem budu mít fofr, ale teď bych ji stihla ještě upéct. Děkuji ;) a mějte se všichni krásně

  • lenča | 23. 12. 2006 21:41

    Musím uznat,že štola je opravdu skvělá.Je jednoduchá i pro úplné začátečníky.Díky paní Sládkové je možné hotové uvidět,dříve než se to upeče.Zítra,na Śtědrý den ji rozkrojím.Doufám,že bude chutnat tak dobře,jak vypadá.Děkuji za dobrý recept.

  • Hana Rožníčková | 21. 12. 2006 15:06

    Má se pomazat hned když je teplá, krásně se to do štoly vpije.

  • lenča | 21. 12. 2006 14:04

    Chtěla bych se zeptat,kdy se má štola pomazat másel a rumem.Hned po vytáhnutí z trouby,anebo až vychladne....

  • Di | 16. 12. 2006 14:17

    To je rozumné. Štola je raz dva hotová, klidně to zvládnete o svátečním odpoledni. Vánočka je běh na mnohem dleší trať. Ať se obojí povede.

  • Adéla Najmanová | 16. 12. 2006 13:19

    Děkuji vám za odpovědi. Už v tom mám trochu víc jasno. Nejdřív upeči vánočku, ta je u nás v rodině tradicí, a až se zdlábne, ta zkusím vytvořit štolu. Uvidíme, co nám bude chutnat více. Pak se ozvu, jak se mi to povedlo. Ještě, že existují tyto stránky, jinak bych si nevěděla rady...

  • Di | 16. 12. 2006 08:06

    Adélo, zkuste tu tvarohovou, nic nemusí kynout, je to raz dva. Jak jsme už napsala, já nic netřu, všechno umíchám za pár minut metlami. Co se týká tvaru, vyválejte obdélník a oba delší okraje přeložte do středu k sobě. Já pak ještě přehnu podélnou stranou na polovinu - to vytvoří vyšší vršek jako u vánočky.

  • Simča Sládková | 15. 12. 2006 22:30

    Adélko, pokud vím, tak štóla má být taková ta šála, co si přehazuje kněz přez ramena při bohoslužbě - a tvar této "buchty" má takovou šálu napodobovat. Takže vyválíš dlouhý obdélník a po délce si ho jakoby (v představě) rozdělíš na čtvrtiny. Jednu tu 1/4 po celé déle přehneš ke středu. A z druhé strany přehneš ke středu asi tak stejně široký pruh jednou a pak ještě jednou - tedy jedna část je ze 2 vrstev a druhá ze 3. Nevím, zda jsem to popsala pochopitelně, ale snad ano....Pokud ne, tak je obrázek tady: http://www.drozdi.cz/img/recepty/full/vanocnistola.jpg

  • Adéla Najmanová | 15. 12. 2006 19:34

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je lepší štola s přidáním tvarohu nebo klasická kynutá štola? A ještě bych měla jednu trošku hloupou otázku: co se myslí tím, že štolu vyválíme a konce přeložíme přes sebe na střed? Nikdy jsem ještě štolu nepekla, ale letos bych ji chtěla vyzkoušet. Mockrát děkuji za každou radu...

  • Tereza Vzornakucharka :)) | 14. 12. 2006 23:45

    Prave jsem ji vyndala z trouby , a je nádherná ... Štolu jsem pekla poprvé a príjemně mě překvapila.... jen doporučuji pect v horkovzduš. troubě na 160° a pokud mate tu funkci , tak dat výhřev zespoda. Jinak mě recept překvapil svou snadnosti (ono to je mozná i mixerem , šlehat to ručně by se mi nechtelo :) ) a rychlou přípravou ... velmi dobrý recept .

  • Di | 20. 10. 2005 23:06

    Vloni jsem zkusila upéci tvarohovou štólu poprvé a byla jsem nadšená. Recept byl podobný, jen tvarohu bylo více (370 g hladké mouky, 150 g rozpuštěného másla, 250 g tvarohu, 125 g cukru krupice včetně vanilkového, 1,5 prášku do pečiva, 2 vejce a všechny ty dobroty dovnitř). S těstem se nádherně pracovalo a bylo hned hotové. já jsem všechny suroviny naházena do mísynajednou a zpracovala ručním šlehačem. Určitě doporučuji, i když klasickou vánočku rozhodně nezavrhuji. Letos přidám do těsta na Vaši radu rum.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zákusky Nejlepší dezerty Štola
Moučníky Zákusky Pečení Šlehání Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Hnědý rum Kandované ovoce Mandle Máslo Moučkový cukr Polohrubá mouka Prášek do pečiva Rozinky Tvaroh Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřová pečeně s kůrčičkou

Vepřová pečeně s kůrčičkou

Domácí tlačenka

Domácí tlačenka

Karamelové řezy II.

Karamelové řezy II.

Babiččiny "Francky"

Babiččiny "Francky"

Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska

Hnětynky - posvícenská specialita z…

Caesar salát jako z restaurace

Caesar salát jako z restaurace

Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Jogurtové knedlíčky s jahodovou…

Pečená jehněčí kýta po středomořském způsobu

Pečená jehněčí kýta po středomořském…

Francouzský křehký jablečný koláč

Francouzský křehký jablečný koláč

Doporučujeme

35 minut
Pórkový krém s gorgonzolou

Pórkový krém s gorgonzolou

40 minut
Malinová vosí hnízda

Malinová vosí hnízda

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

40 minut
Rafaelo kuličky

Rafaelo kuličky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

60 minut
Vosí hnízda

Vosí hnízda

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

40 minut
Ořechy s krémem

Ořechy s krémem

Poslední sledované recepty

69
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
60
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
42
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
37
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
30
Bramboráky (křupavé)
Bramboráky (křupavé)

Zajímavé články

Tvrdé perníčky? Díky těmto trikům vám krásně změknou
Tvrdé perníčky? Díky těmto trikům vám krásně…
Vosí hnízda 5x jinak: Klasická, malinová, s čokoládou, ořechy i netradiční s mákem
Vosí hnízda 5x jinak: Klasická, malinová, s…
Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři, které zasytí a zahřejí
Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři,…
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v papilotě. Takhle vám bude chutnat i na Vánoce
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v…
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
AHA.cz Dejdar se chvěje hrůzou: Je to přehlídka zloby a nenávisti

Dejdar se chvěje hrůzou: Je to přehlídka zloby a nenávisti

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Velký horoskop na rok 2026: Zjistěte, co vás čeká v lásce, práci i financích

Velký horoskop na rok 2026: Zjistěte, co vás čeká v lásce, práci i financích

Ženy.cz Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Blesk.cz Vánoční koncert hvězd na Žofíně: Margita plakal za Haničku!

Vánoční koncert hvězd na Žofíně: Margita plakal za Haničku!

SportRevue.cz FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Další doporučené recepty:

Vánoční rybí polévka
Vánoční rybí polévka
Vánoční sobíci
Vánoční sobíci
Vánoční stromečky - bez vajec
Vánoční stromečky - bez vajec
Vánoční vanilkové cupcakes
Vánoční vanilkové cupcakes
Vánoční vanilkové rohlíčky
Vánoční vanilkové rohlíčky
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
  • Recepty.cz
  • Vánoční štola
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact