• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 206
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 0,25
      l šlehačka
    • 0,25
      kg cukr krupice
    • 0,25
      kg kandované ovoce nasekané, včetně pomerančové kůry
    • 0,25
      kg ořechy nasekané (vlašské, lískové, mandle)
    • 30
      g hladká mouka
    • čokoláda na vaření

Postup přípravy receptu

1
V míse důkladně promícháme cukr, nasekané kandované ovoce, nadrobno nasekané ořechy a hladkou mouku. Šlehačku necháme přejít varem (skutečně jen chvilku). Lehce spařenou šlehačku vmísíme do připravené směsi. Na plech položíme pečící papír a malou lžičkou tvoříme se směsi menší kopečky, klademe raději dál od sebe, protože se mírně rozvíjí do tvaru placiček. Placičky zvolna pečeme ve vlahé, slabě zahřáté troubě (120 °C) asi 1 hodinu. Spíše sušíme. Jakmile jsou placičky nahnědlé, sejmeme je i s pečícím papírem na stůl vychladnout.
2
V malém kastrůlku si rozpustíme čokoládu na vaření. Nejprve ji nalámeme na kousky a zahříváme nad hrncem, ve kterém se vaří voda. Rozpuštění čokolády urychlíme mícháním. Hotové marokánky poléváme rozpuštěnou čokoládou.
3
Tento recept mám sice z časopisu, ale protože jsem neodolala a už je mám upečené, musela jsem se s Vámi o recept podělit. Jsou opravdu bezva.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

Marokánky

Marokánky

Marokánky II.

Marokánky II.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana | 1. 12. 2016 15:53

    Každoročně nejlepší vánoční cukroví. Dělám přesně podle receptu, peču na pečícím papíře a nemají chybu.

  • lena | 27. 12. 2012 16:08

    Dělala jsem rovněž podle tohoto receptu a pravda je,že jsem mouky musela přidat.Zhruba asi o jednu polévkovou lžíci.To už ale musí zkušená pekařka poznat,kolik čeho přidat nebo ubrat :-) .Navíc jsem i já nechala hmotu odležet a tím také poněkud zhoustla.Když se totiž hmota zaleje vařící smetanou,tak je to opravdu řídké.Jo a příště asi nebudu kandované ovoce dávat vůbec,nebo jen málo.http://www.recepty.cz/recept/vanocni-marokanky-podle-hanky-krizkove-10988#

  • MAGDA | 25. 12. 2012 14:31

    Tak já jsem letos podle toho receptu pekla prvně a výsledek byl na jedničku.Dokonce rodině chutnají víc,než ty koupené v cukrárně.Kupovala jsem je pro to,že recepty,které jsem měla byly složité.Tento ale zvládne i úplný začátečník.Já jsem dala cukru trochu méně a více oříšků a mandlí,než je doporučováno.Hmotu jsem nechala ještě asi hodinu stát aby zhoustlo a pak malou mocca lžičkou(protože pečením ze malinko roztečou.) tvořila hromádky které jsem vidličkou namočenou ve vodě zplošťovala.Až na to,že některé kousky kandovaného ovoce pečením poněkud ztvrdly výsledek však předčil má očekávání..A pekla jsem na hnědém pečícím papíře bez namazání .Po upečení vždycky stáhnu papír i s pečivem z plechu na chladnou rovnou plochu,kde nechám mirně zchladnout a teprve pak ukládám na podnos. :-)

  • Misha | 13. 12. 2011 19:30

    Řekla bych, že Vámi uvedené množství je v pořádku. Dle receptu by takové množství ořechů a suš.ovoce snad ani nešlo zamíchat.

  • Akire1
    Akire1 | 3. 12. 2011 18:13

    Moc autorku nechápu... :-\ .mám před sebou recept se stejným názvem uveřejněný loni v kalendáři bývalých TV hlasatelek ale uvádí se POUZE 250g sušeného ovoce včetně kandované kůry a 250g směsi ořechů a mandlí.Ostatní ingredience jsou stejné i postup smíchání je stejný. Směs jsem nechala chvíli stát aby malinko zhoustla. .Pekla jsem je dnes na 165°cca 20min na pečícím papíře a jsou výborné..... :-)

  • stanusche | 17. 11. 2010 17:13

    Nevim kde ctenarka sebrala na marokanky kg ořechy akg kand.ovoce

  • Helena | 24. 10. 2010 02:24

    Tento recept mám trochu poupravený... Pokud použijete tento rozpis surovin (cukr je na každém-pokud nechcete cukr, dejte trochu medu - uvědomte si totiž, že bez trochy cukru, vám to chuť karamelu neudělá a cukr funguje i jako pojivo), prostě zkuste změnit postup klasika- svařit na kaši, vmíchat a šup na plech. Marokánky se NEPEČOU na papíře ale na vymazaném plechu. V cukrárnách se potře plech olejem či jiným tukem, tvořítkem se naznačí kruh(lehkým vysypáním moukou a do toho tvaru kruhu se vlhkýmy prsty vytvaruje marokánka.

  • V. Zlíchovská | 5. 12. 2008 08:25

    Marokánky peču nejméně 20 let, ale tyhle se mi vůbec nepovedly. Vrátím se zase ke svému osvědčenému receptu.

  • Hana Janů | 12. 12. 2006 18:06

    Musím říci, že jsem celkem zkušená kuchařka, ale nepovedly se mi. Hrozně se lepily k papíru a roztékaly. Musela jsem tam přidat podstatně více mouky, čímž ztratily svoji charakteristickou chut a teprve pak držely pohromadě

  • Jitka | 12. 12. 2006 10:50

    Tak jsem vyzkoušela tento recept, dala jsem jen 90 g cukru a myslím, že to úplně stačí. To záleží ale na chuti. Jinak je tento recept výborný a marokánky mi chutnají více jak z té vařené kaše. Jen to nechce moc dlouho sušit, aby kandované ovoce příliš nevyschlo.

  • Di | 6. 12. 2006 17:09

    Ale vůbec ne - cukr se rozpustí a spíše díky němu těsto zřídne. Jaroslava má pravdu, já dávám na 1/4 l tekutiny zhruba stejné množství cukru. Karamel z toho ale opravdu nejspíše nevznikne. A také nikomu nevymlouvám, když si chce cukroví osladit více.

  • Hana Langrova | 6. 12. 2006 15:29

    Sladké se mi to nezdá,jak jsem psala recept mám z časopisu a tam opravdu uvádějí toho cukru 1/4 kg.Možná,kdydy tam toho cukru bylo méně,bylo by to řídké a vlastně by se to nezkaramelizovalo.Já byla spokojená i v práci všem chutnaly a pečou je také.

  • Jaroslava Oumarová | 4. 12. 2006 15:21

    Na 1/4 l šlehačky opravdu stačí 40-60 g cukru. Ovoce a rozinky jsou také sladké a čokoládová poleva také. S tímto množstvím cukru by mi to asi ani nechutnalo, už jsem odvykla hodně sladit:-))

  • Anonym | 4. 12. 2006 13:13

    nevím,jestli toho cukru tam není moc,už jsem četla spoustu receptů na marokánky,ale tento se dost liší,je tam hodně cukru,kandovan. ovoce a ořechů,tak teď opravdu nevím,který recept mám dělat,aby se mi povedly.Máte ještě tyto marokánky něqkdo vyzkoušeny?

  • Di | 4. 12. 2006 13:12

    Musí ale být příšerně sladké.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Pečení Vaření Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda na vaření Cukr krupice Hladká mouka Kandované ovoce Ořechy Šlehačka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

Zelňačka s mletým masem

Zelňačka s mletým masem

Kachna na medu

Kachna na medu

Rychlé chilli fazole

Rychlé chilli fazole

Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem

Placičky z hlávkového zelí s…

Sušenky á la OREO

Sušenky á la OREO

Pikantní vepřová pečínka

Pikantní vepřová pečínka

Česneková pomazánka s řeckým jogurtem

Česneková pomazánka s řeckým jogurtem

Podzimní salát Coleslaw

Podzimní salát Coleslaw

Doporučujeme

65 minut
Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

10 minut
Pečené kapří hranolky s tymiánem a slaninou

Pečené kapří hranolky s tymiánem a…

50 minut
Štědrovečerní hrachová polévka

Štědrovečerní hrachová polévka

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

40 minut
Smažený kapr bez kostí

Smažený kapr bez kostí

50 minut
Jemná rybí polévka

Jemná rybí polévka

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

Poslední sledované recepty

22
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
15
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
10
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
8
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
8
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý den
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý…
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou, pečená na pivě i v těstíčku z podmáslí
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou,…
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát? Známe odpověď!
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát?…
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský dezert skvěle ozdobí nejenom vánoční stůl
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský…
AHA.cz Skladatel Karel Svoboda (†67): Náhlá smrt krásné milenky!

Skladatel Karel Svoboda (†67): Náhlá smrt krásné milenky!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Blesk pro ženy Nezapomenutelné róby roku 2025: Které slavné dámy letos svými modely vyrazily dech?

Nezapomenutelné róby roku 2025: Které slavné dámy letos svými modely vyrazily dech?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz U Vémoly zasahovala policie: Karlose obvinili z drogové činnosti! Hrozí mu až 18 let vězení

U Vémoly zasahovala policie: Karlose obvinili z drogové činnosti! Hrozí mu až 18 let vězení

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Vánoční magie: Tajemství kapří šupiny a kouzlo k přivolání peněz

Vánoční magie: Tajemství kapří šupiny a kouzlo k přivolání peněz

  • Recepty.cz
  • Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact