• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční krůta

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční krůta
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
  • Krůta
    • 1
      ks krůtí maso celá krůta
    • máslo 1/8 ks
    • 100
      g slanina
    • 2
      lžička sůl
  • Nádivka
    • máslo 1/8 ks
    • 3
      ks vejce
    • 1
      hrst mandle
    • 3
      ks rohlík
    • 1
      šálek mléko nebo smetana
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 1
      plechovka paštika malá
    • 1
      ks petrželka
    • 3
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
Očištěnou krůtu osolíme, prsa a stehna prošpikujeme nudličkami slaniny a volátko, včetně kůže pod krkem naplníme nádivkou.
2
Rohlíky nakrájíme na kostičky a polijeme mlékem. Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny, osolíme, okořeníme muškátem a petrželkou, vmícháme namočené rohlíky, spařené, oloupané a nasekané mandle a malou paštičku, a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Kůži zašijeme, aby nádivka, která pečením nabude, nevytékala. Krůtu vložíme na pekáč, podlijeme ji horkou vodou nebo drůbežím vývarem, zbytek slaniny vložíme do břišní dutiny a pečeme v horké troubě. Často potíráme rozehřátým máslem, obracíme, podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.
3
Větší krůtu raději přikryjeme alobalem, aby se svrchu nepřipalovala. Teprve ke konci pečení alobal sejmeme a krůtu opečeme dočervena. Krůtu pečeme asi 2 až 3 hodiny, podle stáří a velikosti.
4
Při porcování by každý stolovník měl dostat kousek masa bílého, kousek tmavého a plátek nádivky. Vypečenou šťávu z krůty slijeme, pekáč polijeme horkou vodou a napečenou šťávu ze stěn pekáře seškrábeme. Svaříme ji se slitou šťávou po pečení a přeléváme s ní maso nebo přílohu.
5
Pečenou krůtu podáváme s brambory nebo knedlíky a s hruškovým a jeřabinovým kompotem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nejlepší vánoční krůta

Nejlepší vánoční krůta

Krůta po americku

Krůta po americku

Mlsná krůta

Mlsná krůta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • IVAN KEBLÚŠEK | 6. 1. 2009 18:29

    vynikající ,je to zvláštní ,ale krůtu jsem nikdy moc nemusel.Po vyzkoušení tohoto receptu budu pro úspěch opakovat.Děkuji známka1*

  • Aless Malinovsky | 20. 11. 2008 08:41

    cau hudryhudryhudry vas krocan

  • Pavla PPP | 10. 1. 2008 11:05

    Výborný recept, pekla jsem podle tohoto o Vánočních svátcích a krůta i s náplní byla výborná.Jen mám asi silnou troubu, tak stačilo kratší pečení než je uvedeno zde, protože pak se už krůta úplně rozpadala...chuťově za 1*.

  • hallerova gertruda | 25. 12. 2007 10:59

    VELMI DOBRE,URCITE PRISTI VANOCE A NEBO PRO NAVSTEVU.KRASNE VANOCE POSILAM ZE SPAÑELSKA

  • Gabriela B | 13. 12. 2007 12:35

    Pro anonyma: já plním nádivkou pouze kůži pod krkem a na prsou, ale určitě je možné naplnit i krůtu celou. Nejsem žádný specialista, ale nepředpokládám, že by to nějak výrazně ovlivnilo očekávaný výsledek. Pokud budete dávat nádivku i do břišní dutiny, bylo by možná lepší péct krůtu o trochu déle, aby se nádivka pěkně propekla.

  • Kateřina Sedlecká | 6. 11. 2007 19:53

    Opravdu skvělé,loni jsme ji pekli poprvé podle vašeho receptu a už nikdy jinak opravdu skvělá můžeme všem doporučit.Během roku tuto nádivku občas vyměním za tu mojí klasiku i do kuřete.Sice nejíme paštiky,ale v tomto receptu by chyběla,a taky tam nedávám slaninu Děkuji dávám za 1

  • Anonym | 24. 10. 2007 12:20

    Tak jste mně přesvědčili a krůtu na letošní Vánoce takhle udělám, jen malý dotaz nedá se celá ta kruta vyplnit tou nádivkou?

  • pupen Hons | 13. 1. 2006 13:24

    Parádný oběd na nedělí, nejen na Vánoce!1*****

  • Gabriela B | 1. 12. 2005 15:15

    Jsem ráda, že Vám chutnalo. Já jsem ji pekla loni na Vánoce poprvé a přes veškeré počáteční obavy (byla to má první vánoční krůta) jsme byli nadšeni. Zvláště nádivkou, která je naprosto skvělá. Recept patří mezi naše oblíbené a když peču krůtu, tak jedině tímto způsobem. Letošní Vánoce ji budu péct znova a už se na ni těšíme.

  • Dave & Hanka HADAVENKA | 30. 11. 2005 23:00

    Opravdu velmi chutne. Pekli sme krutu 4kg. 3h jsou tak akorat. Otocili sme ji po 1h 30min. Mazali sme maslem kazdych 20min. Vysledek je velmi ale velmi moc chutny nemohu se odtrhnout od pekace. Mastna huba ale stastna. Vesele vanoce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Krůtí maso Mandle Máslo Mléko Muškátový květ Paštika Petrželka Rohlík Slanina Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Třená bábovka klasik

Třená bábovka klasik

Arabská rýže

Arabská rýže

Rybí pomazánka II.

Rybí pomazánka II.

Ďábelský Pangasius

Ďábelský Pangasius

Vaječná pomazánka s Vysočinou

Vaječná pomazánka s Vysočinou

Přírodní plátek se šunkou a žampiony

Přírodní plátek se šunkou a žampiony

"Rozetky" - šneci s tvarohem a švestkami

"Rozetky" - šneci s tvarohem a…

Rybí steak

Rybí steak

Krůtí roláda plněná hříbky

Krůtí roláda plněná hříbky

Doporučujeme

60 minut
Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.

Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.

80 minut
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

90 minut
Francouzský koláč s hruškami

Francouzský koláč s hruškami

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

82
Salát s rajčaty, avokádem a nivou
Salát s rajčaty,…
78
Kuřecí polévka s krupicovými noky
Kuřecí polévka s…
51
Guláš s hráškem
Guláš s hráškem
45
Kuřecí vývar s ořechovými nudlemi
Kuřecí vývar s…
35
Švestkový koláč bez lepku s drobenkou
Švestkový koláč bez…

Zajímavé články

Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší? Sladké i slané varianty!
Jak upéct muffiny, po kterých se hned zapráší?…
Čatní neodoláte! Připravte si ho z rajčat, švestek nebo jablek a doplňte jím sýry i maso
Čatní neodoláte! Připravte si ho z rajčat,…
UFO na talíři aneb patison a vše, co o něm potřebujete vědět
UFO na talíři aneb patison a vše, co o něm…
Jak zamrazit rajčata, cukety, papriky a jinou zeleninu ze zahrádky? Poradíme vám!
Jak zamrazit rajčata, cukety, papriky a jinou…
Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si poklad, který oceníte nejen v zimě
Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si…
AHA.cz Etzler rudý vzteky! Jde o Bohdalovou

Etzler rudý vzteky! Jde o Bohdalovou

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Hana Zagorová by oslavila 79 let. Jaká tajemství skrýval její život mimo pódia?

Hana Zagorová by oslavila 79 let. Jaká tajemství skrýval její život mimo pódia?

Ženy.cz Dvacetiletá Sofia Isella řeže do genderových klišé. Proč vystupuje pokrytá hlínou?

Dvacetiletá Sofia Isella řeže do genderových klišé. Proč vystupuje pokrytá hlínou?

Blesk.cz Giorgio Armani (†91) neměl potomky. Kdo bude dědit? 250 miliard pro šestici vyvolených!

Giorgio Armani (†91) neměl potomky. Kdo bude dědit? 250 miliard pro šestici vyvolených!

SportRevue.cz FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy Jaký typ ženy jste? Tohle o vás vypovídá měsíc, ve kterém jste se narodila!

Jaký typ ženy jste? Tohle o vás vypovídá měsíc, ve kterém jste se narodila!

  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact