• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánočka V.
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka V.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka V.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 3
      ks žloutek 2-3
    • 40
      g droždí 30-40
    • 1
      lžička sůl
    • 120
      g cukr krupice
    • 120
      g hera
    • 2,50
      dl mléko
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 2
      lžíce rozinky
    • 2
      lžíce mandle - loupané spařené (nakrájenéna lupínky a z poloviny na drobné kousky)
    • mouka na vál
    • tuk naplech
    • 1
      ks rozšlehané vejce na potření vánočky

Postup přípravy receptu

1
Droždí v hrnku rozdrobíme, smícháme s trochou cukru, zalijeme polovinou vlahého mléka a zakryté čistou utěrkou dáme kynout do tepla. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky, pak po částech mouku prosátou se solí a zbylé mléko, nakonec vlijeme do směsi vykynutý kvásek, vsypeme omyté a osušené rozinky, na kousky rozkrájené mandle a v míse vymícháme hladké těsto, které se nechytá vařečky ani stěn nádoby. Posypeme je troškou mouky, zakryjeme a necháme v teple vykynout.
2
Po vykynutí těsto znova vařečkou vymícháme a dáme ještě kynout. Pak je vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 stejných dílů, z nichž vyválíme asi 20cm dlouhé válečky. Vánočku upleteme tak, že nejprve spleteme ze 4 dílů základní vrstvu, kterou upravíme na pomaštěný plech. Hřbetem dlaně do ní uprostřed po celé délce utvoříme žlábek, do kterého vtiskneme střední vrstvu spletenou jako klasický cop ze 3 válečků.
3
Zbylé 2 díly spleteme jako šňůru na vrcholový díl (hřeben) a vtiskneme do mělkého žlábku uprostřed středního dílu. Konce hřebenu povytáhneme přes oba okraje, podsuneme naspod a promáčkneme. Celou stavbu vánočky ještě upravíme a srovnáme, aby se při pečení nesesula na jednu stranu a neroztrhla.
4
Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem, posypeme lupínky z mandlí a dáme péci do rozehřáté trouby. Po 20 min. snížíme příkon na střední teplotu, vánočku přikryjeme čistým papírem vystřiženým do oválu o velikosti pečeného kusu a mírně navlhčeným studenou vodou, aby se horní část nespálila.
5
Po necelé hodině vyzkoušíme zapíchnutím suché špejle do středu vánočky, zda je hotova. Zůstane-li suchá, vánočku vyjmeme a necháme vychladnout na plechu v téže místnosti, kde se pekla. Nikdy ji nepřenášíme do chladna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vláčná bramborová vánočka

Vláčná bramborová vánočka

Domácí vánočka

Domácí vánočka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Dopolední svačina Svačina Pečení Vánoce Výjimečný den Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Droždí Hera Hnědý rum Mandle - loupané Mléko Mouka Polohrubá mouka Rozinky Rozšlehané vejce Sůl Tuk Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Koláč z pekla

Koláč z pekla

Ďábelský Pangasius

Ďábelský Pangasius

Jednoduché lečo po našem

Jednoduché lečo po našem

Mleté maso s houbami

Mleté maso s houbami

Zeleninové těstoviny - bezmasé

Zeleninové těstoviny - bezmasé

Halušky se špenátem

Halušky se špenátem

Kávovo-ořechový dort (korpus) - dvoupatrový

Kávovo-ořechový dort (korpus) -…

Rybízový nepečený dort

Rybízový nepečený dort

Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

101
Jednoduchá fazolková polévka
Jednoduchá fazolková…
61
Zapečená plněná rajčata
Zapečená plněná rajčata
45
Jahodové řezy - smetanové
Jahodové řezy - smetanové
41
Zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Zeleninová polévka s…
33
Domácí listové těsto
Domácí listové těsto

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a…
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
AHA.cz Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Ženy.cz Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Blesk.cz Žhavé ceny Emmy! Odvážná Wednesday, sexy Zeta-Jonesová i svůdný výstřih Sweeneyové

Žhavé ceny Emmy! Odvážná Wednesday, sexy Zeta-Jonesová i svůdný výstřih Sweeneyové

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

  • Recepty.cz
  • Vánočka V.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact