• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánočka V.
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka V.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka V.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 3
      ks žloutek 2-3
    • 40
      g droždí 30-40
    • 1
      lžička sůl
    • 120
      g cukr krupice
    • 120
      g hera
    • 2,50
      dl mléko
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 2
      lžíce rozinky
    • 2
      lžíce mandle - loupané spařené (nakrájenéna lupínky a z poloviny na drobné kousky)
    • mouka na vál
    • tuk naplech
    • 1
      ks rozšlehané vejce na potření vánočky

Postup přípravy receptu

1
Droždí v hrnku rozdrobíme, smícháme s trochou cukru, zalijeme polovinou vlahého mléka a zakryté čistou utěrkou dáme kynout do tepla. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky, pak po částech mouku prosátou se solí a zbylé mléko, nakonec vlijeme do směsi vykynutý kvásek, vsypeme omyté a osušené rozinky, na kousky rozkrájené mandle a v míse vymícháme hladké těsto, které se nechytá vařečky ani stěn nádoby. Posypeme je troškou mouky, zakryjeme a necháme v teple vykynout.
2
Po vykynutí těsto znova vařečkou vymícháme a dáme ještě kynout. Pak je vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 stejných dílů, z nichž vyválíme asi 20cm dlouhé válečky. Vánočku upleteme tak, že nejprve spleteme ze 4 dílů základní vrstvu, kterou upravíme na pomaštěný plech. Hřbetem dlaně do ní uprostřed po celé délce utvoříme žlábek, do kterého vtiskneme střední vrstvu spletenou jako klasický cop ze 3 válečků.
3
Zbylé 2 díly spleteme jako šňůru na vrcholový díl (hřeben) a vtiskneme do mělkého žlábku uprostřed středního dílu. Konce hřebenu povytáhneme přes oba okraje, podsuneme naspod a promáčkneme. Celou stavbu vánočky ještě upravíme a srovnáme, aby se při pečení nesesula na jednu stranu a neroztrhla.
4
Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem, posypeme lupínky z mandlí a dáme péci do rozehřáté trouby. Po 20 min. snížíme příkon na střední teplotu, vánočku přikryjeme čistým papírem vystřiženým do oválu o velikosti pečeného kusu a mírně navlhčeným studenou vodou, aby se horní část nespálila.
5
Po necelé hodině vyzkoušíme zapíchnutím suché špejle do středu vánočky, zda je hotova. Zůstane-li suchá, vánočku vyjmeme a necháme vychladnout na plechu v téže místnosti, kde se pekla. Nikdy ji nepřenášíme do chladna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vláčná bramborová vánočka

Vláčná bramborová vánočka

Domácí vánočka

Domácí vánočka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Dopolední svačina Svačina Pečení Vánoce Výjimečný den Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Droždí Hera Hnědý rum Mandle - loupané Mléko Mouka Polohrubá mouka Rozinky Rozšlehané vejce Sůl Tuk Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažený kapr

Smažený kapr

Hermelínové brambory

Hermelínové brambory

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Haštalský řízek

Haštalský řízek

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Dort s ovocem a želatinou

Dort s ovocem a želatinou

Jogurtové řezy II.

Jogurtové řezy II.

Nivové sušenky (slané cukroví)

Nivové sušenky (slané cukroví)

Karbanátky s cuketou

Karbanátky s cuketou

Doporučujeme

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

Poslední sledované recepty

309
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
69
Jablečný Lotus řez - nepečený
Jablečný Lotus řez -…
46
Trojbarevné tvarohové řezy "mňamka"
Trojbarevné tvarohové…
36
Knedlíky s pečeným masem
Knedlíky s pečeným masem
31
Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Kynutý švestkový závin …

Zajímavé články

Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete vědět, když chcete zavařovat okurky
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete…
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7 receptů nejen na víkend
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7…
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná sladká dobrota, kterou zvládne i naprostý začátečník
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná…
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení, které si zamilujete na první sousto
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení…
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču…
AHA.cz Absolonová oznámila konec: Slzy jako hrachy

Absolonová oznámila konec: Slzy jako hrachy

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Žhavá manikúra letošního léta: Minimalistické i divoké puntíky vládnou trendům

Žhavá manikúra letošního léta: Minimalistické i divoké puntíky vládnou trendům

Ženy.cz Nedovolte, aby vaše dítě vyrůstalo bez otce. Vážně jste si jistá, že jste našla toho pravého?

Nedovolte, aby vaše dítě vyrůstalo bez otce. Vážně jste si jistá, že jste našla toho pravého?

Blesk.cz Bolest Jasněnky Kuklové: Smrt parťáka

Bolest Jasněnky Kuklové: Smrt parťáka

SportRevue.cz FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu a co máte rádi!

Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu a co máte rádi!

  • Recepty.cz
  • Vánočka V.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact