• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánočka - třená
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka - třená

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 38
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka - třená
Vánočka - třená
Vánočka - třená
Vánočka - třená
Vánočka - třená
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 750
      g polohrubá mouka
    • 170
      g máslo
    • 170
      g cukr krupice
    • vanilkový cukr nebo aroma
    • 3
      ks žloutek
    • citronová kůra nebo aroma(nemusí být)
    • mandle sekané:4-5dkg
    • 30
      g rozinky
    • 2
      lžíce hnědý rum (nemusí být)
    • 1
      kostka droždí
    • 400
      ml mléko cca
    • 1
      lžička sůl malá
    • rozšlehané vejce na potření
    • mandlové lupínky na posypání(nemusí být)

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravíme v hrnku kvásek z části mléka, cukru a kostky droždí. Máslo utřeme s cukry a žloutky do hladké pěny. Mouku, rozinky, citronovou kůru (cca 1 lžičku), rum, mandle a sůl si smícháme v míse, pak přidáme utřenou máslovou pěnu, kvásek, zbytek mléka a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto (mléko dle potřeby).
2
Na přípravě těsta velmi záleží, snažíme se míchat tak, že těsto vařečkou nabíráme od spodu a ze všech stran. Vháníme tak do něj vzduch, který nám pomáhá mít vánočku hezky nadýchanou.
3
Těsto necháme na teplém místě kynout (cca 30 minut). Až se začne ,,zvedat,, tak ho znovu propracujeme a necháme kynout dalších 35 - 45 minut. Když máme těsto vykynuté, uděláme si z něj bochánky na prameny = tolik bochánků, z kolika chcememe vánočku plést. Hlídáme si jejich váhu, aby byly stejné. Na vrchní cop můžeme snížit gramáž - nemusí být tak tlustý, aby zbytečně ,,neujížděl,, při pečení z vánočky.
4
Bochánky prohněteme a vyválíme si z nich stejně dlouhé prameny,z kterých budeme plést copy.
5
Postup pletení nebudu rozepisovat, jelikož na Googlu nebo YouTube je názorný a dobře pochopitelný postup z různých počtů pramenů (vybere si každý).
6
Hotovou, upletenou vánočku přeneseme na plech s pečícím papírem a necháme jí nejméně 45 minut kynout (dle potřeby) na teplém místě. Proti sjíždění pramenů vánočku můžeme zajistit zapíchnutím špejlí nebo párátky, které po upečení vyndáme!
7
Před pečením jí potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě prvních 10 minut na vyšší teplotu,pak zmírníme a dopékáme zvolna. Doba pečení cca 45 minu t= zkoušíme špejlí (těsto se nesmí na špejli chytat). Hotovou vánočku můžeme sypat moučkovým cukrem.
8
Pokud se rozhodnete pro pečení této vánočky,zachovejte postup přípravy těsta! Zkoušel jsem dělat ze stejných surovin, ale klasicky a není to ono :-). Rozinky můžeme dávat do těsta předem namočené v rumu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Třená bábovka klasik

Třená bábovka klasik

třená bábovka

třená bábovka

Třená niva podle ČSN

Třená niva podle ČSN

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Macková | 11. 12. 2016 19:56

    Výborná. Dělala jsem ze 6 pramenů, ta je nejjistější, neujíždí při pečení do stran.

  • RauM
    RauM | 19. 1. 2012 23:34

    letos jsem opětovně po asi 3 letech vyzkoušela.. čím byla "starší", tím lepší byla.. nejlepší by byla, když u nebyla.. :'(

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Pečiva Prosinec Snídaně Svačina Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hnědý rum Mandle Mandlové lupínky Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Rozšlehané vejce Sůl Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bulharská pomazánka

Bulharská pomazánka

Jahodové pokušení

Jahodové pokušení

Červená tofu pomazánka

Červená tofu pomazánka

Francouzský citronový koláč - Tarte au citron

Francouzský citronový koláč - Tarte…

Smažený máslový celer

Smažený máslový celer

Hovězí kližka se smetanovou houbovou omáčkou

Hovězí kližka se smetanovou houbovou…

Tvarohový koláč s borůvkami

Tvarohový koláč s borůvkami

Krémová polévka z červené řepy

Krémová polévka z červené řepy

Mandle v pánvi pražené

Mandle v pánvi pražené

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

44
Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou
Veganské plněné papriky…
33
Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně
Hlíva (bedly, václavky)…
21
Jednoduché lečo z trouby
Jednoduché lečo z trouby
19
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
15
Hrachová kaše (moc dobrá)
Hrachová kaše (moc dobrá)

Zajímavé články

KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký letní den svěžím a zdravým drinkem
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký…
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od…
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
AHA.cz Žádná role pro Obermaierovou! Vymazali ji z Ulice

Žádná role pro Obermaierovou! Vymazali ji z Ulice

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Móda z tiskovky TV Nova: Kdo byl za letní královnu a ukázal styl na jedničku?

Móda z tiskovky TV Nova: Kdo byl za letní královnu a ukázal styl na jedničku?

Ženy.cz Nejcennější suvenýr z dovolené? Vlastní deník je nejvíc

Nejcennější suvenýr z dovolené? Vlastní deník je nejvíc

Blesk.cz Dara o Nedvědovi zavěšeném do blondýny: Způsob, jak upustit páru!

Dara o Nedvědovi zavěšeném do blondýny: Způsob, jak upustit páru!

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Tarotoskop na srpen: Berany, Lvy a Ryby čekají žhavé milostné zážitky, Střelci ukončí jednu životní etapu

Tarotoskop na srpen: Berany, Lvy a Ryby čekají žhavé milostné zážitky, Střelci ukončí jednu životní etapu

Další doporučené recepty:

Vanilkový pudink s medovým mangem
Vanilkový pudink s medovým mangem
Vanilkový vánoční koňak
Vanilkový vánoční koňak
Vánočka
Vánočka
Vánočka (Cirkus Petrus)
Vánočka (Cirkus Petrus)
Vánočka od babičky
Vánočka od babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka podle babičky
  • Recepty.cz
  • Vánočka - třená
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact