• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánočka se šafránem
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka se šafránem

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
2.2
hodnotilo: 6
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
15fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 70
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 250
      ml mléko
    • 2
      ks žloutek
    • 41
      g droždí (jedna kostka)
    • 50
      g ořechy (není nutné)
    • 1
      špetka šafrán
    • 500
      g špaldová mouka (lze i polohrubá)
    • 50
      g cukr krupice
  • Na potření...
    • máslo
    • 1
      ks vejce
    • med

Postup přípravy receptu

1
Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte dolík a rozdrobte do něj droždí. Přidejte asi 2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a z okrajů dolíku přihrňte trochu mouky. Přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 15 minut, aby vzešel kvásek. Mléko rozehřejte s máslem a vmíchejte šafrán – jeho barvivo a vůně se uvolní v teplé tekutině.

RADA: Jak na domácí máslo?

2
Vzešlý kvásek vmíchejte do mouky. Přilijte šafránové mléko, vsypte zbylý cukr, sůl, žloutky a zpracujte nejdřív v míse a pak na lehce moukou posypané pracovní ploše nebo válu ručně v hladké, pružné a tužší těsto (v této fázi můžete do těsta zapracovat i nahrubo nasekané ořechy).
3
Vraťte jej do mísy a zakryté utěrkou nechte na teplém místě stranou průvanu kynout (těsto na vánočku je tučnější a tužší, takže kyne poměrně dlouho). Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů. Každý z nich vyválejte ručně na tenčí váleček o délce přibližně 50 cm. Nejprve začněte splétat základ vánočky.
4
Čtyři válečky si na pracovní plochu naskládejte tak, jak vidíte na šestém obrázku. K docílení opravdu symetrického spletení všech těstových pramínků je nejlepší začínat splétat od prostředka vždy přehozením krajních válečků zleva doprava a prostředních naopak zprava doleva. Pak otočte o 180° a pokračujte z druhé strany.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak uplést vánočku ze šesti pramenů

5
Přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech, hranou ruky udělejte v základu prohlubeň a do té umístěte prostřední díl vánočky, spletený jako klasický cop – ze tří pramenů. Opět vytvořte prohlubeň a navrch položte část stočenou ze dvou válečků těsta. Konce stočeného těsta podhrňte z obou stran pod vánočku a nechte na plechu při pokojové teplotě ještě asi hodinku nechat kynout.
6
Pak potřete rozšlehaným vejcem a doporučujeme nejméně na třech místech zpevnit vpíchnutou špejlí (vánočka lépe drží tvar a nerozjede se při pečení). Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a asi 10 minut zprudka zapečte. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a vánočku pečte ještě asi 25 až 40 minut, aby byla propečená a na povrchu krásně zlatavá (kdyby se začala zabarvovat příliš, překryjte ji alobalem). Upečenou potřete máslem s medem a vychladlou poprašte vanilkovým cukrem.

RADA: 5 tipů k pečení sladkého i slaného

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Vánočka - třená

Vánočka - třená

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pippiva
    pippiva | 24. 12. 2011 18:21

    Pravdu dic - neni :-D . Spis je tam pro barvu. Vyzkouseno. Krasny Stedry vecer !

  • Schwarzbergerova
    Schwarzbergerova | 24. 12. 2011 14:52

    Je jedna špetka šafránu ve vánočce cítit?

  • pippiva
    pippiva | 21. 12. 2011 15:04

    Jelikoz jsem se vyspala dobre :-P (na rozdil od nekoho jineho...), pustila jsem se do me prvni vanocky. Cukr jsem dala trtinovy 100 g, kvasnic jen polovinu, misto orechu nasekanou cokoladu, do testa 2 lzice grappy na vuni a musim konstatovat, ze chutnalo cele rodine <:-) . Budu muset zopakovat na Stedry den, jen rozdelim testo na 2 poloviny, jednu vanocku s cokoladou pro deti a druhou s rozinkami a orechy. Davam 1 8-)

  • Lucie Kadera | 16. 12. 2011 10:51

    :-D

  • pippiva
    pippiva | 15. 12. 2011 23:24

    Procpak ta petka? Zase se nekdo spatne vyspal?

  • pippiva
    pippiva | 9. 12. 2011 12:16

    To je zajimave s tim safranem a super, ze je i fotopostup. Vanocku jsem jeste nikdy nedelala, je nacase abycch italskemu narodu predvedla dobrou ceskou vanocku <3 <:-) ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zákusky Nejlepší dezerty Vánočka
Moučníky Zákusky Prosinec Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Droždí Máslo Med Mléko Ořechy Šafrán Špaldová mouka Sůl Vejce Žloutek

Vánočka z domácí pekárny

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vegetariánské Kung Pao Asie

Vegetariánské Kung Pao Asie

Zapečené žampiony

Zapečené žampiony

Víno z bezinek

Víno z bezinek

Žravé řezy

Žravé řezy

Punčové kokosové řezy

Punčové kokosové řezy

Těstoviny s brokolicovo-smetanovou omáčkou

Těstoviny s brokolicovo-smetanovou…

Přesnídávka s ovocem a cuketou

Přesnídávka s ovocem a cuketou

Kuřecí maso na houbách se smetanou

Kuřecí maso na houbách se smetanou

Pomazánka se sušenými rajčaty

Pomazánka se sušenými rajčaty

Doporučujeme

110 minut
Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou

Kuřecí miso polévka s nudlemi a…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

60 minut
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

55 minut
Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Vánočka z domácí pekárny

Poslední sledované recepty

72
Svíčková z kuřete
Svíčková z kuřete
55
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
36
Bramborovo - rybí krokety
Bramborovo - rybí krokety
28
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
27
Báječná (nejen) broskvová roláda
Báječná (nejen)…

Zajímavé články

Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která většinou končí v koši!
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která…
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
AHA.cz Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Ženy.cz Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Blesk.cz Poslední fotky Jiřího Krampola (†87): Dva týdny před smrtí natáčel

Poslední fotky Jiřího Krampola (†87): Dva týdny před smrtí natáčel

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Další doporučené recepty:

Vánočka od babičky
Vánočka od babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka s medovinou
Vánočka s medovinou
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z Počernic
Vánočka z Počernic
  • Recepty.cz
  • Vánočka se šafránem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact