• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánočka se šafránem
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka se šafránem

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
2.2
hodnotilo: 6
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
15fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 70
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 250
      ml mléko
    • 2
      ks žloutek
    • 41
      g droždí (jedna kostka)
    • 50
      g ořechy (není nutné)
    • 1
      špetka šafrán
    • 500
      g špaldová mouka (lze i polohrubá)
    • 50
      g cukr krupice
  • Na potření...
    • máslo
    • 1
      ks vejce
    • med

Postup přípravy receptu

1
Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte dolík a rozdrobte do něj droždí. Přidejte asi 2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a z okrajů dolíku přihrňte trochu mouky. Přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 15 minut, aby vzešel kvásek. Mléko rozehřejte s máslem a vmíchejte šafrán – jeho barvivo a vůně se uvolní v teplé tekutině.

RADA: Jak na domácí máslo?

2
Vzešlý kvásek vmíchejte do mouky. Přilijte šafránové mléko, vsypte zbylý cukr, sůl, žloutky a zpracujte nejdřív v míse a pak na lehce moukou posypané pracovní ploše nebo válu ručně v hladké, pružné a tužší těsto (v této fázi můžete do těsta zapracovat i nahrubo nasekané ořechy).
3
Vraťte jej do mísy a zakryté utěrkou nechte na teplém místě stranou průvanu kynout (těsto na vánočku je tučnější a tužší, takže kyne poměrně dlouho). Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů. Každý z nich vyválejte ručně na tenčí váleček o délce přibližně 50 cm. Nejprve začněte splétat základ vánočky.
4
Čtyři válečky si na pracovní plochu naskládejte tak, jak vidíte na šestém obrázku. K docílení opravdu symetrického spletení všech těstových pramínků je nejlepší začínat splétat od prostředka vždy přehozením krajních válečků zleva doprava a prostředních naopak zprava doleva. Pak otočte o 180° a pokračujte z druhé strany.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak uplést vánočku ze šesti pramenů

5
Přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech, hranou ruky udělejte v základu prohlubeň a do té umístěte prostřední díl vánočky, spletený jako klasický cop – ze tří pramenů. Opět vytvořte prohlubeň a navrch položte část stočenou ze dvou válečků těsta. Konce stočeného těsta podhrňte z obou stran pod vánočku a nechte na plechu při pokojové teplotě ještě asi hodinku nechat kynout.
6
Pak potřete rozšlehaným vejcem a doporučujeme nejméně na třech místech zpevnit vpíchnutou špejlí (vánočka lépe drží tvar a nerozjede se při pečení). Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a asi 10 minut zprudka zapečte. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a vánočku pečte ještě asi 25 až 40 minut, aby byla propečená a na povrchu krásně zlatavá (kdyby se začala zabarvovat příliš, překryjte ji alobalem). Upečenou potřete máslem s medem a vychladlou poprašte vanilkovým cukrem.

RADA: 5 tipů k pečení sladkého i slaného

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Vánočka - třená

Vánočka - třená

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pippiva
    pippiva | 24. 12. 2011 18:21

    Pravdu dic - neni :-D . Spis je tam pro barvu. Vyzkouseno. Krasny Stedry vecer !

  • Schwarzbergerova
    Schwarzbergerova | 24. 12. 2011 14:52

    Je jedna špetka šafránu ve vánočce cítit?

  • pippiva
    pippiva | 21. 12. 2011 15:04

    Jelikoz jsem se vyspala dobre :-P (na rozdil od nekoho jineho...), pustila jsem se do me prvni vanocky. Cukr jsem dala trtinovy 100 g, kvasnic jen polovinu, misto orechu nasekanou cokoladu, do testa 2 lzice grappy na vuni a musim konstatovat, ze chutnalo cele rodine <:-) . Budu muset zopakovat na Stedry den, jen rozdelim testo na 2 poloviny, jednu vanocku s cokoladou pro deti a druhou s rozinkami a orechy. Davam 1 8-)

  • Lucie Kadera | 16. 12. 2011 10:51

    :-D

  • pippiva
    pippiva | 15. 12. 2011 23:24

    Procpak ta petka? Zase se nekdo spatne vyspal?

  • pippiva
    pippiva | 9. 12. 2011 12:16

    To je zajimave s tim safranem a super, ze je i fotopostup. Vanocku jsem jeste nikdy nedelala, je nacase abycch italskemu narodu predvedla dobrou ceskou vanocku <3 <:-) ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zákusky Nejlepší dezerty Vánočka
Moučníky Zákusky Prosinec Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Droždí Máslo Med Mléko Ořechy Šafrán Špaldová mouka Sůl Vejce Žloutek

Vánočka z domácí pekárny

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborový chléb

Bramborový chléb

Máslový ležák proti depresi

Máslový ležák proti depresi

Plněná cuketa II

Plněná cuketa II

Kuřecí kapsa First class

Kuřecí kapsa First class

Vepřová pečeně na divoko-nakládaná

Vepřová pečeně na divoko-nakládaná

Jablečný tvarohový dort

Jablečný tvarohový dort

Autíčka k snídani

Autíčka k snídani

Masové závitky (nejen) se zelím

Masové závitky (nejen) se zelím

Kuře na bazalce

Kuře na bazalce

Doporučujeme

60 minut
Cuketové cannelloni s ricottou

Cuketové cannelloni s ricottou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Vánočka z domácí pekárny

Poslední sledované recepty

39
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Kynutý táč s ovocem a drobenkou
Kynutý táč s ovocem a…
21
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
17
Ostružinový koláč s broskvemi
Ostružinový koláč s…
16
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující chuťovka, která se stala letním hitem
Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující…
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina, kterou si právě teď můžete nasbírat úplně zadarmo
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina,…
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
AHA.cz Anička by slavila 30: Slováček odhalil děsivou pravdu o Dádě

Anička by slavila 30: Slováček odhalil děsivou pravdu o Dádě

Mimibazar Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Dáma.cz Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Blesk pro ženy Kim Cattrall slaví 69. narozeniny! Jak vypadá Samantha ze Sexu ve městě po více než 20 letech?

Kim Cattrall slaví 69. narozeniny! Jak vypadá Samantha ze Sexu ve městě po více než 20 letech?

Ženy.cz Nepředstavím si mamku ani cestu do práce. „Problém“ zvaný afantazie mi komplikuje život

Nepředstavím si mamku ani cestu do práce. „Problém“ zvaný afantazie mi komplikuje život

Blesk.cz Hvězdy komedie Bota jménem Melichar Řandová a Syslová zase spolu: Potkávají se před kamerou!

Hvězdy komedie Bota jménem Melichar Řandová a Syslová zase spolu: Potkávají se před kamerou!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy 10 jmen, která předurčují umělecký talent: Patří mezi ně i to vaše?

10 jmen, která předurčují umělecký talent: Patří mezi ně i to vaše?

Další doporučené recepty:

Vánočka od babičky
Vánočka od babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka s medovinou
Vánočka s medovinou
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z Počernic
Vánočka z Počernic
  • Recepty.cz
  • Vánočka se šafránem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact