• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánočka se šafránem
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka se šafránem

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
2.2
hodnotilo: 6
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
Vánočka se šafránem
15fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 70
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 250
      ml mléko
    • 2
      ks žloutek
    • 41
      g droždí (jedna kostka)
    • 50
      g ořechy (není nutné)
    • 1
      špetka šafrán
    • 500
      g špaldová mouka (lze i polohrubá)
    • 50
      g cukr krupice
  • Na potření...
    • máslo
    • 1
      ks vejce
    • med

Postup přípravy receptu

1
Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte dolík a rozdrobte do něj droždí. Přidejte asi 2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a z okrajů dolíku přihrňte trochu mouky. Přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 15 minut, aby vzešel kvásek. Mléko rozehřejte s máslem a vmíchejte šafrán – jeho barvivo a vůně se uvolní v teplé tekutině.

RADA: Jak na domácí máslo?

2
Vzešlý kvásek vmíchejte do mouky. Přilijte šafránové mléko, vsypte zbylý cukr, sůl, žloutky a zpracujte nejdřív v míse a pak na lehce moukou posypané pracovní ploše nebo válu ručně v hladké, pružné a tužší těsto (v této fázi můžete do těsta zapracovat i nahrubo nasekané ořechy).
3
Vraťte jej do mísy a zakryté utěrkou nechte na teplém místě stranou průvanu kynout (těsto na vánočku je tučnější a tužší, takže kyne poměrně dlouho). Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů. Každý z nich vyválejte ručně na tenčí váleček o délce přibližně 50 cm. Nejprve začněte splétat základ vánočky.
4
Čtyři válečky si na pracovní plochu naskládejte tak, jak vidíte na šestém obrázku. K docílení opravdu symetrického spletení všech těstových pramínků je nejlepší začínat splétat od prostředka vždy přehozením krajních válečků zleva doprava a prostředních naopak zprava doleva. Pak otočte o 180° a pokračujte z druhé strany.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak uplést vánočku ze šesti pramenů

5
Přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech, hranou ruky udělejte v základu prohlubeň a do té umístěte prostřední díl vánočky, spletený jako klasický cop – ze tří pramenů. Opět vytvořte prohlubeň a navrch položte část stočenou ze dvou válečků těsta. Konce stočeného těsta podhrňte z obou stran pod vánočku a nechte na plechu při pokojové teplotě ještě asi hodinku nechat kynout.
6
Pak potřete rozšlehaným vejcem a doporučujeme nejméně na třech místech zpevnit vpíchnutou špejlí (vánočka lépe drží tvar a nerozjede se při pečení). Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a asi 10 minut zprudka zapečte. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a vánočku pečte ještě asi 25 až 40 minut, aby byla propečená a na povrchu krásně zlatavá (kdyby se začala zabarvovat příliš, překryjte ji alobalem). Upečenou potřete máslem s medem a vychladlou poprašte vanilkovým cukrem.

RADA: 5 tipů k pečení sladkého i slaného

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Vánočka - třená

Vánočka - třená

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pippiva
    pippiva | 24. 12. 2011 18:21

    Pravdu dic - neni :-D . Spis je tam pro barvu. Vyzkouseno. Krasny Stedry vecer !

  • Schwarzbergerova
    Schwarzbergerova | 24. 12. 2011 14:52

    Je jedna špetka šafránu ve vánočce cítit?

  • pippiva
    pippiva | 21. 12. 2011 15:04

    Jelikoz jsem se vyspala dobre :-P (na rozdil od nekoho jineho...), pustila jsem se do me prvni vanocky. Cukr jsem dala trtinovy 100 g, kvasnic jen polovinu, misto orechu nasekanou cokoladu, do testa 2 lzice grappy na vuni a musim konstatovat, ze chutnalo cele rodine <:-) . Budu muset zopakovat na Stedry den, jen rozdelim testo na 2 poloviny, jednu vanocku s cokoladou pro deti a druhou s rozinkami a orechy. Davam 1 8-)

  • Lucie Kadera | 16. 12. 2011 10:51

    :-D

  • pippiva
    pippiva | 15. 12. 2011 23:24

    Procpak ta petka? Zase se nekdo spatne vyspal?

  • pippiva
    pippiva | 9. 12. 2011 12:16

    To je zajimave s tim safranem a super, ze je i fotopostup. Vanocku jsem jeste nikdy nedelala, je nacase abycch italskemu narodu predvedla dobrou ceskou vanocku <3 <:-) ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zákusky Nejlepší dezerty Vánočka
Moučníky Zákusky Prosinec Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Droždí Máslo Med Mléko Ořechy Šafrán Špaldová mouka Sůl Vejce Žloutek

Vánočka z domácí pekárny

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hovězí námořnické maso

Hovězí námořnické maso

Burgundská hovězí pečeně

Burgundská hovězí pečeně

Bramborový salát s okurkou

Bramborový salát s okurkou

Čína pro lenochy

Čína pro lenochy

Babiččin sádlový koláč

Babiččin sádlový koláč

Barevné bramborové knedlíky (noky)

Barevné bramborové knedlíky (noky)

Dýňová bábovka - dvoubarevná

Dýňová bábovka - dvoubarevná

Jednoduché švestkové knedlíky - kynuté, bez vajec

Jednoduché švestkové knedlíky -…

Játrová směs se zeleninou

Játrová směs se zeleninou

Doporučujeme

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

45 minut
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Vánočka z domácí pekárny

Poslední sledované recepty

65
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
48
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Dýňová tortila
Dýňová tortila
21
Těstovinový salát se zeleninou, masem a dresingem
Těstovinový salát se…

Zajímavé články

3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají…
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z…
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
AHA.cz Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Ženy.cz Když hysterka… je váš muž!

Když hysterka… je váš muž!

Blesk.cz Jirešová o pohřešované dceři Sofii: Věřila jsem, že si nic neudělá!

Jirešová o pohřešované dceři Sofii: Věřila jsem, že si nic neudělá!

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

Další doporučené recepty:

Vánočka od babičky
Vánočka od babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka s medovinou
Vánočka s medovinou
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z domácí pekárny
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z osmi pramenů
Vánočka z Počernic
Vánočka z Počernic
  • Recepty.cz
  • Vánočka se šafránem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact