• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 750
      g polohrubá mouka
    • 120
      g moučkový cukr
    • 1
      lžička anýz
    • 1
      ks vanilka
    • 140
      g máslo
    • 2
      ks žloutek
    • mléko podle potřeby
    • 50
      g rozinky
    • 50
      g mandle
  • Kvásek
    • 1,25
      l mléko
    • 1
      lžíce moučkový cukr
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 40
      g droždí

Postup přípravy receptu

1
Z vlažného mléka, cukru, mouky a droždí připravíme kvásek, který necháme vykynout na teplém místě. Mouku prosejeme, smícháme s cukrem, rozdrceným anýzem a vanilkou. Uprostřed mouky uděláme důlek, vlijeme do ní rozpuštěné máslo, smíchané s trochou mléka a se žloutky, zahrneme moukou, přidáme vykynutý kvásek a s mlékem vypracujeme tuhé hladké těsto. Přikryjeme ho ubrouskem, dáme na teplé místo a necháme hodinu kynout.
2
Do vykynutého těsta zapracujeme umyté a usušené rozinky a větší část oloupaných mandlí pokrájených na nudličky.
3
Potom těsto rozdělíme na devět dílů a vyválíme z něho stejně dlouhé válečky. Nejprve upleteme čtyrpramenný pletenec, položíme ho na pomaštěný papír na plechu, střed po délce stlačíme, položíme naň trojpramenný pletenec a nahoru do stlačeného středu dáme dvojpramenný pletenec.
4
Vánočku necháme chvíli kynout, posypeme jí zbytkem pokrájených mandlí a pomalu pečeme v dobře vyhřáté troubě 50 minut. Aby se vánočka nezdeformovala, můžeme jí zpevnit párátky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vláčná bramborová vánočka

Vláčná bramborová vánočka

Domácí vánočka

Domácí vánočka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JH77 | 11. 12. 2011 20:16

    Právě jsem ji vytáhla z trouby ...tak jsem na to zvědavá:-) ..... jen kvásek jsem nedělala, aby to nebyly lívance :-P ...použila jsem sušené droždí .....

  • ŠKORNÍKOVÁ | 2. 10. 2011 21:58

    Dobrý den,můžete mi poradit jak se plete čtyřpramenný cop?Děkuji.

  • H D | 16. 12. 2006 13:58

    Překlep:Má být pravděpodobně 0,25 l tj. 250ml mléka.To by tak odpovídalo.Těsto na vánočku musí být tužší, než třeba na buchty,aby se nerozlezla.Kastrůlky s vodou bych tam nedávala,to je dobré na chleba,ale obecně kynuté těsto nejdřív na více stupňů-těsto se zatáhne a pak stlumit a dopékat na méně.Já případně přikrývám vršek vánočky pečícím papírem, jako paní miroslava alobalem.Ale opravdu důležité je nejdříve tak 10 min na 220°c-podle trouby a pak péct na méně.Tak ať se podaří!

  • Alena Tarabová | 15. 12. 2006 14:01

    Jano, to mě ještě nenapadlo s tím vypínáním horní části, moc dobrý nápad, dík. A to jsem předloni pekla vánoček 15. Určitě letos tento systém vyzkouším.

  • Romana | 15. 12. 2006 12:40

    Já jsem slyšela, že se na dno trouby dává kastrůlek s vodou, aby se vánočka ze spoda nepřipálila.

  • Anonym | 15. 12. 2006 11:37

    Ten litr a čtvrt mléka v receptu bude asi překlep,že?Jinak by to těsto bylo tekuté jak na lívance.

  • Jana z VM | 6. 11. 2006 12:46

    Mirko, já dávám dvě vrstvy alobalu i na dno plechu, hodně potřu máslem a vršek taky přikrývám, aby nebyl moc tmavý, ani zespodu není nikdy přichycená.

  • Jana | 6. 11. 2006 12:14

    Já takhle také peču vánočku,dávám ji na 10 min z obou stran,pak vypnu horní část,peču dalších 10 min,a pak zase zapnu z obou stran a dopékám.Chce to hlavně nespěchat a nepéct zprudka,nebo se spálí oříšky a ty u nás frčí nejvíc.

  • Miroslava Severová | 6. 11. 2006 11:52

    Při pečení vánočky jsem ji měla vždy ze spoda připálenou, teď jsem si přišla na fígl - možná to není nic nového -, nejdříve peču (v el. troubě) asi na 200stupňů, když zezlátne, přikryju ji celou alobalem, ztlumím na 150 a dolní část vypnu, tj. dopekám jen zezhora. Těď už nemusím spodek odkrajovat.Asi po půl hodině zkusím špejlí jestli je už hotová.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Buchty Prosinec Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anýz Droždí Hladká mouka Mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Rozinky Vanilka Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Bílá čokoláda do formiček

Bílá čokoláda do formiček

Vepřové závitky v římském hrnci

Vepřové závitky v římském hrnci

Bábovka s jablíčky a skořicí

Bábovka s jablíčky a skořicí

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Pečená vepřová žebírka

Pečená vepřová žebírka

Vepřová kýta s červenýma fazolema

Vepřová kýta s červenýma fazolema

Adžika zeleninová směs

Adžika zeleninová směs

Jednoduchá krkovička s kapustičkami - minutka

Jednoduchá krkovička s kapustičkami -…

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

115
Máslové řízky
Máslové řízky
105
Dýňová tortila
Dýňová tortila
58
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
34
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
30
Troubový segedinský guláš
Troubový segedinský guláš

Zajímavé články

Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
AHA.cz 5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz Blonďatá fanynka ukázala snímky z dovolené: Romantika s Miraiem!

Blonďatá fanynka ukázala snímky z dovolené: Romantika s Miraiem!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

  • Recepty.cz
  • Vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact