• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Valašský Frgál
Napište svůj komentář k receptu

Valašský Frgál

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 14
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Valašský Frgál
Valašský Frgál
Valašský Frgál
Valašský Frgál
Valašský Frgál
Valašský Frgál
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční valašský frgál potěší všechny milovníky sladkého. Koláč z kynutého těsta s hruškovou náplní se vám bude doslova rozplývat na jazyku. Tradičně se připravoval při slavnostních příležitostech, ale vy si ho upečte, kdykoli budete mít chuť.

Suroviny

3 porce
    • 130
      g máslo
    • 1
      ks vejce rozšlehané
    • 130
      g moučkový cukr
    • 2
      ks žloutek
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 42
      g droždí
    • 1
      ks citronová kůra
    • 175
      ml mléko polotučné
    • tuzemák na potření
  • Drobenka
    • 130
      g máslo
    • 150
      g polohrubá mouka
    • 150
      g cukr
  • Hrušková náplň
    • badyán
    • 2
      ks hrušky
    • skořice - mletá
    • cukr na dochucení

Postup přípravy receptu

1
Do větší mísy prosejte mouku, vytvořte důlek a do něj rozdrobte droždí. Zalijte dvěma třetinami vlažného mléka, přidejte trošku z odměřeného cukru a zahrňte moukou. V teple pod čistou utěrkou nechte vzejít kvásek, asi 30 minut.

RADA: Jak na kynuté těsto? Správná příprava krok za krokem!

2
Žloutky ušlehejte se zbývajícím cukrem, vlažným mlékem a citronovou kůrou. Vmíchejte kvásek s moukou, nakrájené máslo a ideálně v robotu při nižších otáčkách vypracujte hladké těsto. Nesmí se chytat ke krajům mísy.

RADA: Jak poznat opravdové máslo?

3
Na lehce pomoučněném válu ještě propracujte rukama. Těsto rozdělte na tři bochánky a nechte je v teple kynout minimálně 1 hodinu.
4
Mezitím připravte náplň. V rendlíku duste při nižší teplotě nakrájené hrušky zbavené jádřinců. Podle potřeby přilijte vodu. Přidejte koření a trošku cukru. Duste doměkka, pak vyndejte celé koření a rozmixujte. Dochuťte cukrem a nechte vychladnout.
5
Z těsta vyválejte tři kola o průměru asi 35 cm, okraje přehněte, aby náplň nevytekla. Uprostřed je propíchejte vidličkou a celé potřete vejcem rozšlehaným s tuzemákem.
6
Potřete hruškovou náplní a zasypte drobenkou z másla, cukru a mouky. Přendejte na plechy vyložené pečicím papírem a nechte ještě v teple kynout 20 minut.
7
Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 160 °C a pečte dozlatova, asi 20 minut. Můžete znovu potřít vejcem s tuzemákem.

RADA: 5 vychytávek nejen při pečení sladkého

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Valašské frgále

Valašské frgále

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Valašské frgály od babičky Martičky z…

Valašské koláče - Frgále

Valašské koláče - Frgále

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty FOOD
Pokrmy Moučníky Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citronová kůra Cukr Droždí Hrušky Máslo Mléko polotučné Moučkový cukr Polohrubá mouka Skořice - mletá tuzemák Vejce Žloutek

Jak udělat piškot na dort

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Králík pečený na bůčku s bramboráčky

Králík pečený na bůčku s bramboráčky

Kuře s kysanou smetanou

Kuře s kysanou smetanou

Debrecínská polévka

Debrecínská polévka

Vajíčková pomazánka z lučiny

Vajíčková pomazánka z lučiny

Nakládaný králík se zakysanou smetanou  Dočík

Nakládaný králík se zakysanou…

Brokolicová polévka se sýrem a máslovými krutony

Brokolicová polévka se sýrem a…

Těstovinový salát s rybou a zeleninou

Těstovinový salát s rybou a zeleninou

Jednoduché sýrové tyčinky

Jednoduché sýrové tyčinky

Brokolice (květák) se sýrovou smetanou - zapečená

Brokolice (květák) se sýrovou…

Doporučujeme

30 minut
Květáková polévka v chlebu

Květáková polévka v chlebu

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

Jak udělat piškot na dort

Poslední sledované recepty

134
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
30
YESenická kuřecí prsa
YESenická kuřecí prsa
18
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
14
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Švestkový koláč s…
14
Švestková povidla
Švestková povidla

Zajímavé články

Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
Samosběry ve Vraňanech nekončí – přichází ovocná a zeleninová vlna léta!
Samosběry ve Vraňanech nekončí – přichází ovocná…
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je zdravá, rychlá a stala se hitem sociálních sítí
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je…
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro…
AHA.cz Vojta Dyk: Dělá rodině ostudu, děti se za něho stydí

Vojta Dyk: Dělá rodině ostudu, děti se za něho stydí

Mimibazar Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Alena Vránová slaví úctyhodných 93 let! Obdivuhodná žena, která se vám vryje pod kůži

Alena Vránová slaví úctyhodných 93 let! Obdivuhodná žena, která se vám vryje pod kůži

Ženy.cz První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

Blesk.cz Jiří Krampol (†87): Detaily posledního rozloučení!

Jiří Krampol (†87): Detaily posledního rozloučení!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Největší skeptici zvěrokruhu: Kdo neustále o všem pochybuje a každého podezírá?

Největší skeptici zvěrokruhu: Kdo neustále o všem pochybuje a každého podezírá?

Další doporučené recepty:

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Valašské frgály od babičky Martičky z…
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské koláče - Frgále
Valašské koláče - Frgále
Valentínská krupicová srdíčka
Valentínská krupicová srdíčka
Valentýnská čokoládová pěna
Valentýnská čokoládová pěna
Valentýnská pizza
Valentýnská pizza
  • Recepty.cz
  • Valašský Frgál
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact